Egy friss tanulmány szerint az állatról emberre terjedő megbetegedések legalább annyira veszélyesek az emberiség jövőjére nézve, mint egy atomháború. John Vidal környezetkutató szerint a koronavírusnál is szörnyűbb, a pestist idéző járvány eljövetele van már a láthatáron, ha az emberek és állatok közötti kapcsolat nem változik meg. Vidal nem az állattartás ellen emel szót, arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi viszonyunk során számtalan, halálosnak bizonyuló mikroba kerül át ránk az állatokról.

 

Forrás: Pixabay

A tanulmány szerint az állatok ezernyi olyan vírust, baktériumot és férget tudhatnak magukénak, amelyek könnyedén átjárnak a fajok között, így akár az emberre is átterjedhetnek – ez pedig a mostani járványnál jóval súlyosabb helyzetet teremtene elő. Vidal jellemzése szerint ezek a zoonózisok, azaz állatról emberre terjedő betegségek olyan fertőzőek, mint a kanyaró, és annyira halálosak, mint az Ebola. És ha ez még nem lenne elég: könnyen mutálódnak, számos verziójuk pedig komoly csapást mérhet az emberi népesség számára – írja a Mirror.

Ugyan a felfedezés Vidaltól származik, de a kutató számos szakemberrel megvitatta kutatása eredményeit, és kollégái is csak sötét jóslatokba tudtak bocsátkozni. Vidal társaival ezért azt sürgeti a világ kormányainál, hogy ismerjék el és fel a fenyegetést, és tegyenek az ellen, hogy a pestisjárványokat idéző korszak alakulhasson ki – a betegség egykor Európa minden harmadik emberével végzett.

 

Forrás: Pixabay

A kutatók szerint hamarosan olyan vírusokkal találhatjuk szembe magunkat, amelyek régi, talán már elfeledettnek hitt kórokozókból fejlődtek ki, új, még veszélyesebb hatásokkal. Az, hogy az ember elpusztította az állatok természetes élőhelyének jó részét, és egyre kisebb helyre zsúfolja be a túlélő fajokat, az állattartásban és az élelmiszertermesztésben is változásokat hozott, és így olyan fertőzésekkel kerülhetünk közvetlen kapcsolatba, amelyekkel korábban nem találkoztunk. A globalizáció révén, a – koronavírus-járvány előtt és remélhetőleg után – világ részei között állandó utazással ezek a kórokozók mindenhová eljuthatnak, és a becslések szerint hetek alatt tízmilliók halálát okozhatják, még mielőtt a kormányok bármit tehetnének a megfékezése érdekében.

A kutatások szerint 1945 óta 335 új és sok esetben halálos betegség jelent meg világszerte, ezek közül 200-nál is többet zoonózis, vírus, baktérium, parazita, gomba vagy prion váltott ki.