A kínai oltás tartósabb védettséget ad





A szakemberek szerint a „hagyományos” technológiájú, elölt vírust tartalmazó kínai vakcina tartósabb, illetve magasabb fokú védelmet adhat a mutációkkal szemben is. A kínai oltóanyagból eddig 550 ezer érkezett Magyarországra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.23.
oltási kampány

– A kínai oltóanyag a vírus teljes, elölt változatát viszi be,amely sok fehérjét, a vírus burkát, örökítőanyagát tartalmazza inaktivált állapotban. Az oltóanyag fertőzést, megbetegedést nem tud okozni, de széles antigén palettája sokkal jobban „megmozdítja” az immunrendszert. Sokan bizakodnak, hogy tartósabb, esetleg magasabb fokú védelmet adhat – mondta Müller Cecília az Operatív törzs tájékoztatóján meg a országos tisztifőorvos.

A magyar vakcina is a kínai technológiájához hasonló

A vakcina leiratában szerepel, hogy 60 év felett nincs elég tapasztalat róla, de ez majdnem minden oltóanyagról elmondható. Bizonyos életkor felett az immunrendszer nem reagál olyan aktívan az oltóanyagra, mint egy fiatal szervezetben, ettől függetlenül képes megvédeni a szövődménytől vagy halálos megbetegedéstől – tájékoztatott Müller Cecília hozzátette: a magyar fejlesztésű vakcinát a Sinopharméval megegyező technológiával tervezik.

Fotó: Getty Images

Merkely Béla a Szputnyikot kapta

A Semmelweis Egyetem rektorát Merkely Bélát, az orosz Szptunyik vakcinával oltották be, és mint azt a KOVIDők ismeretterjesztő Facebook-oldal videóbeszélgetésében elmondta, neki ez volt a legjobb. „Ha ez egy Pfizer/BioNTech vakcina lett volna, akkor az lett volna a legjobb, ha az AstraZeneca akkor az, és ha majd lehet a kínaival, akkor pedig az„ – jelentette ki Merkely, utalva arra, hogy nem érdemes különbséget tenni a vakcinák között, ugyanis mindegyik biztonságos, a fertőzéstől pedig egyformán megvédenek.

Bejegyzésekből válogattunk

Rengetegen elmesélik, milyen volt az oltás A Facebookon sokan osztják meg tapasztalataikat. Ezekből a bejegyzésekből válogattunk – egyelőre a kínairól még nincsenek tapasztalatok, miután most kezdődik az oltás.

AstraZeneca: „Férjem súlyos tüdő beteg plusz még több betegsége is van! Szerdán kapta meg az AstraZeneca vakcináját, neki semmi panasza nem volt!” – írta az egyik kommentelő a vakcináról. „Két napja oltottak az Astrazenecával. Semmi mellékhatás.”

Pfizer: „Végre én is megkaptam a Pfizer oltást számomra ez maga a tiszta örömünnep. Az első napon lévő izomlázon és a minimális fejfájáson kívül, 6 nap elteltével sem éreztem semmi tünetet, pedig 16 féle allergiám van.” – írta az egyik csoporttag. „A 2. Pfizer oltás után 6. nap hirtelen erős hőhullámok, orrfolyás.teljes szaglás vesztés,mintha elkaptam volna magát a vírust. Este már ágynak estem.” – érkezett a reakció.

Moderna: „Megkaptam a második Moderna oltást. Már az elsőnél erős lázat produkáltam a 2.nap a fejfájás és gyengeség mellett.” – számolt be tapasztalatairól az egyik nő. „Megkaptam a Moderna második dózist. Most kevesebb, mint 24 óra után kezdődött a láz, hányinger, hasmenés és izomfajdalom. Az első dózisnál másfél nap kellett neki, úgyhogy úgy latszik, a szervezetem nagyon ugrik mar erre a az antigénre. Ezek mind normális mellékhatások, termelődik az ellenanyag. Egy napi láz után minden tünet csökkent.” – írta a másik.

Szputnyik: „Szputnyik után 24 órával semmi utóhatás. Még az oltás helye sem érzékeny.” – írta az egyik csoporttag. „Megkaptam a Szputnyikot ma reggel. Elég gyorsan ment az oltás, alig kellett várni. Semmi tünetem nincs, csak egy kis hányinger. Éjszaka kicsit rossz közérzettel telt, karom fáj, de nem komoly az oltás nem latszik.” – számolt be egy másik kommentelő.

Rengeteg vajdasági magyar is megkapta a Sinopharm-vakcinát

Óriási az érdeklődési déli szomszédunknál a kínai Sinopharm vakcina iránt. Az európai országok közül Szerbiában elsőként engedélyezték a kínai vakcinát. Azóta több százezer embert soron kívül beoltottak vele az országban, ami a nagy oltási kedvnek is köszönhető. A Ripost 7-nek nyilatkozó vajdaságiak elmondták, hogy pozitív a megítélése a kínai oltóanyagnak és semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak a vakcina beadása után. Szerbiában a többség nem a vakcina fajtáját nézi, hanem, hogy minél előbb részesüljön a biztonságos vakcinából.

Az anyukám is kapott, aki 86 éves, és a 69 éves férjem is, ők sem tapasztaltak semmilyen mellékhatást – mondta a Ripost 7-nek egy vajdásági nő. – Ha tudtam volna előre, akkor nem regisztrálok, mert a kínait már rég megkaptam volna, a Pfizerre pedig most várnom kell – mesélte egy másik.

 

 

 

 

 





Ezeket olvastad már?
38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás