A klinikai vizsgálatokat a vírus bölcsőjében, Vuhanban végezték el. Az oltás hűtőben tárolható, egyszer kell beadni és igen hatékonynak bizonyult.

Kína látványosan leküzdötte le a koronavírust, visszatért az élet Vuhanba is. Az ott kikísérletezett CanSino oltóanyag mutatói kecsegtetőek: első körben Pakisztánban, Oroszországban, Mexikóban, Chilében és Argentínában vetették be, majd kiderült: a tünetes megbetegedés ellen 67,5%-os védelmet nyújt, a súlyos eseteket 91%-os biztonsággal megelőzi. Az oltóanyagot Vuhanban gyártották, majd 30 ezer főn tesztelték. Ezt követően a több 10 milliós kínai hadsereg tagjait ezzel a vakcinával oltották be.

A legújabb engedélyezett vakcina (Fotó: Getty Images)

Mivel a CanSino oltóanyaga egydózisú, ezért a kínai vakcinával jelentősen felgyorsulhat a krónikus betegek és a 65 év feletti idősek oltása Magyarországon is. ,Az orosz Szputnyik V-hez és az AstraZenecához hasonlóan a CanSino is ún. vektorvakcina. Ennek az a lényege, hogy a koronavírus egy tüskefehérjéjének kódját egy másik vírusba „csomagolva” oltják be a szervezetbe – így erre alakul ki az immunreakció. Az új kínai vakcina esetében ez az ún. Ad5-ös vektor, ami egyébként egy humán náthavírus, ami szintén inaktivált, vagyis ártalmatlanná tették, csakúgy, mint a koronavírus-tüskefehérjét.