A tiszti főorvos szerint égető szükség van szakápolókra és más kórházi személyzetre a svéd főváros egészségügyi intézményeiben, ahol megteltek az intenzívosztályok koronavírussal fertőzött betegekkel.

Segítségre van szükségünk„ – jelentette ki Björn Eriksson, a stockholmi régióért felelős egészségügyi igazgató sajtótájékoztatóján.

Eriksson egyben felszólította a lakosságot, hogy figyelmesebben kövessék a kormányzat járványügyi ajánlásait ezzel is tehermentesítve az egészségügyi ellátórendszert.

Elég volt ebből. Egyszerűen nem érhet annyit a munka utáni italozás és a tülekedés a karácsonyi ajándékokért… A következmények borzalmasak„ – húzta alá.

Stockholm és a környező régió Svédország legerősebben sújtott térségei közé tartozik 2836 halálesettel.

A fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt a kormány szerdán bejelentette: felhatalmazást fog kérni a parlamenttől, hogy karantén intézkedéseket vezethessen be, így például bezárathassa a bevásárlóközpontokat és az edzőtermeket.

Svédország viszonylag lazább korlátozásokkal vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt.

A járvány gyorsulásával Svédország november óta azonban szigorítani kényszerült a korlátozásokon, egyebek mellett nyolc fős gyülekezési korlátot vezetett be, valamint megtiltotta alkohol árusítását este tíz óra után. December 7-től január 6-ig távoktatást vezettek be. Karantén és kötelező maszkviselet viszont nincsen.

A mintegy tízmillió lakosú országban már több mint 300 ezer az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 7296-an el is hunytak a kórban.