RETRO RÁDIÓ

50 éve történt Budapesten





Az emberek egyre szívesebben olvasnak a múltról, divatossá váltak a különféle visszatekintések, általánossá vált a retro-életérzés. Ennek jegyében mutatjuk be, mi történt Budapesten 1971. január 2-án vasárnap.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.02.
1971 50 éve Budapest

Bár szilveszter éjszakáján az idő kissé fagyosra fordult és éjféltájban a budai hegyek felől metsző északi szél szabadult a városra, ez sem tudta megfagyasztani a jókedv „meleg légtömegeit”, amely éjfél után a pesti utcákon tombolt. Szokás szerint a város legnagyobb szórakozóhelye és bálterme maga a pesti utca volt. ahol papírtrombiták harsogásával, sőt sok helyen rögtönözve alakult kórusok soknyelvű dalával százezrek köszöntötték az újesztendőt.

 

 

Előreláthatóan az idén megkezdődik az új — az észak-déli metró alagútjának az építése is. Biztosra vehető, hogy az év végére elkészül az Üllői út—Nagykörút közlekedési csomópont, és 1971. Szilveszterén már az Üllői úti aluljáróban is lehet trombitálni. Az építők tervei szerint a gyalogos aluljáró munkálatai az idén befejeződnek, sőt, tervek szerint megkezdődik a Kálvin tér rendezése is.

Újév hajnalán két órakor kezdték meg a munkát az Állami Biztosító budapesti főigazgatóságán. Az addig befutott jelentések szerint az újesztendő első órájában Budapesten két kisleány és két kisfiú; vidéken hét leány és nyolc fiú született. A főigazgatóságon közjegyző jelenlétében megtartott sorsolással döntötték el, hogy kik kapják az Állami Biztosító két egyenként húszezer forintos életbiztosítási kötvényét.

Az albérleti uzsora megfékezése, visszaszorítása érdekében 1971-ben — az eredeti tervtől eltérően, nem 200, hanem 1000 szobabérlemény készül el.

A Madách Színház nagy színpadán Oidipusz király sorsa rohan a tragikus vég felé — nem messze a stúdiószínpadon pedig új darabot próbálnak. Beckett Ó, azok a szép napok! című művét.

SZILVESZTERI KABARÉ. Pontosabban a rádió és a televízió nyilvános vetélkedője. A játékvezetők személyét jelképező cím, a Null:nulla mögött meghúzódó játék természetesen nem ment vérre. Olyannyira barátságos mérkőzés volt. hogy félidőben kapust is cseréltek, s azontúl Szepesi György védte a tv, Vitray Tamás a rádió „hálóját” — …

A Sportfogadási és Lottó Igazgatóság közlése szerint Budapesten, a televízió székházában megtartott első heti lottósorsoláson a következő nyerőszámokat húzták ki:

29 44 48 72 88

LABDARÚGÁS: A magyar válogatott 1971-ben hét nemzetközi mérkőzést játszik. Április 24: Magyarország—Franciaország (EB-selejtező). Május 19: Bulgária—Magyarország (EB-selejtező). Június 6: Magyarország—Skócia (barátságos mérkőzés). Szeptember 1: Magyarország—Jugoszlávia (barátságos mérkőzés). Szeptember 25: Magyarország—Bulgária (EB-selejtező). Október 9: Franciaország—Magyarország (EB-selejtező). Október 27: Magyarország—Norvégia (EB-selejtező).

 

Fotónkon az Üllői út – Nagykörút kereszteződés, aluljáró. A szilveszteri kívánságműsorból: „Térzene” az Üllői úti aluljáróban. Középen Kovács Apollónia és Bojtor Imre népdalénekesek, valamint Szilágyi János riporter (fejhallgatóval). Fortepan – Szalay Zoltán





Ezeket olvastad már?
Most érkezett: horrorbaleset az M2-esen, fiatal sofőr vesztette életét - megdöbbentő helyszíni fotókkal

Most érkezett: horrorbaleset az M2-esen, fiatal sofőr vesztette életét - megdöbbentő helyszíni fotókkal

Menczer Tamás: A dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét!

Menczer Tamás: A dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét!

Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

A Szomszédok Vágási Ferije és Király Nóra óvodát, iskolát, társasházakat borítanak virágba Gazdagréten

A Szomszédok Vágási Ferije és Király Nóra óvodát, iskolát, társasházakat borítanak virágba Gazdagréten

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás