A gyorsan fertőző delta variáns miatt elkerülhetetlen a járvány 4. hulláma, a megbetegedések száma és a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag-mennyiség is újra emelkedni kezdett. A legnagyobb veszélyben azok vannak, kik nincsenek beoltva, ezért az orvosok augusztus 1-től személyesen is felkeresik azokat az időseket, akik nincsenek beoltva.

3. oltás: szabad, de nem kötelező mixelni

Akik már megkapták az oltást, szintén augusztus 1-től harmadik oltást is kérhetnek, hogy növeljék a védettségüket a betegség súlyosabb lefolyása ellen. Mint a Metropol megtudta, az oltásokat szabad, de nem kötelező „mixelni”: orvosi ajánlás alapján mindenki szabadon választhatja ugyanazt vagy másik vakcinát, mint amilyet eddig kapott (lásd táblázatunkat). Van elég vakcina, így lehet kérni bármelyiket, ami az orvos szerint beadható.

Erősebb védelmet ad még egy vakcina

A lapunk által megkérdezett szakértők egyöntetűen ajánlják a 3. dózist, hogy nagyobb legyen a védelem. A többség szerint érdemes „keverni” a vakcinákat. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint különösen igaz ez a vektorvakcinák esetében (AstraZeneca, Szputnyik, Jansen): nagyon előnyös a mixelés más típusú oltással. Valahol nem szükséges, de lehetséges, ilyen például a Pfizer és a Moderna. És van, ahol szintén előnyös, ez pedig az inaktivált vakcina, a Sinopharm. Dr. Juhász Éva háziorvos szerint a keverésnek semmi kockázata nincs, előnye viszont sok lehet – ám nem kötelező.

Elkezdték oltani az embereket a harmadik dózissal, hogyha kérik MTI/Rosta Tibor

3. oltás: már lehet jelentkezni

A 3. dózisra újra kell regisztrálni a vakcinaregisztrációs oldalon, amely csak azoknak engedélyezi, akiknél már letelt a 4 hónap várakozási idő a 2. dózis után. Ezután lehet online időpontot foglalni ugyanúgy, mint korábban. Ezután a háziorvos felveszi a kapcsolatot az érintettel.

Felkeresik a 60 év feletti oltatlanokat

Augusztus 1-jétől elindult a 60 év felettiek oltási kampánya. A háziorvosok, önkéntesek személyesen keresik fel azokat az időseket, akik még nem kérték a védőoltást. Oltásra lehetőség van az érintett otthonában vagy az orvosi rendelőben is.

Egészségügyiseknek kötelező az első 2 oltás

Megjelent az egészségügyi dolgozók alapimmunizálásáról szóló kormányrendelet, amely szerint minden olyan egészségügyi dolgozónak kötelező az első két koronavírus elleni védőoltás felvétele, aki még nem kapta meg. A rendelet augusztus 15-én lép hatályba, és az egészségügyben dolgozóknak 15 napjuk van arra, hogy megkezdjék az oltási sort.

Sokan még hezitálnak, kérjék-e a 3. dózist

A Metropol készített egy online felmérést. A nem reprezentatív kérdőívünkre körülbelül százan válaszoltak olyanok, akik megkapták az első két dózist. Kiderült: körülbelül egyharmad döntötte el, hogy kéri a 3. oltást, egynegyede utasítja el, a többség még gondolkodik rajta. A válaszolók többsége Pfizert kér harmadiknak.

Grafikon: Metropol

Kéri-e a 3. oltást:

Szilárd (32 éves): „Én átestem a betegségen, és a két Moderna után egyelőre abszolút biztonságban érzem magam, de megértem azokat a főleg idősebb és krónikus beteg embereket, akik szeretnének egy 3. oltást. De a legfontosabb az lenne, ha mindenki oltakozna, aki eddig nem tette.”

Bence (22): „Két Sinopharmot kaptam, mert a régi jól bevált módszerrel működő oltásban jobban bíztam, mint a néhány éves technológiában. Harmadiknak viszont mindenféleképpen egy m-RNS vakcinát fogok választani, mert szerintem a mixelt oltást nagyobb védelmet nyújthat a delta variáns ellen.”

Viola (35): „Én még gondolkozom, hogy kérjem-e a harmadik oltást. Ha úgy döntenék, akkor ugyanolyan vakcinát választanék harmadiknak is. Biztonságosabbnak érzem azt a vakcinát, amit már megkaptam kétszer mellékhatásmentesen.”

Eszter (15): „Minek? Az első kettőt is csak azért kértem, hogy mehessünk külföldre nyaralni, szerintem éppen eléggé véd az is.”

László (47): „Én két AstraZenecát kaptam, és harmadik körben Pfizert kérek, mert több kutatás szerint is más vakcinával keverve sokkal mélyebb védelmet nyújt. Szerencsére én nem kaptam el a vírust, és nagyon nem akarom, hogy leverjen a lábamról, a szakértők meg azt mondják, hogy a 3. oltás megvéd a súlyosabb lefolyású betegségtől.”

Diána (23): „Mindenképpen kérek majd harmadik oltást. Nekem csak az a lényeg, hogy nyugati vakcina legyen, mert a kínai oltásaim megnehezítik az utazást külföldre és nem szeretnék ez miatt hátrányos helyzetbe kerülni.”

Teréz (29): „Semmiképp sem, utálom, ha szurkálnak. Nem tudom, miért kell egy nagy tűvel közelíteni az emberekhez, igazán kifejleszthették volna a tablettás vagy más védelmet. Az első kettőre sem akartam menni, de a család győzködött a nyaralás miatt. Végül megadtam magam, és Pfizert kértem, de harmadikat már nem kérek.”

Edit (72): „Egyelőre semmiképpen sem oltatnánk be magunkat harmadszor is. A férjemmel fél évig gondolkoztunk azon is, hogy egyáltalán beoltassuk-e magunkat, végül a nyár elején a Pfizerhez odatartottuk a vállunkat. De a leginkább az otthon maradásban és a kézfertőtlenítésben bízunk a vírus ellen.”

Márk (21): „Nálam az első két oltás sem volt kérdés, amint megnyílt a lehetőség nekünk fiataloknak is, egyből elmentem. Most a harmadikat is kérem, első két dózisom vektor vakcina volt, úgyhogy most m-RNS oltóanyagot választok harmadiknak.”

Katalin (49): „Én két Szputnyikot kaptam, és nagyon kiütöttek. Most harmadiknak kérek valami nyugati vakcinát is, hogy biztosan védve legyek, mert nagyon félek a vírustól, meg nem akarom, hogy gond legyen a határátlépés”.