3 lány beszámolója: ilyen a „hosszú covid” betegség





3 ország, 3 életerős, fiatal magyar nő, ugyanaz a betegség: koronavírus. Mindhárman egyedül küzdöttek meg vele, és ez a küzdelem hónapokig tartott. Egyre többen megtapasztalják a „long covid” állapotot, ami annyit jelent, hogy nagyon hosszúra nyúlik a felépülési idő, a tünetek vissza-visszatérnek. Erről mesélt Pfaff Isabella, Bakos Gabriella és Tóth Nikolett.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.09.
súlyos tünetek

„Ez egy intelligens vírus, semmi köze az influenzához!”

Pfaff Isabella Németországban él a családjával, ott lett beteg még augusztusban. Először csak egy picit kapart a torka, majd a tünetek jöttek egymás után: bágyadtság, hőemelkedés, gyengeség. Pár nap után jobban lett, azt gondolta, ennyivel megúszta.

- Tévedtem, ez csak az „első kör” volt - meséli. - Minden tünet hullámokban jött később: előfordult, hogy ment a hasam, alig tudtam felkelni a vécéről. Folyamatosan ingadozott a vérnyomásom, kiugrott néha 150-re, a pulzusom is 100 fölött volt. Ez ment majdnem két

hétig.

Isa tünetei ezután csökkentek, mesdéli a Ripostnak, de nem lett sokkal jobban. Egyik-másik tünet visszatért, majd hirtelen csalánkiütéses lett a karja, bedagadt a nyelve. - A 3. héten már lelkileg is nagyon megviselt, hogy nem javulok. Pánikrohamaim lettek. Ez a vírus nem olyan, mint az influenza, ez egy intelligens vírus, és ez az ijesztő! Érzed, ahogyan „vándorol” benned, és mindig ott támad, ahol van egy kis rés a pajzson. Egyszerűen nem tudod, hol a vége. Nagyon, de nagyon nehéz tőle megszabadulni - mesélte a lány, akinek végül két hónap kellett a felépüléshez.

Isának két hónap kellett a felépüléshez

„Napokig úgy fájt a fejem, hogy még a gyógyszer sem hatott”

Bakos Gabriella Svájcban él, gyógytornászként dolgozik, és aktívan sportol. Arra ébredt egyik nap, hogy iszonyúan fáj a feje. Ezt követték a tipikus tünetek: köhögés, magas láz, utána napokig hőemelkedés - meséli a Ripostnak.

- A 10. nap környékén olyan erős fejfájás jött rám, hogy semmilyen gyógyszer nem hatott. Szteroidokat kaptam, de attól sem lett sokkal jobb. Még az orvosom is megijedt: kért egy koponya MRI vizsgálatot. Hál istennek, nem találtak semmit. Két hét után lettem jobban, de még ezután is fájt a fejem. Annyira le voltam gyengülve, hogy szinte újra kellett tanulnom járni, pedig előtte minden nap futottam, átlag 14 kilométert.

Gabi csak 6 hét után tudott visszaállni a munkába, de azt mondja, még most is hamarabb elfárad, mint a fertőzés előtt, és egyelőre a memóriája sem a régi. Ez egyébként egy tipikus „long covid”-tünet.

Gabriellának a memóriája még mindig nem a régi

„Nem vihet el egy ilyen vírus, ki kell ebből jönni!”

Tóth Nikolett egy délalföldi kisvárosban él és még mindig lábadozik, öt hete beteg. - Enyhe köhögéssel és lázzal kezdődött. Amikor ez elmúlt, akkor jött az iszonyatos gyengeség és a folyamatos szédülés – számolt be a 30 éves lány. - Még az ágyban fekve is szédültem. Olyan volt, mintha valaki ülne a hátamon és a mellkasomon, levegőt is nehezen vettem, visszatért a köhögés. Ekkor elfogott a pánik. Csak az zakatolt bennem, hogy nem vihet el egy ilyen vírus, így nem lehet vége, ki kell ebből jönni!

Csináltatott is egy röntgent, hogy kizárhassa az orvos a tüdőgyulladást. Most már a nehezén túl van, bár még hamar elfárad és néhány tünet azóta is újra meg újra jelentkezik.

Mindenhol ugyanaz a kezelés

A három nő három különböző országban él: Németország, Svájc és Magyarország. A történeteikből az is kiderült: a háziorvosaik szinte ugyanazt a kezelést alkalmazták, lényegében csak a tüneteket tudták enyhíteni. Nikolett antibiotikumot kapott az esetleges szövődmények elkerülése érdekében, Gabriella a fejfájására szteroidot, Isa pedig hörgőtágítót a fulladásra, emellett sok-sok vitamint és cinket.

Csodaszer azonban a nyugati országokban sincs: ezt a vírust – még ha heteken át tart is – a szervezetnek kell leküzdenie. Külön nehézség, hogy egyedül kell megbirkózni vele, nincs anyai ölelés, az ágyat körülülő családtagok, hiszen fertőző betegségről van szó, ami a szülőkre, nagyszülőkre még veszélyesebb. Ez lelkileg még fárasztóbbá teszi a gyógyulást.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás