
Megbénult a forgalom: hatalmasat csattant két autó, azonnal hívták a tűzoltókat
Ráckeve és Kiskunlacháza között történt a baleset.
Te szoktál nyáron fagyizni? Érdekel, hogyan fagyiztunk régebben? Az archív képekből megtudod.
Közeleg a nyaralási szezon, ilyenkor bárki megkíván egy finom fagylaltot a nyári melegben. A fagyi nagy kedvenc nálunk, legyen akár a klasszikus ízekben vagy valami különleges ízesítésben. Ezekből az archív képekből megtudhatod, hogyan fagyiztunk régen.
Magyarországra osztrák közvetítéssel került a fagylalt a 18. században. Nem is kérdés, hogy hamar nagy kedvenccé vált. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz. A felnőttek és a gyerekek körében is népszerűségnek örvend a mai napig.
Nem volt ritka, hogy az árusok fagylaltkocsival közlekedtek a városban. A fagyit kedvelők csak úgy sereglettek köréjük. A képeken is látszik, hogy a hideg nyalni való már régebben is összehozta az embereket.
Manapság különleges ízekkel is kísérleteznek a fagylaltkészítők, viszont a klasszikusan bevált csoki, puncs, vanília szentháromságán túl a citrom, eper ízek ma is különös élvezetet nyújtanak. Felmerül a kérdés, vajon mennyire volt más ezeknek az íze, milyen volt a tölcsér zamata, vagy hogy mennyit kellett általában kiadni egy ilyen élményért.
A hatvanas évek végén egy gombóc 50 fillér volt. Aztán a hetvenes évek olajválságai hatására már 3 forint volt a fagyai. Ez egészen a nyolcvanas évek közepéig tartott. 1984-ben már 5 forintba került egy gombóc. A nyolcvanas évek közepén megjelent a csomagolt jégkrém is, aminek az ára szintén 5 forint körül mozgott.
A képeken ez az apró részlet nem, viszont az élvezet határozottan átjön.
Az alábbi képgaléria bemutatja, hogyan nyaltuk a fagyit régen.
Ráckeve és Kiskunlacháza között történt a baleset.
Orbán Viktor fontos témákkal érkezett a Kossuth Rádióba.
Együttállásban a telihold és az Antares!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre