Összefogást sürget a NASA: élet lehet az Uránusz egyik holdján

Hatalmas áttörést érhetnének el az idegen élet keresésében.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2024.06.03.
bolygó kutatás élet NASA

A NASA legújabb bejelentése szerint az Európai Űrügynökség segítségét kérték az Uránusz-missziójuk lebonyolításához. A cél: közösen építeni egy olyan robotűrhajót, amit elküldhetnek a távoli bolygóhoz adatgyűjtésre. Az Amerikai Űrügynökség ugyanis azt állítja, hogy amikor a Voyager 2 űrszondájuk elrepült a bolygó mellett, akkor két olyan holdat is lencsevégre kapott, amely aktív óceánokkal rendelkezik. Ez pedig elengedhetetlen feltétele annak, hogy egy égitesten kialakulhasson az élet.

elképesztő, csodálatos, látvány, csillagok, csillagászat, távcső, együttállás, Hold, Jupiter, Uránusz,
Idegen élet jeleit találhatják meg kutatók az Uránusz holdjain (Fotó: Lucas Pezeta / Pexels)

A Voyager 2 egyike annak az 5 űrszondának, amely képes elhagyni a Naprendszerünket. Az eszköz még 1986-ban repült el az Uránusz holdjai mellett, ám azóta nem volt lehetősége az űrügynökségnek, hogy olyan technológiájú űrrobotot készítsen, amely sikeresen eljutna és működhetne az Uránusz holdjain. 

A DailyStar beszámolója szerint most a NASA és az Európai Űrügynökség közös küldetést indíthat a Földtől 1,6 milliárd mérföldre található bolygóhoz. 

Ehhez „mindössze” egy olyan robotűrhajóra van szükség, amelyet távolról tudnának irányítani, és gopnd nélkül eljutna a célig a nem feltétlenül sima út során. A lap beszámolója szerint egy ilyen technológiájú küldetés kidolgozása akár 10 évet is igénybe vehet, az utazás pedig akár további 15 évig is eltarthat, úgyhogy még egy ideig várnunk kell arra, hogy ez aprojekt idegen életet fedezhessen fel az Uránusznál.

Olivier Mousis, a francia Aix-Marseille Egyetem asztrofizikus professzora, és Robin Canup amerikai asztrofizikus szerint az űrügynökségek szövetsége új távlatokat nyithat meg az űrkutatásban.

Az európai részvétel hiánya aláásná azoknak a tudósoknak a munkáját, akik Európa-szerte foglalkoznak űrkutatással, és erősen érdeklődnek a földönkívüli élet feltárása iránt

– mondta el Olivier a lapnak.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás