Jól jár, aki ma bringával megy munkába, suliba Budapesten: ingyenreggelit kaphat!

Szeptember 17-én a Magyar Kerékpárosklub ismét megrendezi az országos bringásreggeli eseményét. Mutatjuk, hol találod a hozzád legközelebbi bringásreggeli-pontot!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.17.
Módosítva: 2024.09.17.
MOL Bubi ez lesz ma reggeli bringa

Több helyen is reggelivel várják a bringásokat

A BKK például az Erzsébet téri Mol Bubi-gyűjtőállomáson várja a saját bringával vagy épp a bubival érkezőket szeptember 17-én reggel. Lesz péksüti, gyümölcs és innivaló is az őszi bringásreggelin. A többi helyszín és reggeliztetésben részt vevő szervezet ezen a térképen található, a bringásreggeliről pedig itt lehet többet megtudni.

Ebben a kerületben most kezdődik a lomtalanítás

2024. szeptember 17. és szeptember 30. között a III. kerületi körzetekben kezdődik a lomtalanítás. Fontos, hogy lom kizárólag az adott címre vonatkozó, a postaládákba dobott hivatalos tájékoztatólevélben, valamint a külön ebből a célból készült online térképeken megjelölt napon, 18 óra után helyezhető ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül, ami bírságot vonhat maga után. A lomokat az FKF a kihelyezést követő napon szállítja el.

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a VI. kerületben

A rendőrség tájékoztatása szerint az alábbi forgalmirend-változás lép életbe: tilos megállni szeptember 17-én 19 óráig a VI. kerületi Paulay Ede utca mindkét oldalán a Dalszínház utca és a Hajós utca között, az Andrássy út páratlan oldalán a Káldy Gyula utca és a Dalszínház utca között, és a Nagymező utca mindkét oldalán a Zichy Jenő utca és az Ó utca között.

Csodás égi jelenséget lehet ma megfigyelni

Szeptember 17-én megint érdemes az égre nézni: 8 óra után két égitest, a Szaturnusz és a Hold együtt kel fel a délkeleti horizonton, ami szabad szemmel is jól látható lesz, sőt a Föld közelsége miatt a megszokottnál is nagyobbnak látszódhat a két égitest.

Man,Pointing,At,The,Starry,Night,Sky.,Elements,Of,This
Ma is érdemes lesz az eget kémlelni sötétedés után / Fotó: AstroStar (A kép illusztráció!)

180 éve született a telefonhírmondó feltalálója

Puskás Tivadar, Európa első telefonközpontjának megalkotója, a telefonhírmondó feltalálója 1844. szeptember 17-én született. A bécsi és a pesti Műegyetemen folytatott tanulmányai után Londonban és Amerikában élt hosszú évekig, ahol megismerkedett a vezetékes távíróval és az Edison-féle szénmikrofonnal. 1876-ban visszatért Európába, hogy Bell vadonatúj találmányát kihasználva telefonközpontot létesítsen, amely több vonalat képes összekapcsolni. Budapesten saját tőkéből valósította meg 1881-re a világ negyedik telefonközpontját. 1892-ben még 18 országban bejelentette a vezetékes rádió ősének tartható telefonhírmondó szabadalmát. A sikert sajnos nem élvezhette sokáig, egy hónappal a szolgálat beindulása után, 49 évesen szívrohamban meghalt.

Az amerikaiaknak is nagy napjuk van

Ma pontosan 237 éve annak, hogy aláírták az Egyesült Államok alkotmányát. Az alkotmány komoly súlyt helyezett a hatalmi ágak szétválasztására, de kevés teret szentelt az alapvető emberi jogok megfogalmazásának. Ezt a hiányt pótolta a Bill of Rights, az alkotmányhoz csatolt első tíz kiegészítő módosítás, ami 1791-ben lépett hatályba.

Ma lenne 80 éves Bicskei Bertalan

Bicskei Bertalan 1944. szeptember 17-én született. A Testnevelési Főiskolán végzett szakedzőként. 1959-től az FTC, a MOM, a Veszprém, a Budapesti Honvéd, majd az MTK kapusa volt, egyszeres válogatott. 

  • 1976-tól az MTK ifjúsági edzője, Mezey György mellett pályaedző, 
  • 1982-től ifjúsági szövetségi kapitány és az utánpótlás-válogatott edzője is volt, 
  • majd a Budapesti Honvédnél dolgozott edzőként,
  • 1989-ben szövetségi kapitány és a Magyar Labdarúgóedzők Testületének elnöke volt, 
  • 1990-től a dél-koreai Daewoo Royals edzője volt és a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Továbbra sem ússzuk meg szárazon

A köpönyeg.hu keddi előrejelzése szerint változó felhőzetre lehet számítani ma, időnként hosszabb napsütéses időszakokkal. Szórványosan kialakulhat eső vagy zápor. Hajnalban pára- és ködfoltok megjelenése is lehetséges. 20-21 fok körül alakul a maximum.

Klasszikus filmmaraton lesz több helyszínen is

Ma kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton, ami egészen szeptember 22-ig tart majd. Immár hetedik alkalommal rendezik meg a maratont, amelynek helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Budapesti Francia Intézet, a Budapest Music Center és a bazilika előtti Szent István tér lesznek. A nagyközönség az animációs, illetve a science fiction műfaj gyöngyszemei mellett történelmi filmekkel, vígjátékokkal, élőzenés filmkoncertekkel, izgalmas előadásokkal és archív filmvásárral is találkozhat. További részletek az eseményről itt olvashatók.

Ezen a napon kezdődtek a tiltakozások 2006-ban

Méghozzá Gyurcsány Ferenc napvilágra került őszödi beszéde miatt. A szeptember 17-én indult kormányellenes tüntetések sorozatának középpontja az Országház előtt részen, a Kossuth téren volt, ahol eleinte tízezres tömeg gyűlt össze esténként. A tüntetők napokon belül különböző csoportokat, szervezeteket alakítottak, melyeket egységesen Kossuth térieknek neveztek el – írja a Wikipédia. A tüntetők egy csoportja szeptember 18-án az éjjeli órákban „megostromolta” a Magyar Televízió székházát, jelentős károkat okozva az épületben, illetve több, az épület előtt álló (főleg MTV-s) autóban. A következő két éjszaka során a város több pontján kemény összecsapások voltak a tüntetők és a rendőrök között.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás