Ezen a napon jelent meg a rock ’n’ roll királyának első lemeze

Elvis Presley többszörös Grammy-díjas amerikai énekes tragikusan fiatalon hunyt el 1977-ben. 42 éves volt.



Megosztás
Szerző: Bagó Bernadett
Létrehozva: 2024.07.18.
ez lesz ma elvis presley Nelson Mandela útlezárások véradás

71 éve, 1953. július 18-án jelent meg az első albuma a „My happiness”, amit édesanyjának címzett. Nincs olyan ember a világon, aki ne ismerné a rock ’n’ roll világhírű sztárját, az ikont, a többszörös Grammy-díjas amerikai énekest, zenészt és színészt, aki dalaival a lelkünkig hatolt, táncmozdulataival pedig megőrjítette az embereket. Elvis Aaron Presley 1935. január 8-án született Tupelóban, Mississippi államban. Az énekes többek között skót, ír, francia (normann) és zsidó gyökerekkel rendelkezik. A Presley család nem volt tehetős, folyamatos megpróbáltatások övezték őket: Elvis ikertestvére születésükkor halva született, a család mély szegénységben élt, ugyanis sem a villany, sem a víz nem volt hozzájuk bekötve. Szülei vallásosak voltak, így gyakran jártak vasárnaponként templomba, a gospel kórus éneke a fiatal fiúra nagy hatást gyakorolt. Jellegzetes hajviselete miatt gyakran cikizték őt, olykor meg is verték az iskolában. Zenét sosem tanult, minden tudását a rádióban és lemezeken hallottak alapján tanulta, önállóan. Elvis az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett: 1957 januárjában egy televíziós műsorban a „Béke a völgyben” című dal éneklésekor műsorvezetőjével együtt arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak, és küldjenek nekik csomagokat. 1969-től aktív koncertezésbe kezdett, és haláláig több mint 1000 koncertet adott, az utolsót halála előtt hét héttel. Halálának oka a gyógyszerfüggősége: többször túladagolta magát, amely miatt szívproblémák, vesekárosodás és zöld hályog alakult ki nála. 

ELVIS
Elvisről készült portré  Fotó: Zuma/Northfoto

106 éve született a béketeremtő Nelson Mandela

A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke 1918. július 18-án született Mvezóban. Mandela egész életében tapasztalta a faji szegregáció okozta nehézségeket, amely ellen többször is felszólalt. Iskolájában egy szegregációellenes tüntetésen való részvétel miatt csapták ki, majd további felszólalásai miatt 27 év börtönbüntetésre ítélték. Amikor tettei miatt bíróság elé állították, Mandela a következőket mondta: „Küzdöttem a fehér elnyomás ellen, és küzdöttem a fekete elnyomás ellen. Egy olyan demokratikus és szabad társadalom eszményét dédelgettem, amelyben minden ember harmóniában él együtt, és egyenlő esélyekkel rendelkezik. Ezért az eszméért és beteljesüléséért remélek élni. De ha kell, ezért az eszméért meghalni is kész vagyok.” 1944-ben csatlakozott az Afrikai Nemzeti Kongresszushoz, 1947-ben pedig a szervezet titkára lett. 1994-ben megnyerte a választásokat, így hivatalosan is ő lett a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, amely pozíciót egy ciklus erejéig, 1999-ig töltött be, ugyanis nem indult újra, de emberjogi aktivitásából egy cseppet sem engedett. Az ő elnöksége alatt számolták fel a diszkriminációt és a szegregációt, amivel a nemzeti és nemzetközi ellentétek elsimításának hangsúlyozásáért nemzetközi elismerést vívott ki. 1993-ban, De Klerkkel megosztva Nobel-békedíjat kapott. Egy elhúzódó légúti fertőzés következtében 2013. december 5-én, 95 évesen halt meg.

105th Birthday of Nelson MANDELA.
Portré kép Mandaláról  Fotó: picture alliance/Svensimon/Northfoto

Ezeken a helyeken adhatsz vért ma

Az ország számos helyén tudsz vért adni, a hét akár bármely napján, amelyről az információkat megtalálhatod a Véradás.hu oldalán. De mi nézzük a budapesti helyszíneket!

  • Reggel 7 órától egészen este 7 óráig várnak téged a Közép-magyarországi RVK Intézetben. (1113 Budapest
    Karolina út 19–21.)
  • 12 órától egészen délután 6-ig lesz lehetőséged vért adni a XIII. kerületben, a Duna Plázában az I. emeleten, a posta mellett. (1138 Budapest
    Váci út 178.)
  • Szintén 12 órától, de csak 17.30-ig bezárólag lesz majd lehetőség vért adni a Sugár Üzletközpont II. emeletén. (1148 Budapest
    Örs vezér tere 24.)

Fokozatos lehűlés várható

Csütörtöktől kezdve folyamatosan hűl majd a levegő, esőzések és viharok jönnek majd a koponyeg.hu prognózisa szerint. Ettől függetlenül még marad a meleg, de szerencsére már nem a közel 40 fokos hőség. 18-án a hajnali órákban 19, míg délutánig 36 fokig melegszik a hőmérséklet. A fővárost intenzív, rövid ideig tartó esőzések fogják jellemezni, amelyeket kisebb széllökések fognak kísérni. Az esőzések ellenenére magas, 7-es UV sugárzással kell, hogy számoljunk, így a naptejet és a fejfedőt ne hagyjuk otthon.

Újpesten folytatódik a lomtalanítás

A IV. kerület első körzetébe július 18-án érkeznek az FKF munkatársai. Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében kérik, hogy a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül. Az FKF munkatársai felhívták a figyelmet arra is, hogy a lomokat mindenki a lakóháza előtti, a hulladékgyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre helyezze ki úgy, hogy a gyalogos- és autósforgalmat ne akadályozza. Kérik, hogy az úttestre, bicikliútra, zöldterületre ne helyezzenek lomokat. Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhetőek ki a ház elé.  Kérik, hogy a fahulladékok közé ne helyezzenek kerti zöldhulladékot, nem lapra szerelt bútort, kárpitozott bútort, egyéb anyagot tartalmazó fahulladékot (pl. rászögelt szövet, ráragasztott tükör), MDF/HDF lapot és fanyílászárót.

Forgalomkorlátozások a fővárosban

A rendőrség beszámolója szerint, delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz július 18-án Budapesten a V. és XIV. kerületben.

Tilos lesz megállni: csütörtökön nulla órától 12 óráig az V. kerületi Balassi Bálint utca Olimpiai park felőli oldalán a Kossuth tér és az Olimpiai park vége között, és a Szalay utcában a Kossuth tértől 20 méter hosszon. A XIV. kerületen pedig a Hermina út mindkét oldalán az Erzsébet királyné útja és a Bethesda utca között, és a Pálma utcában a Hermina utcától 75 méter hosszan lesz tilos megállni.

Hív a lazulás melegágya

A Pontoon, az id. Antall József rakpart 1. szám alatt ismét egy fantasztikus ingyenes programra invitálja a bulizni vágyókat: Érkezik a Palo Canto! Este 22 órától a magyar srácok, Tóth Bertalan és Kedves Péter fogják egy másik világba elrepíteni a közönséget. A fiatal srácok egy multikulturális techno fúziós formáció és producer duó, akik egyre nagyobb táborra és hallgatóságra tesznek szert az utóbbi időben. Sajátos zenei ízvilágukkal egyszerre kívánják a közönségüket abszolút magasabb énjükhöz gravitálni, és beszivárogni a bensőjükbe, mint egy őshonos gyógyszer. A „West Wind” című debütáló dalunkat támogatta a Cercle, Mixmag, Electronic Groove, a következő kislemezünk pedig „Bonfire Moon” címmel június 21-én debütált – írja a Telekom Spots.

Az arab észjárásról tart könyvbemutatót az MCC

Tárik Meszár, az MCC Migrációkutató Intézet vezető kutatója Az arab észjárás című kötetében olyan kérdéseket feszeget, mint az iszlám vallás társadalmi szabályozó szerepe, az etnikai és vallási kisebbségek helyzete, az arab országok jogrendszerei, a nőkkel kapcsolatos bánásmód, a babonás hiedelmek, valamint a helyi szokások és hagyományok. Ezen témák taglalása nagyon is időszerű, mivel a nyugati világ egyre sűrűbben érintkezik a régióval, szükségessé téve e számunkra idegen kultúra megismerését. A könyv – és az azt bemutató beszélgetés – célja, hogy lebontsa az arab világról alkotott sztereotípiák és előítéletek által eltorzított képet, és lehetőséget adjon az érdeklődőknek arra, hogy mélyebben megértsék az arab országokban zajló folyamatokat, valamint állampolgáraik észjárását és a döntéseik mögött megbúvó motivációkat. A szerzővel Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője beszélget ma délután. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, érdemes az esemény kezdete előtt 15 perccel megérkezni, hogy a legjobb helyeket foglalhassuk el. A beszélgetés 17.30-tól kezdődik és az MCC Scrutonban lesz megtartva (1113 Budapest, Tas Vezér utca 3–7.).

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás