Berobbant a balatoni szezon! A hőség mellett az is elősegíti ezt, hogy egyre többen választják ismét a magyar tengert nyaraláskor. Már májusban több volt a turista, mint tavaly.
Megtelt a Balaton fürdőzőkkel és kikapcsolódni vágyókkal. A héten - hazai viszonylatban - extrém módon felszökik a hőmérséklet, ezért aki csak teheti, vízben tölti az idejét.
A Metropol nyaralókkal beszélgetett. István vidáman játszott kislányával, Szandival, mikor megszólítottuk őket.
"Néhány éjszakát Zalakaroson töltöttünk, de úgy döntöttünk, hogy mielőtt hazamegyünk, a Balatonban is megmártózunk. Zamárdi az egyik kedvenc városunk a térségben. Ez nem a spórolás ideje, nyaraláskor inkább az a szempont, hogy mindannyian jól érezzük magunkat – magyarázta az édesapa.
Richárd csütörtökön érkezett egy nagyobb társasággal, négy napra érkeztek.
"Előre lefoglalt szálláson alszunk. Akármilyen meleg van, szeretnénk a tó környékét is felfedezni, tehát sokat csavargunk" – mondta a férfi, majd elhajította a kezében levő vízilabdát.
Szili József évtizedek óta működtet büfét Zamárdiban. Elmondása szerint némileg érzékelték, hogy később kezdődött a szezon, mint máskor, hiszen egy héttel tovább tartott az iskola, de már kezd belendülni a forgalom.
Két hete indult be igazán és egyelőre úgy tűnik, jobb lesz, mint tavaly. Hétvégén egy törölközőt alig lehet a strandon leteríteni, pedig a szabadstrand közel 3 kilométer hosszan terül el
– mondta a vállalkozó, akinek néhány éve megműtötték a térdét, azóta hamarabb elfárad a vízben, pedig nagyon szereti. A déli parton a tó lassan mélyül, így jó sokat kellene gyalogolnia, ha azt szeretné, hogy a víz legalább a nyakáig érjen. Ami pedig az árakat illeti, elárulta, hogy nem sokat emelt tavaly óta.
Júliusig a tavalyi árakon működtünk, aztán 5 százalékot emeltünk. Ezt a munkavállalók bére és az anyagár is indokolja. Egy tál étel körettel együtt így is kijön 4000 forintból, de hozzáteszem, hogy a 25 dekás cigánypecsenyét frissen sütjük, tehát nem egyszerre készítünk el egy nagyobb mennyiséget reggelente, hogy aztán a melegen tartó pultban tároljuk fél napig
– mondta József, majd a kánikulával kapcsolatban megjegyezte: a konyhai dolgozók hozzászoktak, hogy a sütők mellett még melegebb van, mint a szabadban.
"71 éves a szakácsunk, tehát van tapasztalata, de a fiatal, lángossütő kolléganők is bírják a strapát" – mosolygott.
A Balaton neve szinte összeforrt a Richter családéval. A Richter Flórián Cirkusz névadó vezetője az elkövetkező hetekben számít igazán nagy rohamra. Az utazó cirkusz a nyár nagy részén Zamárdiban állomásozik. Az egész napos hőség az artistákat is érinti, de a sátor különleges adottságai miatt az előadásra már elviselhető klímát tudnak biztosítani.
Az állatokat a nagy melegben napközben többször kell etetni és fürdetni
– jegyezte meg az ismert lovasakrobata.
Egyelőre a májusi statisztika áll rendelkezésre, de abból - és a tapasztalatokból - arra lehet következtetni, hogy a nyári hónapokban jóval több turista lesz, mint tavaly - nemcsak külföldi, hanem belföldi is. A KSH adatai szerint májusban a vendégéjszakák száma 13, a vendégeké 18 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. 1,6 millió vendég összesen 3,7 millió éjszakát töltött magyar szálláshelyeken. Ez azt jelenti, hogy fellendült a turizmus, ami a magyar gazdaság egyik húzóágazata. A belföldi vendégek átlagosan 5,1 százalékkal több éjszakára szálltak meg, mint tavaly. Ennél is jelentősebben nőtt a külföldi vendégek által nálunk töltött idő: 21 százalékkal emelkedett a külföldivendég-éjszakák száma. Májusban 822 ezer belföldi turista volt. A belföldi vendégéjszakák száma a Sopron-Fertő turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben, 13 százalékkal. Budapesten 19, a Balatonnál 5,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma. Szívesen jönnek külföldről is a Balatonra: 29 százlékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma, ennek 80 százalékát szállodákban töltötték a vendégek.
Vonattal a legkönnyebb eljutni a Balatonra, nézd meg az erről készült videót:
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre