Elszaporodtak az aranysakálok, körbevették Budapestet - megtörtént az első támadás is - Fotók!

„Kész csoda, hogy életben maradt” - mondta Tímea a 13 éves Gyuszikáról. A kiskutyát aranysakál, majd róka támadta meg a saját házuk kertjében.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.25.
támadás aranysakál veszély Budapest róka

Hihetetlen történetet osztott meg a Metropollal az a II. kerületi édesanya, aki ha nem a saját szemével látja a Hűvösvölgyben történteket, el sem hiszi.

aranysakál, róka, Budapest, II. kerület, Hűvösvölgy, támadás, Gyuszika,
Aranysakál ment be a Laczkó család kertjébe (Képünk illusztráció) Fotó: Rachel Claire / Pexels

Gyuszi, a kiskutyánk egyik este a kertben játszott, amikor megtámadta egy aranysakál.

- mondta Laczkó Tímea, majd hozzátette:

Öt harapásnyom van a nyakán, kész csoda, hogy életben maradt.

A 13 éves Gyuszika, Tímea elmondása alapján "nagyon erős kisfiú", akivel egész éjszaka fent voltak, hogy biztosan ne eshessen baja. „Bár bent akarták tartani a kórházban, hazahoztuk” - folytatta Tímea, aki a hihetetlen eset után azt hitte végre megnyugodhatnak.

Tegnap este (július 24.) újabb eset történt. Kint labdáztunk Gyuszival az udvaron, amikor az egyik bokorból váratlanul rárontott egy felnőtt róka.

- mesélte el lapunknak Tímea, majd hozzátette:

Hangadással és bottal ijesztettük el, de amint leengedtük a botot, ismét rohant felénk. Gyuszi ekkor már a kezemben volt.

aranysakál, róka, Budapest, II. kerület, Hűvösvölgy, támadás, Gyuszika,
Az aranysakál után egy ehhez hasonló róka esett neki Gyuszikának. (Képünk illusztráció) Fotó: Brett Jordan / Pexels

Mint megtudtuk, a Laczkó család az átlagosnál felkészültebb volt a támadásra, de még így is nagyon meglepődtek: „A kislányom, Lexie Mantse, valamint a férjem, Thomas Mantse, velem együtt sok mindent látott már. Utoljára Ázsiában a vad makákóktól féltem ennyire, hogy rám ugranak.” Tímea férje egyébként kanadai és végül az ő, kanadai hegyekben tanult védekezési technikái segítettek elüldözni az állatot.

Bejártuk a világot, számtalan vadállatot láttunk a természetes élőhelyén, például fekete medvét, vad majmokat, krokodilokat, mégis nagyon ijesztő volt, hogy nem tudtuk megvédeni magunkat.

- osztotta meg lapunkkal az édesanya, aki egyelőre nem tudja, hogy mitévő legyen. Arról nem is beszélve, hogy az egymást követő esetek miatt szinte már a kertbe sem mernek kimenni.

aranysakál, róka, Budapest, II. kerület, Hűvösvölgy, támadás, Gyuszika,
Lexie Mantse és a kis Gyuszika, aki már jobban van az aranysakál és róka támadása után. Fotó: Laczkó Tímea

Egyelőre úgy tűnik, hogy túl vagyunk a nehezén. Gyuszi már eszik, iszik és játszik is, amellett, hogy sokat pihen. Most 2 hétig szobakaranténban van az esetleges veszettség miatt.

aranysakál, róka, Budapest, II. kerület, Hűvösvölgy, támadás, Gyuszika,
A kis Gyuszika szerencsére már jobban van. Fotó: Laczkó Tímea

Tímea szerint elképesztő, hogy még világosban támadt kis termetű kutyájukra, Gyuszikára az aranysakál, valamint a róka, mert mindkettő zsákmányállatnak nézte a kistestű házi kedvencet, aki Tímeáék számára olyan, mint egy családtag.

Aranysakálinvázió van Budapest környékén?

Az utóbbi időszakban egyre többfelől lehetett hallani, hogy aranysakálok támadtak kisebb, prédaállatnak nézett háziállatokra. Budapestre is betörtek az aranysakálok - már tavaly is erről cikkezett a szaksajtó. A valamikor őshonos állatot „nádi farkasként” is emlegetik. Az állat időnként akár kisebb falkákba is verődhet, egy ilyen csapat az őzgidák mellett a rókákat is könnyűszerrel legyőzi. Bár az utóbbi néhány évben elkezdték őket kilőni, számuk továbbra is jelentős, ami a gazdaságokban is sok bosszúságot okoz. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás