Orbán Viktor: Magyarország és Kína stratégiai partnerek





Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel és küldöttségével tárgyalt a Karmelita kolostorban csütörtök délután, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.05.09.
Módosítva: 2024.05.09.
Hszi Csin-ping kínai elnök miniszterelnök Orbán Viktor

Szerda este érkezett Magyarországra Hszi Csin-ping kínai elnök, aki május 10-ig tárgyal a magyar fővárosban. Csütörtökön több hivatalos programon is részt vett a kínai elnök és felesége is. Délután pedig a Karmlita kolostorban tárgyalt a kínai küldöttség és a magyar vezetők. Ezután sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Hszi Csin-ping.

ORBÁN Viktor; HSZI Csin-ping
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, nagy megtiszteltetés, hogy a Hszi Csin-ping elnök a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 75 évfordulóján Magyarorszára látogatott. A magyar kormányfő megköszönte a kínai segítséget a COVID-járvány idején. 20 évvel ezelőtt, a legutóbbi kínai elnöki látogatáskor még egy központú világrend volt, míg ma már több központ van - tette hozzá. 

Kína meghatározza a világpolitikai folyamatok menetét. Mindig is az egy Kína elvét vallottuk, és a kölcsönös tisztelet alapján álltunk. 

Orbán Viktor arról is beszélt, a szomszédunkban háború zajlik, Magyaroszág hangja most magányos hang, mert mi a béke pártján állunk. Magyarország támogatja a kínai békekezdeményezést. Ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren - tette hozzá. 20 év alatt a két ország közötti kereskedelem négyszeresére nőtt. 

Korrekt körülményeket biztosít a kínai cégeknek Magyaroszág a jövőben is. 

Meg akarjuk nyerni a 21. századot, és ehhez nekünk partnerekre, és a világ legmodernebb technológiáira van szüksége - mondta a kormányfő. Kína támogatja, hogy a világ legmodernebb technológiái érkezzenek Magyarországra - tette hozzá. A nukleáris ipar területén is megkezdődik a két ország közötti együttműködés, amire korábban nem volt példa. 

Orbán Viktor megköszönte, hogy meghívták Magyarországot a legnevesebb kínai kereskedelmi vásárra. Köszönetet mondott azért az erőfeszítésért is a kormányfő, amit Kína tesz a békéért.

Hszi Csin-ping elmondta, idén ünnepeljük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvételének 75. évfordulóját. Eddig is a kölcsönös előnyök útját biztosítottuk, soha nem volt ilyen jó a kapcsolat a két ország között, mint napjainkban - mondta a kínai elnök. Mindig jóbarát volt a két állam, de a kétoldalú kapcsolatokat tovább kell fejleszteni. Átfogó stratégiai partnerség lép életbe a két állam között - ismertette a kínai államfő. 

Mindketten hiszünk abban, hogy a kölcsönös bizalom szilárd alapokat hozott létre a két ország között. 

Hszi Csin-ping közölte, az övezet és út kezdeményezés és a keleti nyitás összeegyeztethető egymással. Kiterjesztjük az együttműködést a feltörekvő ágazatokra. A kínai elnök elmondta, hogy a kultúra mellett a sport és a média területén is erősítik az együttműködést. 

Mindketten hiszünk abban, hogy Kína és a közép-európai országok közötti együttműködés több előnnyel járhat majd a jövőben. 

Több fontos nyilatkozatot írt alá Magyarország és a Kínai Népköztársaság csütörtök este a Karmelita Kolostorban. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás