Orbán Viktor legfrissebb bejelentései: Nem szállítunk fegyvert, és nem is adunk pénzt fegyverre





Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel élőben jelentkezett a Kossuth rádió reggeli műsorában.



Megosztás
Szerző: HWK
Létrehozva: 2024.02.02.
Módosítva: 2024.02.02.
Orbán Viktor interjú Kossuth Rádió

„Valóban kulcskérdés a béke, és ebben nem állunk jól. Brüsszel a háború lázában ég, az európai vezetők háborús logika mentén érvelnek” – kezdte Orbán Viktor. – Eltelt két év a háború kezdete óta, és minden korábbi remény nem igazolódott be. Azon kéne dolgozni, hogy minél hamarabb vége legyen a öldöklésnek. Mi nem szállítunk fegyvert, és nem is adunk pénzt fegyverre.”

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a most elfogadott 50 milliárd euró nem fegyverre megy, hanem arra, hogy a csődben lévő ukrán állam ne omoljon össze. 

„Az ukrán állam költségét állja most az EU. Magyarország azt szerette volna, ha a békéről lett volna szó, de a nyugatiak továbbra is azt gondolják, hogy az idő a mi oldalunkon van. Ezzel szemben azt gondolom, hogy az idő az oroszok oldalán áll. Ha nem sikerült volna megegyezni, akkor a 26 tagállam elvette volna a magyarok pénzét, és Ukrajnának adta volna.” 

Orbán Viktor elárulta a brüsszeli szállása előtt 200 gazda tüntetett egész éjjel. 

„Hasonló volt a helyzet a magyar válogatott 1954-es vébédöntője előtt” – tette hozzá. – „Éppen ezért nagyon nehéz volt a tárgyalási folyamat.
Most sikerült kiharcolni, hogy a magyaroknak járó források továbbra is érkeznek, és nagyon bízom benne, hogy ezt betartják.”

Magyarországon a baloldal egyébként továbbra is háborúpárti – tette hozzá a miniszterelnök.

Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz

Orbán Viktor a háború kezdete óta tárgyal Brüsszelben, és azt látja, idővel azonosultak azzal, akit támogatnak. Ez történt az uniós vezetőkkel – tette hozzá.

„Az oroszok, hogyan tudnának szembeszállni a NATO-val, ha nem sikerül Ukrajnát legyőzni? Akik erősebb kapcsolatot ápolnak az USA-val, azoknak egyre erősebb lett a hangja a mögöttük hagyott időszakban, és így az amerikai érdekek egyre inkább előtérbe kerülnek. Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz”mondta Orbán Viktor. – „A háború mellett a migrációról és a genderről is vita van Brüsszellel, és a rezsicsökkentés is hasonló a helyzet.”

Orbán Viktor a gazdákkal való találkozójáról azt mondta, minden teret elfoglaltak a demonstrálók. 

„Érdekes beszélgetés volt, mert nekik is ugyanazok a problémáik, mint a magyar gazdáknak. A termelés költségei egyre drágábbak a brüsszeli előírások miatt, miközben az olcsó importot beengedik. Meg kell változtatni a szabályokat, így az ukrán termékeket nem szabad beengedni az uniós piacra. A gazdák úgy érzik, hogy nem volt más lehetőségük, minthogy az utcára vonuljanak. Brüsszel gyakran az európai emberek érdekei helyett néha mást képvisel. Ugyanez a helyzet a magyar baloldallal, mivel ők is a külföldi támogatásokért cserébe háborúpártiak.”

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy bizonyos amerikai intézkedések esetén több európai vezető is inkább az amerikaiak oldalára állt. Fordulat csak júniusban az európai parlamenti választáson lehet. 

„Magyarország nem tart igényt az ukránok kóserpecsétjére. Természetesen Magyarország a magyaroké, és a magyarok érdekét képviseli. Az, hogy megvádolnak minket ezzel azzal, az nem érdekel minket. Nagyon nagy a távolság sok kérdésben az ukrán és magyar álláspont között. Mi a legnagyobb humanitárius akciót hajtottuk végre az ukránok érdekében, több tízezer ukrán kap menedéket Magyarországon. Több mint ezer iskolában és óvodában vannak ukrán gyerekek. A kárpátaljai magyarok jogfosztásban élnek, ez 2015-ig nem volt így. Most több esély van a kapcsolatok rendezésére, de majd meglátjuk mi lesz” – fogalmazott Orbán Viktor.





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás