Milliárdokat áldozott fel Zuglóban a baloldal a politikai csatározás oltárán, végleg elvérzett az ellenzék közös választási ígérete





2019-ben még új Városközpontot ígért az ellenzéki összefogás Zuglóban, végül alkalmatlanok voltak megállapodni a kerület legnagyobb beruházását végző Bayer-Constructtal. A baloldali vezetés nem fogadta el az építőipari cég több milliárd forintos ajánlatát, Borbély Ádám fideszes képviselő viszont kilobbizta a Bayernél, hogy a kerület összes általános iskolájának az udvarát felújítsák.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.16.
Módosítva: 2024.02.16.
Borbély Ádám fejlesztés Zugló iskola

Nem sikerült a zuglói baloldalnak megállapodnia a kerület legnagyobb beruházását végző Bayer-Constructtal. A november végi testületi ülésen nem fogadták el a cég ajánlatát: több kerületi fejlesztésre és minimum 3 milliárd forint készpénzre mondtak nemet. A fideszes képviselő szép csendben megmentette a helyzetet, kilobbizta a vezérigazgatónál, hogy a kerület összes körzetes általános iskolájának udvara megújulhasson.

A Kaffka Margit Általános Iskola udvara tavaly nyáron már megújult. Fotó: Facebook 

Milliárdokra mondtak nemet

„Nem javaslom az elfogadását” – mondta Horváth Csaba zuglói polgármester tavaly november végén, amikor arról tárgyaltak a zuglói képviselő testületi ülésen, hogy megállapodjon az önkormányzat és a Bayer-Construct a településrendezési szerződésről. Az építőipari cég azt ajánlotta fel a kerületnek, hogy revitalizálják a Rákos-patakot, megépítik az új városi teret, a piac alá mélygarázst építenek, fejlesztik az építkezés környezetének infrastruktúráját, ezenfelül két és fél milliárd forintnyi készpénzt, illetve egy termál kút megépítésének készpénzre váltását kínálták fel.

Inkább összevesztek megegyezés helyett

A szürreálisra sikerült november végi képviselő-testületi ülésen Victora Zsolt független képviselő már 13 milliárd forintot követelt volna a cégtől, Horváth Csaba polgármester jelezte, hogy ő kért még egy milliárdot, és nem enged a követeléséből, Rózsa András pedig azt sem értette, miért lenne jó a kerületnek elfogadnia a településrendezési szerződést és megállapodnia a céggel. „Nem látom, mi az előny benne, de biztos van valami” – mondta a momentumos Rózsa András. Ennek a vitának a vége már az első pillanatban előre borítékolható volt, a sok nagyotmondás után végül nem fogadták el a Bayer ajánlatát, mindössze a négy fideszes képviselő szavazott igennel.

Mégis Zuglóhoz kerül a pénz

Ezek után kereste fel Borbély Ádám fideszes képviselő a Bayer-Construct vezérigazgatóját, Balázs Attilát. A cég a politikus közbenjárására tavaly nyáron már felújította a kerület egyik iskolájának, a Kaffka Margit Általános Iskolának az udvarát. Új rekortán borítású kosárlabdapálya, futókör, megújult távolugrógödör, új bútorok, biztonságos gumitégla- és műfű felületek, valamint valódi zöld került a korábbi gyöngykavics helyére az udvar teljes területén az építőipari cégnek köszönhetően. 

A kerület összes körzetes általános iskolájának udvara meg fog újulni. Fotó: Facebook

„Három és fél milliárd forintot szavaztak le, és anélkül álltak fel az asztaltól, hogy megegyeztek volna” – emlékeztet Borbély Ádám a múlt év november végi testületi ülésre. „Balázs Attiláék tavaly a társadalmi felelősségvállalás jegyében már felújították a Kaffka Margit udvarát, ezen felbuzdulva kerestem fel újra. Ha már nincs meg a testületi többség, és nincs megegyezés, akkor újuljanak meg az iskolák udvarai. Szerencsére Balázs Attila pozitív választ adott” – mondta a Metropolnak Borbély Ádám, hozzátéve, hogy így a kerület összes körzetes általános iskolájának, szám szerint tizenegynek az udvara újulhat meg.

Borbély Ádám lobbizta ki az iskolaudvarok fejlesztését. Fotó:Facebook

Más fejlesztések is megvalósulnak

Ettől függetlenül a hatalmas építkezés környékén élőknek sem kell aggódniuk, mert az építőipari cég az építkezés teljes környezetét rendbe rakja, felújítják a Bosnyák utcát, a Bosnyák közt, a Rákospatak utcát, a Csömöri utat ja teljes infrastruktúrájával együtt.





 





Ezeket olvastad már?
Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás