A káosz hete Németországban: leállt gyárak, akadozó közlekedés, bezárt iskolák





A gazdák haragja megbénítja Németországot, hétfőn Berlinben lesz hatalmas demonstráció.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.14.
Módosítva: 2024.01.14.
Németország sztrájk káosz tüntetés

Múlt hétfőn le kellett állítani a termelést a VW emdeni gyárában. Az alkalmazottak nem tudtak bemenni a munkahelyükre a kormány megszorításai ellen tiltakozó gazdák blokádja miatt. 

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal Ellwangenben (Fotó: Ronald Wittek)

A kereskedelmi szövetségek is dühösek: 200 berlini szupermarketben üresek lesznek polcok az élelmiszer-kereskedelem szállítási problémái miattmondta a Bildnek Niels Busch-Petersen vezérigazgató. Großbeerenben (Brandenburg) a traktorblokád miatt leállt a munka a Pennyt, a Lidlt, az Aldit is érintő logisztikai központban

Hasonló volt a helyzet Észak-Rajna-Vesztfáliában: A háztartási gépeket gyártó Miele-nél blokkolták az áruelosztó központhoz való hozzáférést. 

Németország egyes területein a kereskedők csak késéssel kapják meg áruikat

– mondta a cég szóvivője.

Kedden kezdődött a szakszervezetek sztrájkja a vasúti teherszállításban, szerda reggeltől országosan leállt az utasforgalom.  Ördögi kör: a vasúti sztrájk miatt sok ingázó vonatról autóra szállt. Az eredmény: káosz, mert egyre gyakrabban lépnek fel a gazdákkal együtt követeléseikért a kamionsofőrök az autópályákon és az országutakon. A mozdonyvezetők sztrájkja pénteken ért véget, de bejelentették, ha nem teljesítik követeléseiket, akkor újból leállítják a forgalmat.

Sok cégvezető dühöng

Volker Schmidt, a NiedersachsenMetall munkáltatói szövetség vezérigazgatója (300 vállalat, 110 000 alkalmazott): „A gazdaságot sztrájkkal terhelni egy nehéz recessziós szakaszban felelőtlenség. Különösen iparágunkat érinti súlyosan a mozdonyvezetők sztrájkja: az alkalmazottak nem tudtak bejutni  a cégekhez a fém- és elektromos iparban.”

A Finsterwalder logisztikai cég szóvivője szerint az alkalmazottak fele nem tudott dolgozni hétfőn a gazdák tiltakozása miatt. Ez milliós veszteséget jelent. Nem érti, hogy a gazdák miért nem csak tüntetnek, hanem blokkolják is őket.

Nem csak a cégek szenvednek

A gyerekek és a szülők élete is felfordult. Csak Türingiában 16 iskolát kellett teljesen bezárni hétfőn. Több tucat iskolásnak kellett mínusz 13 fokos hőmérsékletben leszállnia az iskolabuszról és gyalogolnia az iskolába. Halle városa leállította a szemétszállítást. Az egészségügyi ágazattól jelentések érkeztek a mentők feltartóztatásáról és a műveletek elhalasztásáról – írja a Ripost.

 





 





Ezeket olvastad már?
Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról

Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Egy monacoi bankszámlára is került a Lánchíd-pénzből?

Egy monacoi bankszámlára is került a Lánchíd-pénzből?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás