"Szürreális amikor a mentőautóban egy ember életéért küzdünk, körülöttünk pedig szólnak a petárdák"





A legismertebb hazai szóvivőket kérdeztük szilveszteri élményeikről, emlékeikről.



Megosztás
Szerző: Perusza Eszter
Létrehozva: 2023.12.31.
élet szilveszter hős

Virsli, pezsgő és lencse, hajnalig tartó mulatozás, petárda és tűzijáték – szinte mindannyiunk számára bevillannak ezek a képek, ha az óév búcsúztatására gondolunk. Az élet viszont nem állhat meg szilveszterkor sem: az igazi hősök ilyenkor fehér köpenyt vagy egyenruhát húznak, életeket mentenek, riadt állatokat szabadítanak ki, de kedves történetekből is akad a tarsolyukban.

gyorfi-pal-az-uj-ugyeleti-rendszerrol04
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Fotó: Metropol

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője lapunknak elmondta, a mentősöknek a szilveszter  legkevésbé sem a szórakozásról szól. Este tíz órától másnap hajnal ötig úton vannak, őket általában az autóban éri az új év. Kiemeli, hogy Budapesten és a nagyobb városokban különösen megterhelő ez az időszak: a súlyos gázolástól az ittasan okozott baleseteken át, a petárdák okozta végtagvesztésig minden előfordul. 

A legnagyobb problémát az alkohol okozza. Nagyon sokan nem tudják a mértéket, és persze itt nem az éjféli koccintásról van szó, azt senki ne hagyja ki. Arra viszont nagyon fontos figyelni, hogy soha ne hagyjuk ittas barátainkat, ismerőseinket egyedül, hiszen ilyenkor a kihűlés veszélye is fennáll

– hangsúlyozza Győrfi Pál, majd hozzáteszi:

A közösségi médiában terjedt egy nagyon buta kihívás, miszerint az lesz a győztes, aki a legrövidebb idő alatt a legtöbb alkoholt issza meg. Ennek hatására sajnos bőven előfordulnak kiskorúak is a detoxikálóban, pedig higgyék el, nem kellemes másnap gyomormosásra ébredni.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, az alkohol mellett nagyon veszélyesek az illegális és a házi készítésű petárdák, rakéták. Szomorúan emlékszik vissza arra az esetre, amikor egy fiatal férfi az ünneplés hevében a meggyújtott rakéta fölé hajolt, életét pedig már nem tudták megmenteni, olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett.

Egészen szürreális helyzetet teremt, amikor a mentőautóban éppen egy ember életéért küzdünk, körülöttünk pedig mindenhol szólnak a petárdák és ünnepel a tömeg.

Szerencsére kedves pillanatokból is akadnak bőven, hiszen gyakran előfordul, hogy amennyiben nincs életveszély, a mentősöket megkínálják a családok egy-egy finom karácsonyi süteménnyel, néhány jó szóval, ami mindig jól esik a bajtársaknak. 

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Szolgálat szóvivője lapunknak elmondta, az idei évben a szokásostól eltérően alakultak az ünnepek, hiszen a budapesti árvízhelyzet felülírta a terveket

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Szolgálat szóvivője Fotó: Metropol

A karácsonyt huszonnégy órás szolgálatban töltöttük, távol a családjainktól. Nálunk mindenki imádja a munkáját, másképp ezt nem is lehetne csinálni. Nem tudjuk, mit tartogat a szilveszter, de bármi megtörténhet, arra is készülnünk kell, hogy berendelnek bennünket.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kiemelte, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is érdemes fokozott figyelmet fordítani négylábú kedvenceinkre és beengedni otthonainkba, hiszen nagyon gyakran megrémülnek a hangos zajoktól és fényhatásoktól.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője  Fotó: Metropol

A korábbi években egy nagy testű kutya egy családi ház és annak garázsa közti résbe szorult, a tűzoltóknak nem volt más lehetőségük, mint megbontani az épületet, hogy a megrémült jószágot kiszabadíthassák.

Szilveszterkor se feledkezzünk meg tehát azokról, akik a háttérben, gyakran láthatatlanul, áldozatos és soha véget nem érő munkájukkal gondoskodnak arról, hogy nemcsak ilyenkor, de az év összes napján biztonságban lehessünk.





 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor budapesti kampánykörútján: Karácsony igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség

Orbán Viktor budapesti kampánykörútján: Karácsony igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

Gondoltad volna, hogy évtizedekig nem volt kapcsolat a Margit híd és a Margit-sziget között - Galéria

Gondoltad volna, hogy évtizedekig nem volt kapcsolat a Margit híd és a Margit-sziget között - Galéria

Minden délután lefeküdt szunyókálni a családanya: szörnyű, mi történt vele

Minden délután lefeküdt szunyókálni a családanya: szörnyű, mi történt vele

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás