„Majd leülünk egymástól pár méterre a lányomtól” – pótcselekvéssel próbálja megoldani a hajléktalanok gondját az óbudai önkormányzat





Keményen felléptek Óbudán a hajléktalan emberek ellen. A padokat, amin eddig pihentek, most egyszemélyes székekre cserélték.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2023.11.05.
Módosítva: 2023.11.05.
Csobánka téren csöveshelyzet hajléktalanprobléma látszatintézkedés óbudai önkormányzat

A DK-s Kiss László vezette óbudai önkormányzat a hajléktalanok közterületi problémáit ismét látszatintézkedésekkel próbálja megoldani. Történt ugyanis, hogy a városvezetés lecserélte a kényelmes, rozsdamentes acélból készült többszemélyes közterületi padokat egyszemélyes faülésekre a békásmegyeri Csobánka téren annak érdekében, hogy a hajléktalanok ne ott fetrengjenek. A cél, hogy a Csobánka tér tiszta és rendezett legyen, még érthető lenne, a kivitelezés viszont nettó dilettantizmusra vall. Ezzel ugyanis a városvezetés elvette a helyi idősektől, sétáló családoktól annak lehetőségét, hogy kint a közterületen kényelmesen leülhessenek, beszélgethessenek, ugyanakkor a közterületi hajléktalanprobléma sem oldódott meg, ezek az emberek ugyanúgy élik mindennapjaikat a Csobánka téren. 

Látszatmegoldás – Fotó: Metropol

Még az ellenzéki szavazók is kiakadtak

Az intézkedés joggal verte ki a biztosítékot nemcsak a jobboldaliaknál, helyi lakosoknál, de még az ellenzékieknél is. A helyi csoportokban dühös bejegyzések születtek arról, hogy az intézkedés miatt kevesebb lett az ülőhely a Csobánka téren, a környéken továbbra is hajléktalanok lébecolnak, akik a környező bokrokban végzik a dolgukat, illetve teleszemetelik a teret. A lakosok hangot adtak felháborodásuknak, hogy a teret már nincs kedvük közösségi térként használni, leülni oda beszélgetni, hiába van ott élelmiszerbolt, ATM, illetve az orvosi rendelő, mert a téren hemzsegő hajléktalanoktól és az általuk széthányt szeméttől elmegy a kedvük, így inkább gyorsan továbbmennek. 

A köztisztaságra kevesebb figyelem esik – Fotó: Metropol

Majd ha lemegyek jövőre fagyizni a lányommal, leülünk egymástól pár méterre

– panaszkodott az egyik helyi lakos. Mások a silány kivitelezést kifogásolták: 

Nem lett volna egyszerűbb egy elválasztót felszerelni? A fémen nem marad úgy meg a baci, mint a fán. Kíváncsi vagyok, ha beindul a fűtési szezon, hány léc marad a helyén

– panaszkodott az egyik hozzászóló. Volt olyan, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nincsenek lefogatva rendesen a padok, és tényleg, a lábanként 4 csavaros lefogatás helyett mindenhová csak egy csavart sikerült rakni.

A 4-ből csak egyetlen csavarral sikerült lefogatni... Fotó: Metropol

Volt, aki nem is értette, hogy a tartós és kényelmes fémpadokat miért vitték el, szerettek azon ücsörögni az itteniek.

A régi kényelmes padok – Fotó: Metropol

A lakosok felháborodtak azon is, hogy hiába van tele a tér csövesekkel, közterület-felügyelőket nem lehet látni a környéken. 

Békásmegyer Csobánka tér rettenetes lett, sok hajléktalan, dolgozni nem akaró, koszos ember lepte el, félelmetes… vérző, gennyes kezekkel, lábbal mennek be az üzletbe, meggondolandó már ott vásárolni. Nagyon sokan már nem is megyünk oda, félünk a fertőzéstől. A tenyerébe fújja az orrát, rákeni a kint lévő padokra. Aztán megy be a boltba vásárolni. Na ebből nem kérünk, miért nincs itt járőr

– háborogtak a helyiek. A közterület-felügyelők szelektív munkavégzését sokan kifogásolták. Az emberek szerint nemcsak arra kellene ember, hogyha valaki szabálytalanul áll meg, vagy lejár a parkolójegye, azonnal ott teremjen a piros csomagot kihelyező személy, hanem akkor is ilyen gyorsan kellene intézkedni, amikor emberi végtermékekkel szennyezik a közterületeket az ott italozó, részeg, kiabáló emberek.

Ahogy látható, a helyiek pártállástól függetlenül háborodtak fel a helyi városvezetés látszatintézkedése miatt, amellyel nem a hajléktalanproblémát oldotta meg az önkormányzat, hanem a helyiek életét keseríti tovább.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás