Áldatlan állapotok vannak egyes fővárosi temetőkben, vandálok, tolvajok tetézik a gyászolók fájdalmát





A budapesti temetőkbe kilátogató hozzátartozók közül többen szétverve találták a sírt, sokan panaszkodnak lopásra, vandalizmusra és nehezményezik, hogy a temetők fenntartója nem foglalkozik mindezzel. Különösen a kisebb, kevésbé szem előtt lévő sírkertekben vannak áldatlan állapotok.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2023.11.03.
sírhely hatóság bűncselekmény kamerarendszer rendőrség

Halottak napja alkalmából azok is felkeresik szerettük sírját, akik év közben nem nagyon látogatják azt, és néha megdöbbentő állapotokkal szembesülnek - panaszkodtak a Metropolnak fővárosi lakosok. Egyesek szerint súlyos válságban van a budapesti temetőfenntartás. A sírok biztonságát vandálok és fakidőlések veszélyeztetik, míg szeretteik nyugalmát sírfosztogatás háborítja. Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, milyen veszélyt jelentenek a kidőlő fák a fővárosi köztemetőkben. Noha a törvény szerint a zöldfelület fenntartása a Budapesti Temetkezési Intézet feladata lenne, a Mártha Imre által vezetett BKM alá tartozó temetőfenntartó nem tesz eleget törvényi kötelezettségeinek. A sírkertekbe kilátogatva magunk is azt tapasztalhattuk, hogy a kiszáradt fákat akár hónapokon át ott hagyják, a sírokra borulva. Az okokat korábbi cikkünkben bemutattuk, azonban a fenntartó semmilyen felelősséget nem vállal az ilyen esetekért. Mint ahogy nem vállal felelősséget a temetőben történő lopásokért és rongálásokért sem.

Halottak napjára sem sikerült minden temetőt rendbe tenni Fotó: Metropol

Mindennapos a sírok kifosztása

A szeretteik nyughelyét gondozó hozzátartozók elképesztő állapotokról számoltak be lapunknak. Szerintük a lopások mindennapossá váltak, de a fenntartó semmilyen hathatós intézkedést nem tesz ez ellen.

Itt eleinte, mikor Papa meghalt, egy héten háromszor is jöttem és akkor vettem szép virágokat, de másnap már nem voltak ott. A lányom vett gyönyörű nagy kaspót és abba ültettünk örökzöldet, mert a papának mindene volt az örökzöld, és vettünk kis tujákat. Elvitték mindenestől, ellopták. Amikor panaszt tettem, hogy ellopták a virágokat, akkor azt mondták, hogy sokan panaszkodnak, lopják a sírokról a virágokat. Ilyen világ van, ez van. Lopnak, itt mindent lopnak.

 - panaszolta el lapunknak Manci néni.

Manci néni férje sírját mutatja Fotó: Metropol

Aztán ellopták a vázákat, letörték, de nem lett meg, mert nincs bizonyíték, hogy ki volt az.  Most is két új virágot hoztam, mert nincs meg a régi. Szerintem azért van a biztonsági szolgálat, mert annak kellene felügyelni. Hát nem sikerült.  Mások is mondták, hogy kijöttek és sírva fakadtak, mikor látták a lerabolt sírt.

 - mondta elkeseredve János.

János hozzátartozói sírját mutatja. Halottak napján így hagyta itt, de nem tudja, mit talál meg belőle, amikor legközelebb jön Fotó: Metropol

Sátánista sírrombolás?

Egészen égbekiáltó vandalizmus nyomait is láthattuk a temetőkben. A sírok egy részénél ugyanis le voltak borogatva a márvány és beton fejfák. Az akár több mázsás kőtömböket valószínűleg nem a szél döntötte el úgy, hogy az sok helyen még a sírok fedlapját is betörte. 

Sírok tömege néz ki így, nézd meg a képgalériát:





Az egyik helyen a két egymás melletti, lerombolt fejfa melletti síron még a keresztet is megfordították! Ez utalhat arra hogy sátánista indíttatásból gyalázták meg a budapesti temetkezési helyeket. Hol volt akkor a temetőőr?

Sátánista vandalizmus? Fotó: Metropol

Szétrúgták a beton fedlapot, összetörték diribdarabra, mint itt, mellettünk is.

 - mutat rá János az övék melletti összetört sírra.

A szomszédos hasonló módon betört fedlap Fotó: Metropol

Már nem is raktunk rá új fedlapot, inkább beültettük. Azt mondták, hogy fiatal gyerekek huligánkodtak itt ittasan. Mikor megkérdeztem, hogy ha látták, hogy fiatalok, és ráadásul ittasak, meg itt randalíroznak, akkor miért nem intézkedtek? Csak a vállukat vonogatták.

Kamukép a nemlétező megfigyelésről a Pesterzsébeti temető hátsó bejáratán (A temetőben csak két kamera van a ravatalozó előtt, plusz egy az iroda folyosóján) Fotó: Metropol

A temetőfenntartó nem foglalkozik a bűncselekményekkel

A temető a jogszabály szerint egy zöldfelületi jellegű, különleges rendeltetésű terület, ami kegyeleti célokat szolgál. A törvény ezen területek tulajdonosát, illetve fenntartóját kötelezi arra, hogy őrizze a temetők kegyeleti méltóságát. Erre a Budapesti Temetkezési Intézeten belül egy különálló vállalatbiztonsági csoport is létesült, akik folyamatosan tájékoztatják – a Szervezeti és Működési Szabályzat szerint – a vezérigazgatót a temetők biztonsági helyzetéről. Azonban azt láthatjuk, hogy semmilyen lényegi intézkedés nem történik, hogy a végtisztességet biztosítsák a fővárosi köztemetőkben. Kegyeleti szempontból már egyetlen sír és a benne nyugvó elhunytak nyugalmát zavaró bűncselekmény is vérlázító, de többszáz esetről beszélhetünk évente, aminek jelentős része el sem jut a hatóságokhoz, holott a biztonsági szolgálatnak kötelessége volna a temetőben történő jogellenes cselekmények kapcsán feljelentést vagy bejelentést tenni.

A BTI Szervezeti és Működési Szabályzata Forrás:BTI

Ezt bizonyítja a rendőrség által küldött statisztika is, ami jól mutatja hogy ezek a gyalázatos esetek szinte egyáltalán nem jutnak el a nyomozó hatósághoz. A Pesterzsébeti temető kapcsán, ahol a legtöbb ledöntött sírt találtuk, pédául – a rendőrség adatai szerint – az elmúlt 3 évben egyetlen rongálással kapcsolatos esetet sem regisztráltak.

El sem jutnak a hatóságokhoz a bűncselekmények Forrás: BRFK

Se kamera se ember

A korábbi városvezetés komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a temetőket megfelelő kamerarendszer védje, ami nagyban segíthetné a rendőrség felderítő munkáját. Ezt jelentésében az állampolgári jogok biztosa is támogatta: ,,álláspontom szerint - indokolt lehet, hogy egyes temető(része)k műemléki értékeinek, nemzeti, kulturális és kegyeleti jelentőségének, a látogatók méltóságának és a sírhelyek biztonságának védelme érdekében - a súlyos jogsértő cselekmények megelőzése, illetve leleplezése céljából - kamerás temetőfigyelő rendszert alkalmazzanak.” (OBH 3855/2005.) Azonban mostanra szinte teljesen elhalt ez a kezdeményezés, így a sírok egyetlen fővárosi köztemetőben sincsenek biztonságban. De nemcsak a kamerahiány az oka a jogellenes cselekmények elharapózásának. Egy nevét nem vállaló temetői vagyonőr lapunknak elmondta, hogy ketten vannak az egész temetőre. Véleménye szerint kamerákra lenne szükség parcellánként az emberhiány ellensúlyozására. Mikor megkérdeztük, hogy miért nem alkalmaznak több embert, csak annyit mondott, hogy erről kérdezzük meg a főpolgármestert. A temetőkben tapasztalt borzasztó állapotok miatt többször is megkerestük a BTI-t, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás