Rendkívül szomorú ez a nap, ez az oka





Augusztus 30-a az eltűntek világnapja. Elsődleges célja az, hogy felhívja a figyelmet azon szervezetekre, amelyek a családok újraegyesítését tűzték ki.



Megosztás
Szerző: KB
Létrehozva: 2023.08.30.
Farkas Helga Szathmáry Nikolett ez lesz ma rejtély

Az eltűntek világnapja egy nemzetközi emléknap, amelyet azok emlékére hoztak létre immár több mint húsz éve, akik a külső és belső erőszak, fegyveres konfliktusok következtében eltűntek. Az emléknapot az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet kezdeményezésére minden évben augusztus 30-án tartják.

AMNESTY INTERNATIONAL
Fotó: Shutterstock

Elsődleges célja az, hogy felhívja a figyelmet azokra a szervezetekre, amelyek a családok újraegyesítését tűzték ki céljukként. Az eltűntek listájára többféle okból kerülhet valaki: vannak, akik önszántukból „kilépnek” addigi életükből, és valahol másutt, netán más országban, földrészen új névvel kezdenek új életet. Mások esetleg bűncselekmény áldozatává válnak és holttestük nem kerül elő, de legnagyobb számban természeti katasztrófákban, fegyveres konfliktusokban eltűnt emberek vannak köztük. Magyarországon az eltűntek felkutatásával elsődlegesen a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata foglalkozik. 

Ma együtt emlékezünk Szathmáry Nikolettre és Farkas Helgára

1998 januárjában indult el az akkor 7 éves Szathmáry Nikolett a megszokott módon néptáncórájára Gyulán, ahonnan többet nem tért haza. A holttestét 3 évvel később, 2001-ben találták meg nádvágók munka közben. Úgy volt, hogy édesanyja elé megy és félúton találkoznak. De az asszony hiába indult el a kislány elé, nem találta meg. Ezután a rokonoktól kért segítséget. Hatalmas és az egyik legkiterjedtebb rendőrségi akció keretében keresték Nikolettet. A Békés megyei nyomozók kereséséhez az ország területéről több száz rendőr csatlakozott, volt köztük speciális, kutyás keresőegység is, de még helikopterekkel is keresték a kislányt, azonban mégsem akadtak a nyomára.

Szathmáry Nikolett Fotó: Bors 

Farkas Helga egy ismert vállalkozó,  Farkas Imre lánya volt, 1991. június 27-én rabolták el, miközben Orosházáról tartott Szegedre. Az üggyel összefüggésbe hozták a nyomozók Juhász Benedeket, akinek a felesége azt állította, hogy a férfinak segítenie kellett Farkas Helga holttestének eltüntetésében. Juhászt később holtan találták meg, ami újabb rejtéllyel gazdagította az amúgy is szövevényes ügyet.

Halála után özvegye nyilvánosságra hozta Juhász vallomást, miszerint Helgát egy orosházi garázs szerelőaknájában tartották megkötözve, azonban váltságdíj hiányában zsákot húztak a fejére, és megfojtották. A le­bukástól rettegve egy év múlva eltüntették a maradványait. Végül az üggyel összefüggésben letartóztatták Cs. Józsefet, de Helga meggyilkolását nem tudták rábizonyítani.

Farkas Helga
Fotó: Farkas Helga igazolványképe

Egy éve hunyt el  Mihail Gorbacsov

Nobel-békedíjas orosz politikus, a Szovjetunió utolsó elnöke zárta le a hidegháborút. 

GORBACSOV, Mihail
Fotó: Jens Kalaene

Mihail Szergejevics Gorbacsov 1931. március 2-án született és 2022. augusztus 30-án halt meg Moszkvában. Orosz nemzetiségű szovjet politikus, 1985-től az SZKP főtitkára, majd a Szovjetunió elnöke volt. Reformkísérletei a hidegháború végét okozta, ami végül a kommunista rendszer bukását eredményezte. 1910-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki erőfeszítéseiért. Miután nem sikerült megakadályoznia a szovjet tagköztársaságok önállósulási törekvéseit, 1991. december 25-én lemondott a Szovjetunió elnöki tisztségéről, ami a Szovjetunió megszűnését is jelentette.

Utolsó alkalommal rendez kerti filmvetítést a B32 Galéria és Kultúrtér

Az újbudai B32 parkmozi számos izgalmas programmal kedveskedett az érdeklődőknek augusztusban, a kerti filmvetítés ma befejeződik. Idén a parkmoziban a filmek magyar, romantikus alkotások közül kerültek ki, így a nézők láthattak igazán megható, lebilincselő és lehengerlő filmeket is. Infrás fülhallgatókon keresztül hallgathatták a látogatók, ráadásul a mozi előtt, az utca közepéről is élvezhették. A mai előadás címe: ZANOX – Kockázatok és mellékhatások, amely 21 órakor kezdődik. További információkat itt találsz.

250 éve született meg Pollack Mihály, a Nemzeti Múzeum építője

Német származású magyar építész volt. 1773. augusztus 30-án született Bécsben. Miután tanulmányait befejezte, 1793–94-től a milánói dóm építésénél működött közre. Pollack Mihály első műve a Deák téri evangélikus templom. Részt vett a pécsi székesegyház helyreállításában, majd a pesti Német Színház már megkezdett építését vezette. A középületek mellett számos pesti polgárházat és palotát is tervezett. Nevéhez fűződött a Nemzeti Múzeum épületének létrehozása is, amelynek külső és belső architektúrája a klasszicizmus egyik legszebb alkotása.

Véradásra hívnak!

Ma a következő budapesti helyszíneken van lehetőséged véradásra:

Sugár Üzletközpont, II. emelet
1148 Budapest, Örs vezér tere 24.
Időpont: 12:00–18:00

Közép-magyarországi RVK Intézeti
1113 Budapest, Karolina út 19–21.

Időpont: 07:00–18:45

Felhőszakadás is jöhet ma!

Gomolyfelhős időre van kilátás, keleten többfelé, nyugaton csak elszórtan záporral, zivatarral, felhőszakadással. Az északnyugati szél élénk marad. 25 fok körüli értékeket mérhetünk, keleten is megszűnhet a hőség – írja a koponyeg.hu.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás