„Nem értettem, mit keresek a börtönben” – Megszólalt az Olaszországban tévedésből elítélt magyar üzletember





Megszólalt a Metropolnak az a magyar üzletember, akit tévedésből zártak börtönbe Olaszországban. 10 napig nem is értette, mi történik vele, így élete legrosszabb élményeként emlékszik vissza a cellában töltött időszakra.



Megosztás
Szerző: Kóré Károly
Létrehozva: 2023.08.18.
börtön ártatlan hiba tévedés

Borzalmas volt megélni az olaszországi börtönben töltött napokat a tévedésből bezárt magyar üzletembernek. H. G. nyaralni ment Rómába az élettársa kíséretében, miközben fogalma sem volt róla, hogy az országban jogerősen kiszabtak rá 1 év 5 hónap börtönbüntetést, holott korábban sosem járt a térségben.

börtön börtönbüntetés rács cella fogda Galambos Lajcsi
H. G. nem értette, mi történt vele – Fotó: txking /  Pixabay

A szállodába még bejelentkezett, majd elindult egy kellemes városnéző sétára. Megkóstolta a híres olasz fagylaltot, gyönyörködött a templomokban, és vígan romantikázott a kedvesével. Nem számított rá, hogy amint visszatér a hotelbe, rendőrök lépnek hozzá, és közlik vele: azonnal meg kell kezdenie a büntetése letöltését. 10 napig fogva is tartották, mire a magyarul jól kommunikáló ügyvédnek sikerült tisztáznia.

2006-ban itthon ellopták az okmányait, amivel visszaélve Olaszországban cégeket alapítottak és csalások sorozatát követték el.

 Az akkori olasz szabályozások a kirendelt védőt nem kötelezték arra, hogy ténylegesen vegyék fel a kapcsolatot az ügyfelükkel, így az ügyet vállaló jogász nem is vette rá a fáradságot. Hogy az olasz állam miért nem értesítette az üzletembert az ellene zajló eljárásról, valószínűleg örökre rejtély marad.

Mivel H. G. hazánkban egy neves cég területi képviselőjeként dolgozik, kellemetlennek érezné, ha a teljes neve nyilvánosságra kerülne, így kérésére csak a monogramját közöljük. A jogi képviselőjén, Massimiliano Scaringellán keresztül válaszolt kérdéseinkre.

„Mivel nem értettem, miért zártak börtönbe, az egész borzalmas élmény volt. Pláne, hogy a párommal semmilyen kapcsolatot nem tarthattam. Az elítéltek viszont kedvesek és megértőek voltak velem, miután elmagyaráztam, hogy valami fatális hiba történhetett” – mondta a férfi, aki mindvégig a saját ruhájában maradhatott. Ez Olaszországban nem kiváltság, hiszen az elítéltek számára nincs formaöltözet.

Az összes értékemet elvették és bezárták. A cellámban 3 másik, nem olasz férfival voltam együtt. Az egész rendkívül ijesztő volt, hiszen alig kaptam információt, és a nyári leállások miatt mind az ügyvédemmel, mind a családommal nehezen kommunikáltam. Persze tudtam, hogy semmi közöm semmilyen bűncselekményhez, a tárgyalást magabiztosan vártam.

H. G. valószínűleg sosem felejti el a pillanatot, amikor a bíró kimondta az ártatlanságát, megszüntette az ellene zajló eljárást, és azonnali hatállyal szabadlábra helyezte. Bár az üzletember továbbra is érdeklődik az olasz kulturális értékek iránt, miután becsukhatta maga mögött a börtönkaput, nem volt kedve tovább Rómában időzni. Eleve csak egy hosszú hétvégét tervezett a Colosseum városában, a kényszerű hosszabbítás miatt viszont elmaradt itthon a munkájában. Óriási szerencse, hogy az útlevele ellopását bejelentette, így bizonyítani tudta, hogy azt később már nem ő használta.





 





Ezeket olvastad már?
"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás