Ma a fiatalokat várja kihívás – Mutatjuk, mire számíthatsz hétfőn





Ez lesz ma: a hétfő a gyerekekről és a fiatalokról szól, több alkotói pályázat is várja őket, nem beszélve a közlekedésbiztonsági versenyről.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.07.24.
díszkivilágítás program magyar autóklub szent korona Tata

Mutatjuk, milyen időre számíthatsz ma, hol és mikor mentheted meg más életét véradással. A kicsik és a fiatalok pedig igazi kihívásdömping előtt állnak!

Fontos a járművek biztonságos használata, erre fókuszál a program – Fotó: Máté Krisztián

 

Stresszmentes Mobilitási Hét

Mostantól lehet jelentkezni a Rollerezzz 2023 nevű közlekedésbiztonsági és ügyességi versenyre. A program a Stresszmentes Mobilitási Hét elnevezésű eseménysorozat része, amellyel a szervezők – a Magyar Autóklub, a Jövő Mobilitása szövetség és az ORFK – a különböző mobilitási eszközökkel közlekedők együttműködésére és a járművek biztonságos használatára hívják fel a figyelmet. A Rollerezzz célja a 14–18 év közötti fiatalok közlekedésbiztonsági tudásának fejlesztése, helyes közúti közlekedésre való nevelése és az elektromos rollerek és kerékpárok használatának biztonságosabbá tétele
A verseny elméleti, valamint gyakorlati részből áll. Az online KRESZ-teszt kitöltésével egyidejűleg lehet jelentkezni. A legtöbb pontszámot elérő és a részvételi feltételeknek megfelelő 20 résztvevő kerül majd a gyakorlati döntőbe. Az online elméleti teszt 2023. 08. 06-ig érhető el a Magyar Autóklub weboldalán.
A verseny döntője 2023. szeptember 9-én lesz a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági és Oktatási Parkjában, ahol a legjobb egyéni teljesítményt nyújtó 3 résztvevő értékes ajándékokkal gazdagodik.
 

Tervezett programok:

• Középiskolai oktatóprogram – roadshow
 • Konferencia
 • Rollerezzz

European,Mole,(talpa,Europaea),Is,A,Mammal,Of,The,Order
A kis ásó barátunk híresség lesz – Fotó: Simon Kovacic

Plakáthíresség lesz a vakondból

Alkotópályázatokat hirdet fiatalok számára a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Agrárminisztérium. A tenderen plakátterveket, vers- vagy dalillusztrációkat várnak az idei év emlőse, a vakond kapcsán. A Vadonleső Program már több mint 13 éve, önkéntesek hathatós segítségével gyűjt 18 védett növény- és állatfaj elterjedésével és veszélyeztetettségével kapcsolatos adatokat. A programot működtető szervezetek 2014-ben indították útjára az Év emlőse kezdeményezést: minden évben egy aktuális védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire irányítják a figyelmet, emellett az alkotni vágyókat is megszólítják különböző pályázatokkal.

Középiskolások jelentkezhetnek az Ásd bele magad! pályázatra

Miért lehet hasznos társ a kertben a vakond? Miért szép és hasznos egy göröngyösebb talajú kert? Miért jó, ha meghagyjuk a vadvirágokat a kertünkben? Miért jó, ha a vakondon kívül a kertünkbe látogatnak a madarak, békák, denevérek, méhek és lepkék? Ezeket a kérdéseket dolgozhatják fel plakátterveken középiskolás fiatalok az Ásd bele magad! pályázaton

A kisebbek vers- és dalillusztrációval „vakondolhatnak” 

A plakáttervező pályázat párja a Vakondoló vers- és dalillusztrációs rajzpályázat. A faj ugyanis megihlette a Vadonleső Program által felkért, a természetvédelem nagyköveteiként munkálkodó művészeket is – Tóth Krisztinát, Ijjas Tamást és Gryllus Vilmost –, akik a saját stílusukban dicsőítik a vakondot versek és dalok formájában. Ezekhez várnak az alkotásokat illusztráló rajzokat az általános iskola alsó és felső tagozatán tanuló gyermekektől. 

Segíts, ha megteheted – Fotó: Bús Csaba


Ments életet véradással!

Július 24-én hétfőn az alábbi helyszíneken adhatsz vért Budapesten:

  • 7 óra és 19 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben,
  • 9 óra és 14 óra között a XIII. kerületi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság épületében,
  • dél és 18 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén,
  • dél és 18 óra között a WestEnd, a Harvis mellett.
    A további részleteket és helyszíneket a véradás.hu oldalon találod! Ne feledd, egyetlen véradással is akár több ember életét megmentheted!
Szent Korona
A Szent korona teljes pompájában – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ezen a napon kaptuk vissza a Szent Koronát

Hunyadi Mátyás 560 évvel ezelőtt 80 ezer aranyért visszavásárolta a Magyar Szent Koronát III. Frigyestől. A tárgyalást július 24-én Vitéz János, akkor még váradi püspök vezette. Az ünnepélyes hazaszállítást követően a Szent Koronát Sopronban közszemlére tették, ahova az ország népe elzarándokolva lerótta tiszteletét.

Tata egy hónap alatt cserélte le a petróleumlámpát az acetilénre. A munkálatokat akkor  kiskatonák végezték – Fotó: Fortepan

A világon elsőként Tatán gyulladtak fel utcai acetilénlámpák

126 évvel ezelőtt, 1897. július 24-én gyúltak ki a világon elsőként Tatán az utcai acetilénlámpák fényei. Tata főbb utcáin és terein már a múlt század közepén nyolcvan darab petróleumlámpával igyekeztek megoldani a közvilágítást. Később a tóvárosban helyeztek üzembe utcai acetilénlámpás közvilágítást az elkészült gázfejlesztő telepnek és a két hét alatt lefektetett csőhálózatnak köszönhetően. Nem véletlenül, hiszen Ferenc József és II. Vilmos német császár tiszteletére készült a díszkivilágítás, akik a városban ejtették meg találkozójukat egy hadgyakorlat alkalmából. Este fél kilenckor kezdtek világítani a lámpák, összesen 21 darab. Kétségtelen, hogy a császárok találkozója Európa közfigyelmét Tatára irányította és lendületet adott a város fejlődésének A külföldi lapok hosszas tudósításokban emlékeztek meg az itt látottakról, kiemelve a „pazar közvilágítást”, melyről a két császár is elismeréssel nyilatkozott. 

Ma újra hőség lesz, de nem tart sokáig – Fotó: koponyeg.hu

Újra itt a kánikula

Hétfőn derült idő várható, a csapadékosabb hétvége után már csak kevés felhő lesz az égen. Előreláthatólag északon alakulhatnak ki futó záporok. A fővárosban 31-33 fokra és kánikulára lehet számítani.





 





Ezeket olvastad már?
Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás