Csalj mosolyt az ismerőseid arcára: ma van az emoji világnap – Videó!





Te melyik emojikat használod a leggyakrabban?



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.07.17.
emoji hangulatjel ez lesz ma közlekedés

Az emoji világnap egy 2014-es kezdeményezésű, nem hivatalos ünnep.

Portland,,Or,,Usa,-,Jan,19,,2022:,Emojis,Sorted,By
Te melyik emojikat használod a leggyakrabban? (Képünk illusztráció) Fotó: Tada Images/Shutterstock

Az első emoji karakterek megalkotása Harvey Ball grafikus munkásságának köszönhető, aki létrehozta a „Mosolygó fejeket”. Az ünnep megszervezése Jeremi Burge nevéhez fűződik.

Harvey Ross Ball amerikai reklámművészt egy népszerű mosolygó arcgrafika tervezőjeként ismeri a világ. A figura egy nemzetközi szinten ismert és elismert jelképpé vált az évek során. Harvey soha nem kért semmit az ikonikus smiley-képért, mindössze 45 dollárt keresett vele. 1999-ben megalapította a World Smile Foundationt, egy nonprofit jótékonysági alapítványt, amely a gyermekek ügyeit hivatott támogatni.

Harvey Ball grafikus
Harvey Ross Ball amerikai reklámművész grafikus Fotó: Wikipedia

A kezdetben különösnek számító dizájn gyorsan népszerűvé vált. 1971-re több mint 50 millió példányban kelt el belőle. Harvey soha nem védette le a képet és nem profitált annak meglehetősen széles körű használatából. A mosolygós dizájnt keskeny ovális szeme, élénksárga színe és tökéletlen szájíve különbözteti meg a többitől.

A különös figura létrejöttére a Forrest Gump című, 1994-es amerikai filmben is utaltak. A jelenetben a címszereplőt játszó Tom Hanks éppen fut, amikor lefröcsköli egy autó és emiatt sáros lesz az arca. Egy férfi különféle színű pólókkal fut mellette és ad neki egy sárgát, hogy megtörölje vele az arcát. Miután Forrest megtörölte vele a sáros arcát, visszaadja a pólót a kedves férfinek, aki látja, hogy egy smiley rajzolódik ki rajta.

48 éves az első nemzetközi űrállomás

A Szovjetunióban Föld körüli pályára állították a Szojuz–19 űrhajót, Alekszej Leonovval és Valerij Kubászovval a fedélzetén. Hét óra múlva az Egyesült Államok fellőtte az Apolló űrrakétát, melyen Thomas Stafford, Vance Brand és Donald Slayton indult az űrbe. A két űrhajót 1975. július 17-én kapcsolták össze, ezzel létrejött az első nemzetközi űrállomás. A két űrhajó 48 órán át repült együtt.

Több helyen is adhatsz ma vért a fővárosban

Július 17-én hétfőn az alábbi helyeken adhatsz vért Budapesten:

  • reggel 7 óra és este 19 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben,
  • délelőtt 11 óra és este 19 óra között a III. kerületben található Békásmegyeri Közösségi Házban,
  • dél és este 18 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén,
  • dél és este 18 óra között pedig a Nyugati pályaudvar Királyi Várójában.

A további részleteket és helyszíneket a véradás.hu oldalon találod! Ne feledd, egyetlen véradással akár több ember életét is megmentheted!

Sávlezárás az Ajtósi Dürer soron

Egészen decemberig tart a felújítás az Ajtósi Dürer soron. A Cházár András utca és a Stefánia út között kifelé csak egy sáv járható, befelé két sávban lehet közlekedni.

A 74-es és a 75-ös trolibusz, valamint a 979-es éjszakai járat Zichy Géza utca megállóját áthelyezték.

Távhővezeték-felújítás a XIII. kerületben

A XIII. kerültben, a Frangepán utcában a Teve utcánál, továbbra is egyirányúsított a Frangepán utca a Teve utcától a Röppentyű utcáig, távhővezeték-felújítás miatt. A Röppentyű utcában sávlezárásra kell számítani a Frangepán utcánál.

Továbbra is tart a felújítás az Üllői úton

Felújítás miatt egyirányúsították a XVIII. kerületben az Üllői utat a Béke tértől a Haladás utcáig. A Fogaras utcát lezárták az Üllői útnál. Az Üllői útról nem lehet jobbra, a Ráday Gedeon utcába kanyarodni, a Haladás utcánál tudnak jobbra fordulni. A Cziffra György utcánál egy sávból lehet balra kanyarodni és egyenesen haladni.

A 193E, a 236-os és 236A autóbusz, illetve a 950-es éjszakai járat terelt útvonalon közlekedik, több megállót nem érint.

Tart a felújítás Csepelen

Tart a felújítás a XXI. kerületben, Csepelen, a Táncsics Mihály utcában. A Széchenyi utcától az Ív utcáig egyirányú a közlekedés az Ady Endre út felé.

A 71-es autóbusz terelve közlekedik a Szentmiklósi út felé, nem érinti a Károli Gáspár utca, a Deák tér és a Görgey Artúr tér megállót.

Rekkenő hőség lesz hétfőn

Hétfő estig marad a nyaralóidő, méghozzá sok napsütéssel. Estétől aztán északnyugat felől már záporok, zivatarok érkezhetnek. A nap folyamán többnyire 35-36 Celsius-fokos rekkenő hőség lesz – írta meg a Köpönyeg.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás