Orbán Viktor exkluzív interjút adott a Bildnek: A fegyverszünet, majd a béke megteremtése most a legfontosabb!





Orbán Viktort az ukrajnai háborúval kapcsolatos magyar álláspontról kérdezte a német lap.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.27.
Módosítva: 2023.06.27.
Orbán Viktor interjú orosz-ukrán háború

A Bild elöljáróban rögzítette, hogy Orbán Viktor rossz útnak tartja az ukrajnai fegyverszállításokat, nem hisz az ukrán hadsereg győzelmében és nem feltételezi, hogy Vlagyimir Putyin hamarosan megbukik. A lap első kérdése úgy szólt, a magyar kormányfő hogyan értékeli a szombaton Oroszországban történteket, amikor Jevgenyij Prigozsin, a „Wagner-csoport” feje parancsot adott csapatainak, hogy nyomuljanak előre Moszkva felé – idézte a német lapot a Ripost.

ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor válaszában kifejtette, ez nem egy olyan esemény, amely elvezet minket a békéhez, mert én mindig a béke szempontjából nézem ezt a háborút. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb a fegyverszünet megkötése és valahogy a béke megteremtése. Ez az esemény lényegtelen.

Arra a kérdésre pedig, hogy 2024-ben is Putyin lesz-e Oroszország elnöke, a miniszterelnök azt válaszolta: „Persze, ez a realitás.”

Hozzátette: Oroszország másképp működik, mint mi. Az oroszországi szerkezetek nagyon stabilak. A hadseregre, a titkosszolgálatra, a rendőrségre épülnek, tehát ez egy másfajta ország, ez egy katonai irányultságú ország. Tehát ha a mi logikánk alapján akarjuk megérteni, hogyan működnek, mindig tévedünk.

A Bild felidézte: Ön 1989-ben bátor beszédet mondott Budapesten, amelyben a szovjet csapatok kivonását kérte Magyarországról. Évtizedekkel később miért tekintik önt Putyin barátjának még Európában is?

Válaszában a miniszterelnök azt kérdezte: 

Provokálni akar engem ezzel a kérdéssel? Tudja, ha azt mondja, hogy a magyarok oroszpártiak vagy az oroszok barátai, az ellenkezik a történelmi tapasztalatunkkal. Harcolok Magyarországért. Nem érdekel Putyin. Nem érdekel Oroszország.  Magyarország érdekel. Ami most Oroszország és Ukrajna között történik, az veszélyes a magyarokra. Életeket vesztettünk, magyar kisebbségek élnek Ukrajnában. A háború a szomszédunkban van. Nem úgy, mint Németország esetében.

A magyar miniszterelnök a háború kimenetelére vonatkozó kérdésre azt mondta: Ukrajna és a Nyugat közötti együttműködés kudarc. Az, hogy az ukránok harcolnak a fronton, és mi anyagilag, információval és eszközökkel támogatjuk őket, és háborút nyerhetnek Oroszország ellen, a helyzet félreértése.

Nem akarom befolyásolni az ukránokat, de mindig békéért, békéért, békéért könyörgök. Ellenkező esetben hatalmas mennyiségű vagyont, sok életet veszítenek, és elképzelhetetlen pusztulás történik. Ezért ebben a pillanatban a béke az egyetlen megoldás. A béke ebben a pillanatban fegyverszünetet jelent.

 





 





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás