Komoly fejtörést okozott a pesterzsébetieknek egy útburkolati jel – Fotó!





A különböző útburkolati jelzések egyre nagyobb kuszaságot okoznak a fővárosban a lakosok körében, ilyen a kerékpáros nyom is. De mi is az valójában?



Megosztás
Szerző: SzD
Létrehozva: 2023.05.24.
Pesterzsébet KRESZ kerékpársáv

Sokan értetlenül álltak egy elsősorban kerékpáros számára készült útburkolati jelhez Pesterzsébeten, ami a Dobos utcával szemben a Török Flóris úton van felfestve. Egy privát csoportban terjedő fotó tanúsága szerint jól látható, hogy frissen felfestettek egy kerékpáros-átkelőhelyet jelző útburkolati jelet. A kerékpársáv felfestése megszűnik, ami az autóutat és a villamossávot is keresztülhalad, helyette pusztán ez a jelzés mutatja a kerékpárosoknak, hogy hol kellhetnek át. 

Sokak számára szokatlan a különös útburkolati jelzés Fotó: Máté Krisztián

Ezen mi is jót röhögtünk, pedig sírni való

 – írta felháborodva az egyik hozzászóló, egy másik szerint ez maga a hülyeség csúcsa

„Elfogyott a festék, nekik sem megy jól” – fogalmazott egy másik kommentelő. 

 

Semmi különlegesség

Bár a rejtélyes kerékpáros jelzés elsőre valóban furcsának tűnhet, ha viszont jobban megvizsgáljuk a dolgot, könnyen rájövünk, hogy nem egyedülálló esetről van szó. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, nem árt tisztában lenni pár dologgal. 

A KRESZ szabályai értelmében, ha a kerékpáros a kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez ér, akkor a kerékpárról le kell szállnia, és azt tolva szabad csak az úttesten átvinnie. Fontos kiemelni, hogy a zebrán csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs. Ekkor válik jogosulttá arra is, hogy gyalogosként elsőbbséget élvezzen az áthaladás során a járművekkel szemben.

Nagy fejtörést okozott a helyiek körében Fotó: Máté Krisztián

Ugyanakkor, ha a gyalogosátkelőhely mellett kerékpársáv húzódik, és a kerékpáros ezen közlekedik, értelemszerűen nem kell leszállnia a bicikliről. Ekkor őt is megilletheti a kanyarodó járművel szemben az elsőbbség. 

Ha jelzőlámpa van az adott átkelőhelyen, akkor csak zöld jelzésekor a felfestett gyalogos-átkelőhely mellett haladhat át a kerékpáros. Ha a jelzőlámpa viszont sárgán villog, esetleg egyáltalán nincs is, akkor a kerékpárosnak is a KRESZ- jelzőtáblák az irányadók. Ha azonban olyan helyen szeretne átmenni, ahol nincs „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla és „Kerékpár út vége” jelzőtábla sem, akkor a kerékpárosnak van elsőbbsége a biciklit hajtva is. 

Amikor a Pesterzsébeten felfestett jellel találkozunk fokozott figyelemre van szükség, mert véget ér a kerékpársáv, a kerékpárút. Ahogy azt a felfestés is mutatja elsőbbsége van a villamospályán és az autóúton érkező járműveknek.





 





Ezeket olvastad már?
„A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

„A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás