„Lélegeztetőgépen van az édesanyám" – szívszorító részletek a szlovák busztragédiáról





Többen mélyaltatásban vannak, míg mások műtétre várnak a szlovákiai buszbaleset áldozatai közül.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.05.16.
Módosítva: 2023.05.16.
buszbaleset baleset sérültek szlovákia horror

Mint arról a Metropol is írt, a tragikus buszbaleset a szlovákiai D2-es autópályán történt, ahol egy magyar turistabusz közel 100 kilométeres sebességgel egy kamionba rohant. Összesesen 59 ember sérült meg, egy pedig meghalt. Kiderült, hogy az áldozat a busz 56 éves váltósofőrje volt, azt azonban nem tudni, hogy a baleset idején ő, vagy a társa vezetett-e?

A tűzoltók az ablakon keresztül húzták ki a sérülteket Fotó: Tűzoltóság

Ki hibázott?

Az sem tudni pontosan, hogyan történt a baleset. Elsődleges információk szerint a kamion sorolt ki a leállósávból, és nem vette észre a külső sávban éppen Prága felé haladó buszt, míg később már azt mondták, hogy a magyar sofőr aludhatott el a kormány mögött, így rohant bele a kamionba. Az viszont bizonyos, hogy a helyszínen apokaliptikus állapotok uralkodtak: a sérültek egy része ugyanis a buszba vagy a kamion alá szorult, őket a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk, a sérülteket pedig – egy szemtanú szerint – az ablakon keresztül kellett kimenteni. A mentőhelikopterek és az esetkocsik több fordulóval szállították kórházba az embereket. 

Öt kórházban a sérültek

A baleset könnyebb sérültjeit mentesítő buszokkal hozták haza, többen azonban még mindig kritikus állapotban, lélegeztetőgépen, műtétre várva vagy éppen altatásban fekszenek a  kórházakban. Úgy tudni, hogy a súlyos, életveszélyes és kritikus állapotú sérülteket öt intézményben ápolják: a Pozsonyi Egyetemi Kórházban 12 páciens fekszik, ebből 8 súlyos, 3 kritikus állapotban, lélegeztetőgépen van. Skalicára 4 súlyos sérültet szállítottak, ők mind 70 és 78 év közöttiek, míg Malackyban 4 utas vár műtétre, egyet pedig altatásban tartanak. 

A sérülteket több kórházban ápolják, jelenleg többen lélegeztetőgépen vannak – Fotó: Tűzoltóság

Mentővel hozzák haza

Információnk szerint a buszon javarészt budapesti és miskolci nyugdíjasok utaztak, a miskolciak egy része egy helyi nyugdíjasklub tagjai. Az önkormányzat mindenben segíti az érintett, aggódó családokat, mint elmondták, több embert már hazaszállítottak, őket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba vitték. Többen azonban még mindig kint fekszenek, az ő hazaszállításukban is segítséget nyújtanak: 

Jelenleg is azon vagyunk, hogy a mentő induljon el még egy sérültért, ugyanis ő csak azzal szállítható

 – mondta lapunknak Cseléné Figula Edina, Miskolc városának önkormányzati képviselője, aki hozzátette, hogy ketten vannak mélyaltatásban, hárman pedig súlyos állapotban. Azt is elmesélte, hogy nem csak önkormányzati szinten, de ő maga, személy szerint is felajánlotta segítségét a családoknak. Egyelőre azonban nem kértek külön segítséget, a családok összefogtak:

– Összefognak, segítik egymást. Akik kint vannak, ők kint, akik pedig itthon, ők információkkal. Az egyik hozzátartozó viszont pont a mai napon, a mentő kijuttatásában kért segítséget – mondta. Ők mindenben igyekeznek megkönnyíteni a családok helyzetét, segítenek ebben a szörnyű helyzetben, ahol csak tudnak: 

– Az a legkevesebb, hogy segítünk. A lényeg, hogy legyen mindenki jól és itthon – szögezte le a miskolci képviselő. 

Az ismerősök és a családtagok egy része kiutazott, még többen itthonról izgulnak szerettük és barátaik életéért:

Több ismerősöm is a buszon ült, de semmit nem tudok az állapotukról, idegőrlő ez az egész. Minden percben azt várom, hogy megtudjak valamit, de addig csak annyit tehetek, hogy imádkozok értük és a csodáért, hogy felépüljenek

 – mondta lapunknak egy nyugdíjas. Hozzátette, bízik abban, hogy az orvosoknak sikerül megmenteni a kritikus sérültek életét: 

– Minden hitünk az orvosokban és a jóistenben van – szögezte le. Egy családanya kommentben jelezte: édesanyja is a buszon ült, jelenleg lélegeztetőgépen van: 

Anyukám a súlyos sérültek között, lélegeztetőgépen van. A konzulátust hívja mindenki, ott adnak információt. Több társát ma hazahozzák, de sajnos nem tudok mindenkiről, öt külön kórházba vitték őket

– írta az asszony. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás