Tudod ki lőtte az első gólt? – 120 éve aratott először győzelmet a magyar labdarúgó-válogatott





A magyar labdarúgócsapat első győzelmét a cseh válogatott ellen aratta 1903. április 5-én. Eredménye: 2:1.



Megosztás
Szerző: V.H.
Létrehozva: 2023.04.05.
ez lesz ma véradás kultúra

120 éve aratta első győzelmét a magyar fociválogatott

Budapesten, a Millenáris sportpályán a második hivatalos mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó-válogatott és az első győzelmét a cseh labdarúgó-válogatott ellen aratta 1903. április 5-én (2:1). A magyar válogatott történetének első gólját Borbás Gáspár rúgta. Ezzel a magyar focicsapat a 10. válogatott lett a nemzetközi labdarúgásban, a csehek pedig a 11. válogatott. 1907-ben a FIFA elismerte a szövetség önállóságát, és felvette Magyarországot tagjai sorába.

 

A mérkőzés érdekességei:

– A csapatnak a második ellenfele is az Osztrák–Magyar Monarchia területéről került ki: Bohemia és Morávia, azaz mai nevén Csehország válogatottja. 

– A mérkőzésnek a labdarúgás bölcsője, a Csömöri úti Millenáris Sportpálya adott otthont.

– Eredetileg az osztrák válogatottal mérkőzött volna meg hazai pályán a magyar csapat, amit azonban a sógorok későbbre halasztottak, így ugrottak be helyettük a csehek.

– A vendégek nem a legerősebb csapatukkal álltak ki, számos meghatározó játékos hiányzott a magyarok nagy örömére.

111 éve született Örkény István Kossuth-díjas író

Örkény István
Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan

A világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője, Örkény István 1912. április 5-én látta meg a napvilágot Budapesten, Erzsébetvárosban. Legismertebb alkotása az Egyperces novellák című gyűjtemény, a rövid történeteiben mutatta meg, hogy a hétköznapok tényeit más közegbe helyezve milyen megdöbbentő hatást kelthetnek. Nemcsak Magyarországon, de a világirodalomban is újdonság volt a rendkívül rövid, tömör, filozofikus vagy groteszk írásmód. A Tóték című drámájából 1969-ben film is készült Fábri Zoltán rendezésében (Isten hozta, őrnagy úr!) és később néhány más művéből is készült filmes feldolgozás. Az író haláláig Radnóti Zsuzsa Jászai Mari-díjas dramaturg férje volt.

29 éve halt meg Kurt Cobain

A Nirvana seattle-i rockegyüttes világhírű énekese, szövegírója és gitárosa mindössze 27 évet élt, rövid életének zenei pályája viszont hozzájárult az alternatív rock kilencvenes évekbeli megújulásához. 1994. április 5-én hunyt el. Az együttes befutásával amerikai és nemzetközi híresség lett belőle, amit ő roppant kellemetlennek élt meg. A legnépszerűbb slágerük, a Smells Like Teen Spirit 1991-es megjelenése jelezte a rock fő áramlatának drámai eltolódását az 1980-as évek népszerű irányzataitól a grunge és az alternatív rock irányába. A zenei média a dalt máig az akkori fiatalok himnuszaként emlegeti, s a hírnevet rosszul viselő Cobaint szándéka ellenére ezáltal a Generation X szószólójává is tette. Rövid életének utolsó időszakában drogproblémákkal küszködött és feleségével, Courtney Love-val való kapcsolata gyakran a média fő témája volt. 

Cobaint a Courtney Love által kihívott villanyszerelők találták meg holtan otthonában. Halála okaként hivatalosan fejlövéssel elkövetett öngyilkosság szerepelt, azonban a halála körüli kételyek azóta is vitákra adnak okot. 

 ***EXCLUSIVE***
Fotó: NORTHFOTO

Marad a hideg!

Az erős hidegfronti hatás megterheli a frontérzékenyek szervezetét, jelentkezhet fejfájás, alvászavar, fáradékonyság, illetve sokaknál koncentrációproblémák is előfordulhatnak. A hajnali fagy után szerdán napközben csupán 8 fokig emelkedik a csúcshőmérséklet a koponyeg.hu portálja szerint.

Charlton Hestonra, A majmok bolygója film főszereplőjére emlékezünk

1968 - Planet of the Apes  - Movie Set
Majmok bolygója
CHARLTON HESTON és George Taylor
Fotó: g90 / Northfoto

15 éve, 2008. április 5-én halt meg az Oscar-díjas amerikai filmszínész, aki elsősorban nagyszabású hollywoodi szuperprodukciók heroikus hőseként írta be nevét a filmtörténetbe, de számos emlékezetes karakteralakítás is fűződik a személyéhez. A Columbine-ban és Flintben történt iskolai lövöldözések utáni, fegyverviselés ellen szóló tüntetésekkel egy időben konferenciát szervezett, melyen kiállt a szabad fegyverviselés joga és a fegyverek árusítása mellett. William Wyler rendezőtől kapta meg a legemlékezetesebb munkáját, a Ben-Hur címszerepét. Az óriási sikert aratott sci-fiben, A majmok bolygójának első részében szintén főszerepben, a 2001-es változatban pedig egy kisebb szerepben tűnt fel. 

Ideiglenes forgalomkorlátozás a VIII. kerületben

Filmforgatás miatt forgalomkorlátozás lesz a Józsefvárosban április 5-én – hívta fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Szerda éjfélig tilos megállni a Mosonyi utca 5–7. és 10–12. számok előtt. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek a kerületben! 

Nik Bärtsch a Magyar Zene Házában

A svájci zongorista-zeneszerzőt a modern dzsessz kivételes egyéniségeként tartja számon a zenei szakma, aki a hipnotikus hatású, meditatív zenéjéről ismert. Legutóbbi, Entendre című albumán – a rá jellemző módon – kapcsolja össze a legkülönfélébb, látszatra egymástól idegen zenei világok elemeit. Április 5-ei koncertjén a hazai zenésztársakkal együtt, Bartók zenéje felől közelítve láthatja a nagyközönség a kiváló zongoristát.

A mai véradás helyszínei

Egy véradással akár három beteg embernek az élete is megmenthető! Fontos, hogy kipihenten és hidratáltan érkezzünk a véradásra, amely szerdán három budapesti helyszínen is lesz.

Closeup,Of,Black,Woman,Donating,Blood,Focus,On,Hand,Holding
Fotó: SeventyFour / Shutterstock

Ezekre van szükség a véradáshoz!

– személyi igazolvány,

– lakcímkártya,

– tajkártya,

– véradás előtt elegendő étel és ital fogyasztása,

– véradás után bőséges folyadékbevitel.

Ki adhat vért?

– aki 18 és 65 év közötti,

– legalább 50 kg testsúlyú.

Az alábbi helyeken van ma véradás Budapesten:

07:0019:00 Közép-magyarországi RVK Intézeti (1113 Budapest, Karolina út 1921)

11:0018:00 Lurdy Ház Déméter Alapítvány (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 1214.)

12:0018:00 Sugár Üzletközpont II. emelet (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

 





 





Ezeket olvastad már?
Lemaradtál róla? Égi csodát fotóztak szombat éjjel Magyarországon

Lemaradtál róla? Égi csodát fotóztak szombat éjjel Magyarországon

Nagy erőkkel vonultak ki a nyomozók: turista holtteste került elő

Nagy erőkkel vonultak ki a nyomozók: turista holtteste került elő

Újra gázolt a vonat, menekítették az utasokat

Újra gázolt a vonat, menekítették az utasokat

Mi a szösz: Kiakadtak a budapestiek a várost elárasztó vattaszőnyegtől

Mi a szösz: Kiakadtak a budapestiek a várost elárasztó vattaszőnyegtől

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás