RETRO RÁDIÓ

Az amerikai házelnök elutasította Zelenszkij meghívását Kijevbe!





Kevin McCarthy szerint semmi szükség rá, hogy az ukrán fővárosba látogasson.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.03.09.
háború Ukrajna Zelenszkij Egyesült Államok

Nemet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi meghívására Kevin McCarthy amerikai házelnök. A republikánus politikus szerint nincs szüksége arra, hogy az ukrán fővárosba utazzon, ugyanis minden nap jelentéseket kap a háború helyzetéről. Emellett McCarthy azt is leszögezte, hogy továbbra sem támogatja, hogy a szövetségi Kongresszus úgynevezett "biankó csekket" állítson ki Kijev számára, mondván, a gyengélkedő amerikai gazdaság nincs abban a helyzetben, hogy a jövőben az eddigihez hasonló méretű támogatásban részesítse Ukrajnát - írja az USA Today online kiadása.

Kevin McCarthy amerikai házelnök (Forrás: Facebook)

Zelenszkij szerdán, egy CNN-nek adott interjú keretében hívta meg az amerikai házelnököt a háború sújtotta országba. "McCarthy úrnak ide kell jönnie, hogy lássa, hogyan dolgozunk, mi történik itt, mit okozott a háború, mely emberek harcolnak most. Szerintem McCarthy-t megerősítené pozíciójában, ha Kijevbe látogatna" - fogalmazott az ukrán elnök, amire McCarthy néhány órával később a következőt felelte:

Legyen nagyon világos, amit mondtam: nem állítunk ki több üres biankó csekket, rendben? Tehát ebből a szempontból nem kell Ukrajnába mennem ahhoz, hogy megértsem, hogy van üres csekk vagy sem. Ezen kívül továbbra is megkapom az eligazításaimat, tehát nem kell Ukrajnába vagy Kijevbe mennem, hogy lássam, mi történik.

Szakértők szerint McCarthy Zelenszkijnek címzett válasza jelzésértékű Ukrajna számára, a házelnök ugyanis a harmadik legbefolyásosabb amerikai tisztségviselő az elnök és az alelnök után, aki aktívan képes befolyásolni az Egyesült Államok külpolitikáját. Elemzőcikkében a CNN úgy fogalmazott: "McCarthy lényegében az egyetlen magas rangú nyugati tisztségviselő, akinek nem áll szándékába Kijevbe utazni."

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: Efrem Lukackij)

Az orosz-ukrán háború több mint egy évvel ezelőtti kirobbanás óta több tucat demokrata és republikánus politikus utazott Kijevbe. Joe Biden például a múlt hónapban, míg McCarthy elődje, Nancy Pelosi pedig tavaly májusban látogatott az ukrán fővárosba, hogy személyes találkozzon Zelenszkijjel. Míg a Demokrata Párt egyhangúlag támogatja Ukrajna háborús erőfeszítéseit, addig a republikánusok megosztottak ebben a kérdésben.

A tavaly novemberben tartott kongresszusi választások előtt a Republikánus Párt azt ígérte, hogy hatalomra jutásuk esetén nem állítanak ki több biankó csekket Ukrajnának. Noha a pártnak sikerült megszereznie a többséget a Képviselőházban, a testület egyelőre nem fogadott el törvény az Ukrajnának küldött közpénzmilliárdok visszafogásáról. Ugyanakkor a Kongresszus Felügyeleti és Elszámoltathatósági Bizottsága a múlt hónapban vizsgálatot indított az Ukrajnának küldött amerikai támogatások kapcsán.

Az Ukrajna elleni orosz invázió megindításának egyéves évfordulója alkalmából adott nemzetközi sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztette az Ukrajna támogatásával szemben kritikus amerikaiakat, hogy változtassanak a véleményükön, máskülönben az USA elveszítheti a világhatalmi státuszát. "Amerika hatalmas árat fizetne, és többek közt egy Oroszországgal való közvetlen konfliktust kockáztatna, ha felhagyna Kijev katonai és pénzügyi támogatásával" - fogalmazott az ukrán elnök.

 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás