RETRO RÁDIÓ

Új kerékpárutak épülhetnek Budapesten, mutatjuk, hol





A dél-budai lakosok örülhetnek majd leginkább a fejlesztésnek, amely ha minden jól megy jövőre indulhat el.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.16.
ez lesz ma bicikliút csókay andrás

Fontos kerékpárútvonal-kapcsolatok jöhetnek létre a XI. és a XXII. kerületben a Budapestet már elérő balatoni kerékpárút fővároson belüli szakaszával. A BKK közleménye szerint a projekt egyrészt megkönnyíti az agglomerációból a fővárosba kerékpárral ingázók napi közlekedését, másrészt elősegíti, hogy a túra-kerékpározók – a Kamaraerdőtől a Dunáig eljutva – rátérhessenek a Folyók útja elnevezésű EuroVelo 6 útvonalra. A kiemelt jelentőségű projekt célja, hogy a főváros határáig elkészült Budapest–Balaton-kerékpárút folytatása mihamarabb megvalósuljon Budapesten belül is. A tervezéskor fontos szempont volt, hogy kerékpárral könnyen elérhető legyen a XXII. kerületi Leányka utcai lakótelep, illetve Budafok történelmi belvárosa, továbbá a XI. kerületi kelenvölgyi és kőérberki szakasz megfelelő csatlakozási pontja.

Jövőre indulhat a kivitelezés

A 7,6 kilométer hosszú kerékpáros-útvonal terveinek engedélyeztetése a napokban elindult. A tervezési feladatok 50-50 százalékban kormányzati és fővárosi forrásból valósulnak meg, a kiviteli tervek várhatóan 2023 őszére állnak rendelkezésre. Ezt követően a kivitelezést európai uniós forrás bevonásával tervezi megvalósítani a főváros; sikeres pályázat esetén 2024-ben kezdődhetnek az építési munkák.

Nemcsak turisták használhatják a kerékpárutakat

Az EuroVelo-kerékpárútvonalak a teljes kontinenst behálózzák azzal a céllal, hogy megteremtsék a magas színvonalú kerékpáros turizmus feltételeit. Emellett azonban több helyen – így Budapesten is – olyan gerincutakként működnek, amelyeket nemcsak a turisták és a kikapcsolódni vágyók, hanem a munkába vagy iskolába kerékpározók is biztonságosan használhatnak.

Dél-Budán is lesznek kerékpárutak, a két kerületet bekapcsolják a Balaton felé vezető bringaútba Fotó: Metropol

67 éves Csókay András

Ma ünnepli születésnapját a világhírű idegsebész, Csókay András. 1998-ban tette ismertté az általa kifejlesztett éralagút-technikát, amely egy új módszer a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére. 2019-ben választotta szét a bangladesi sziámi ikerpárt, mintegy 30 órás beavatkozás során. Munkásságát több díjjal is elismerték, 2011-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

Tehetséges fiatalokat támogatnak

Legalább 90 napja a kerületben élő, 25 év alatti tehetségek támogatására írt ki pályázatot a VI. kerületi önkormányzat Terézváros Ifjú Tehetsége címmel. Azok indulhatnak a kiíráson, akik korosztályukban kimagasló hazai vagy nemzetközi művészeti vagy sportsikereket értek el, vagy önálló és kiemelten eredményes műszaki/tudományos tevékenységet folytatnak. Beadási határidő nincs, a pályázatokat folyamatosan várják. További részletek az önkormányzat honlapján érhetők el.

Szíves fotó a Rómain

Valentin-nap alkalmából, de nemcsak Valentin-napra létesült egy szív alakú keret Óbudán, a Római-parton. Itt az év bármely szakában készíthetnek közös képet a szerelmes párok. A szívet megközelíteni a Nimród utca felől lehet.

Komposztládaprogram

Idén is elindította ingyenes komposztládaprogramját a csepeli önkormányzat a ház körül keletkezett zöldhulladék természetes újrahasznosítása érdekében. A program keretében egy 600 literes műanyag komposztáló edényt lehet igényelni ingyenesen. Jelentkezhetnek a kerület kertes házban élő ingatlantulajdonosok, valamint óvodák, iskolák is. A ládát egy jelentkezési lap kitöltésével lehet igényelni március 5-ig.

NAGY István; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Égetés helyett érdemes komposztálni a kerti hulladékot Fotó: Krizsán Csaba

Közlekedési változások csütörtökön:

  • 8 és 14 óra között gallyazás miatt lezárják a VIII. kerületi Bíró Lajos utcát, emiatt parkolni sem lehet ebben az idősávban.
  • Filmforgatás miatt tilos megállni péntek éjfélig a VII. kerületben, a Kertész utca 21–23. és 37. szám előtt.
  • Este 23 és péntek hajnali 4 óra között lezárják a buszsávot a Bajcsy-Zsilinszky úton befelé az Arany János utcánál daruzás miatt.
  • Átépítés kezdődik ma a XXII. kerületben a Mária Terézia utcában, emiatt befelé a Tóth József utcától a Donszky Árpád utcáig útszűkületre kell készülni, a forgalom a parkolósávban haladhat várhatóan november végéig.
  • Péntek estig lezárták Újpesten a József Attila utcát a Wolfner utcánál vízvezeték javítása miatt, ezért az a Váci út felől zsákutca lett.
Útszűkület és átépítés nehezíti a forgalmat csütörtöktől Fotó: Baranyai Attila

Programajánló

  • A Házasság hete programsorozat keretében este 19 óra 30 perckor Kigyóssy Örs és Kigyóssy-Bózsó Andrea képzésben lévő családterapeuta tart előadást „Hogyan lehetünk újra szerelmesek társunkba?” címmel az Országúti Ferences Plébánián.
  • Szintén a Házasság hete keretében a Wesselényi utcai Baptista Imaházban este 7-kor nyílik meg az 5szeretetnyelv kiállítás, ahol ismeretterjesztő táblák, tesztek és tárlatvezető segítségével felfedezhetjük a saját és a hozzánk közelállók szeretetnyelvét. A kiállításmegnyitón két izgalmas előadás is meghallgatható.
  • 100 éve született Rátonyi Róbert címmel lesz pódiumbeszélgetés 16 órától az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben. Rátonyi Hajnallal és ifjabb Rátonyi Róberttel Gajdó Tamás színháztörténész beszélget.
  • A Lóvasút nevű helyen este 7-től a 80 éve született Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költőre emlékeznek. Az est szerkesztője Juhász Anna irodalmár, vendégei Forgách András író, Garaczi László író, Simon Márton költő és Péterfy Bori színész, énekes lesznek. 




 





Ezeket olvastad már?
„Meddig fajul a világ?” – óriási a felháborodás, meggyalázták a tragikusan piciként elhunyt Fanni sírhelyét

„Meddig fajul a világ?” – óriási a felháborodás, meggyalázták a tragikusan piciként elhunyt Fanni sírhelyét

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

„Azért van síri csend a videón, mert...” – Elképesztő dolgot fedeztek fel az SMA-s Tomikánál

„Azért van síri csend a videón, mert...” – Elképesztő dolgot fedeztek fel az SMA-s Tomikánál

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás