RETRO RÁDIÓ

Új kerékpárutak épülhetnek Budapesten, mutatjuk, hol

A dél-budai lakosok örülhetnek majd leginkább a fejlesztésnek, amely ha minden jól megy jövőre indulhat el.Megosztás
Szerző:
2023.02.16. 06:30
ez lesz ma bicikliút csókay andrás

Fontos kerékpárútvonal-kapcsolatok jöhetnek létre a XI. és a XXII. kerületben a Budapestet már elérő balatoni kerékpárút fővároson belüli szakaszával. A BKK közleménye szerint a projekt egyrészt megkönnyíti az agglomerációból a fővárosba kerékpárral ingázók napi közlekedését, másrészt elősegíti, hogy a túra-kerékpározók – a Kamaraerdőtől a Dunáig eljutva – rátérhessenek a Folyók útja elnevezésű EuroVelo 6 útvonalra. A kiemelt jelentőségű projekt célja, hogy a főváros határáig elkészült Budapest–Balaton-kerékpárút folytatása mihamarabb megvalósuljon Budapesten belül is. A tervezéskor fontos szempont volt, hogy kerékpárral könnyen elérhető legyen a XXII. kerületi Leányka utcai lakótelep, illetve Budafok történelmi belvárosa, továbbá a XI. kerületi kelenvölgyi és kőérberki szakasz megfelelő csatlakozási pontja.

Jövőre indulhat a kivitelezés

A 7,6 kilométer hosszú kerékpáros-útvonal terveinek engedélyeztetése a napokban elindult. A tervezési feladatok 50-50 százalékban kormányzati és fővárosi forrásból valósulnak meg, a kiviteli tervek várhatóan 2023 őszére állnak rendelkezésre. Ezt követően a kivitelezést európai uniós forrás bevonásával tervezi megvalósítani a főváros; sikeres pályázat esetén 2024-ben kezdődhetnek az építési munkák.

Nemcsak turisták használhatják a kerékpárutakat

Az EuroVelo-kerékpárútvonalak a teljes kontinenst behálózzák azzal a céllal, hogy megteremtsék a magas színvonalú kerékpáros turizmus feltételeit. Emellett azonban több helyen – így Budapesten is – olyan gerincutakként működnek, amelyeket nemcsak a turisták és a kikapcsolódni vágyók, hanem a munkába vagy iskolába kerékpározók is biztonságosan használhatnak.

Dél-Budán is lesznek kerékpárutak, a két kerületet bekapcsolják a Balaton felé vezető bringaútba Fotó: Metropol

67 éves Csókay András

Ma ünnepli születésnapját a világhírű idegsebész, Csókay András. 1998-ban tette ismertté az általa kifejlesztett éralagút-technikát, amely egy új módszer a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére. 2019-ben választotta szét a bangladesi sziámi ikerpárt, mintegy 30 órás beavatkozás során. Munkásságát több díjjal is elismerték, 2011-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

Tehetséges fiatalokat támogatnak

Legalább 90 napja a kerületben élő, 25 év alatti tehetségek támogatására írt ki pályázatot a VI. kerületi önkormányzat Terézváros Ifjú Tehetsége címmel. Azok indulhatnak a kiíráson, akik korosztályukban kimagasló hazai vagy nemzetközi művészeti vagy sportsikereket értek el, vagy önálló és kiemelten eredményes műszaki/tudományos tevékenységet folytatnak. Beadási határidő nincs, a pályázatokat folyamatosan várják. További részletek az önkormányzat honlapján érhetők el.

Szíves fotó a Rómain

Valentin-nap alkalmából, de nemcsak Valentin-napra létesült egy szív alakú keret Óbudán, a Római-parton. Itt az év bármely szakában készíthetnek közös képet a szerelmes párok. A szívet megközelíteni a Nimród utca felől lehet.

Komposztládaprogram

Idén is elindította ingyenes komposztládaprogramját a csepeli önkormányzat a ház körül keletkezett zöldhulladék természetes újrahasznosítása érdekében. A program keretében egy 600 literes műanyag komposztáló edényt lehet igényelni ingyenesen. Jelentkezhetnek a kerület kertes házban élő ingatlantulajdonosok, valamint óvodák, iskolák is. A ládát egy jelentkezési lap kitöltésével lehet igényelni március 5-ig.

NAGY István; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Égetés helyett érdemes komposztálni a kerti hulladékot Fotó: Krizsán Csaba

Közlekedési változások csütörtökön:

  • 8 és 14 óra között gallyazás miatt lezárják a VIII. kerületi Bíró Lajos utcát, emiatt parkolni sem lehet ebben az idősávban.
  • Filmforgatás miatt tilos megállni péntek éjfélig a VII. kerületben, a Kertész utca 21–23. és 37. szám előtt.
  • Este 23 és péntek hajnali 4 óra között lezárják a buszsávot a Bajcsy-Zsilinszky úton befelé az Arany János utcánál daruzás miatt.
  • Átépítés kezdődik ma a XXII. kerületben a Mária Terézia utcában, emiatt befelé a Tóth József utcától a Donszky Árpád utcáig útszűkületre kell készülni, a forgalom a parkolósávban haladhat várhatóan november végéig.
  • Péntek estig lezárták Újpesten a József Attila utcát a Wolfner utcánál vízvezeték javítása miatt, ezért az a Váci út felől zsákutca lett.
Útszűkület és átépítés nehezíti a forgalmat csütörtöktől Fotó: Baranyai Attila

Programajánló

  • A Házasság hete programsorozat keretében este 19 óra 30 perckor Kigyóssy Örs és Kigyóssy-Bózsó Andrea képzésben lévő családterapeuta tart előadást „Hogyan lehetünk újra szerelmesek társunkba?” címmel az Országúti Ferences Plébánián.
  • Szintén a Házasság hete keretében a Wesselényi utcai Baptista Imaházban este 7-kor nyílik meg az 5szeretetnyelv kiállítás, ahol ismeretterjesztő táblák, tesztek és tárlatvezető segítségével felfedezhetjük a saját és a hozzánk közelállók szeretetnyelvét. A kiállításmegnyitón két izgalmas előadás is meghallgatható.
  • 100 éve született Rátonyi Róbert címmel lesz pódiumbeszélgetés 16 órától az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben. Rátonyi Hajnallal és ifjabb Rátonyi Róberttel Gajdó Tamás színháztörténész beszélget.
  • A Lóvasút nevű helyen este 7-től a 80 éve született Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költőre emlékeznek. Az est szerkesztője Juhász Anna irodalmár, vendégei Forgách András író, Garaczi László író, Simon Márton költő és Péterfy Bori színész, énekes lesznek. 
 

Ezeket olvastad már?
Nem hiszed el, mit művel a lelkes szupernagyi

Nem hiszed el, mit művel a lelkes szupernagyi

Még trágárkodott is egyet a Momentum elnöke

Még trágárkodott is egyet a Momentum elnöke

A mélybe akarta vetni magát egy 27 éves nő – hős rendőreink megmentették az életét

A mélybe akarta vetni magát egy 27 éves nő – hős rendőreink megmentették az életét

Gyász: elhunyt a híres magyar operatőr, Bayer Ottmár

Gyász: elhunyt a híres magyar operatőr, Bayer Ottmár

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás