RETRO RÁDIÓ

Földrengés Törökországban: házak dőltek össze, sokan a törmelékek között rekedtek

Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések szerint eléri a százat – közölték a helyi hatóságok.Megosztás
Szerző: metropol
2023.02.06. 06:20

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. 

Több utórengés követte

A térség számos településén házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Adana polgármestere szerint a városban két toronyház is összedőlt.

Fotó: Deniz Ekin/MTI/EPA

Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, hogy a katasztrófa több tartományt érintett, és vannak halálos áldozatai.

Malatya tartomány kormányzója arról számolt be, hogy a tartományban 23-an meghaltak és 420-an megsérültek a katasztrófában. Sanliurfa kormányzója tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség arról adott hírt, hogy Osmaniye tartományban öten vesztették életüket.

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. Aleppó, Hama és Latakia városokban 42 emberéletet követelt a katasztrófa, és több mint 200-an megsérültek – közölte a Sana állami hírügynökség az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

A földmozgást a média beszámolója szerint Libanonban és Cipruson is érezni lehetett

A térségben gyakorik a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek a hétfő hajnali erős földrengés miatt, ami azt jelenti, hogy az ország máris nemzetközi segítséget kér a mentéshez.

Nemzetközi segítséget is vár Törökország a földrengések miatt

Az eddigi adatok szerint a legnagyobb pusztítást követelő, 7,8-es erősségű földrengést 22, részben ugyancsak erős utórengés követte.

Törökország hét tartományában legkevesebb 78 halottja van a hétfő hajnali földrengésnek – közölték a török mentőszolgálatok a reggeli első összesítésben.

A 7,8-as erősségű földrengésnek így együttesen legkevesebb 138 halottja van Törökországban és Szíriában. A törökországi sérültek számát 440-ben adta meg a katasztrófavédelem.

 

Ezeket olvastad már?
Ezért nagyon megterhelő most a tavaszi fáradtság

Ezért nagyon megterhelő most a tavaszi fáradtság

Kiadták a riasztást, a legrosszabbkor romlik el az időjárás

Kiadták a riasztást, a legrosszabbkor romlik el az időjárás

Józsefváros: drogtanya lett Pikó András „sétálóutcájából” – videó

Józsefváros: drogtanya lett Pikó András „sétálóutcájából” – videó

Meztelenül tekergett az utcán a tiniként befutott színésznő

Meztelenül tekergett az utcán a tiniként befutott színésznő

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás