RETRO RÁDIÓ

Bense Tamás háziorvos: az oltakozás az egyetlen igazi védekezés

„Az idei évben sem marad el az influenzajárvány” – árulta el lapunknak dr. Bense Tamás háziorvos.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.12.06. 10:15
influenza vírus járvány koronavírus Bense Tamás

A délen fekvő országokban a korábbi évekhez képest agresszívabban van jelen az influenzavírus idén. Ez alapján sejteni lehet, hogy mire ideér a hullám, tovább erősödik majd – mondta a háziorvos.

Bense Tamás háziorvos szerint az influenza ellen csak az oltás nyújt valódi védelmet. Fotó: Metropol

Dr. Bense Tamás kiemelte: a koronavírus megjelenésével az emberek kevesebbet mentek az utcára, ritkábban találkoztak, alaposan kezet mostak és maszkot hordtak. Emiatt az utóbbi két évben csökkent az influenzaszerű vírusok terjedése.

– Mára elfelejtettük, hogy mennyire fontos a maszk és hogyan kell megmosni a kezünket, ezért idén számíthatunk a fertőzöttek számának emelkedésére. Bár az influenzajárvány még várat magára, az influenzaszerű megbetegedések, melyek náthás, köhögéses tünetekkel járnak és pár nap alatt lezajlanak, már itt vannak. Ugyan ezeknek nincs szövődménye, érdemes ezekre is odafigyelnünk – fogalmazott a háziorvos. 

December közepén, januárban lehet számítani az influenzaszezon berobbanására, amit megelőzően érdemes beadatni az oltást. Az oltakozás az egyetlen igazi védekezés. Aki az oltás ellenére megbetegszik, annak sokkal rövidebb ideig tart és sokkal enyhébb tünetei lesznek. Jellemző továbbá, hogy a megbetegedettek többsége oltatlan

– hangsúlyozta Bense Tamás, aki hozzátette: az influenza elleni védekezésről tudni kell, hogy 2 hónapos kortól orrszpré formájában adja be az orvos. A 6 hónapos és 3 éves kor közti gyermekek vakcinát kapnak. A 3 éves kor felettiek pedig egészen 110 éves korig egy másik fajta vakcinát kapnak. Mindegyik esetében elölt vírusról van szó, ami után nem betegedik meg a páciens.

Az oltóanyagok egyébként nagyjából 2 hét alatt fejtik ki teljesen a hatásukat. Éppen ezért érdemes még a járvány berobbanása előtt beadatnunk azt. A krónikus betegek és a 60 év felettiek ingyenesen hozzájuthatnak, de nemcsak nekik, hanem mindenkinek javaslom

– hangsúlyozta dr. Bense Tamás, aki a koronavírusról is szót ejtett. – Aki megkapta a 3. vagy a 4. oltását, az nincs nagy veszélyben, ellenben azzal, aki csak a 2. vagy az 1. oltását kapta meg. Az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben. Ezt azért is fontos tudni, mert egyszerre beadható mindkét vakcina – az influenza és a koronavírus elleni –, csak arra kell figyelni, hogy két külön karunkba kapjuk – mondta, majd hozzátette: ha elkapjuk az influenzát, akkor 2-3 hétre is kieshetünk a munkából. Tehát érdemes kérni az influenza elleni védőoltást.

Dr. Bense Tamás felhívta a figyelmet:

ami a gyermekeket illeti, rajtuk nagyon enyhe, mindössze néhány napos tünetekkel megy át a betegség. Ezáltal ők szinte észrevétlenül hordozzák magukban a vírust, mellyel könnyen megfertőzhetik szüleiket, nagyszüleiket, érdemes tehát őket is beoltatnunk.

 

 

Ezeket olvastad már?
Energiaügyi Minisztérium: Az újabb szankciók veszélyeztetik az európai energiabiztonságot

Energiaügyi Minisztérium: Az újabb szankciók veszélyeztetik az európai energiabiztonságot

Megbénult a közlekedés, brutális a szélvihar pusztítása hazánkban

Megbénult a közlekedés, brutális a szélvihar pusztítása hazánkban

Nagy a baj! Ellepték a katasztrófavédők a Nyugati pályaudvar környékét - Fotók!

Nagy a baj! Ellepték a katasztrófavédők a Nyugati pályaudvar környékét - Fotók!

Hatalmas baleset a Soroksári úton! Autóval ütközött a HÉV - Fotók!

Hatalmas baleset a Soroksári úton! Autóval ütközött a HÉV - Fotók!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás