Fontos határidő! Eddig jelentkezhetnek a diákok keresztféléves képzésekre





A Metropol összegyűjtötte, hogy milyen határidő sürgeti a diákokat, illetve hogy a szülőket milyen fontos képzésre várják.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.15.
I. kerület II. kerület III. kerület V. kerület VI. kerület XIV. kerület ez lesz ma

Ma már 8 milliárdan leszünk a földön

Előrejelzések szerint november 15-én a világ népessége eléri a 8 milliárd főt. Az ENSZ oldalán egy visszaszámláló órán követhető az addig hátralévő idő. A világ népességének gyors emelkedése a közegészségügy, a táplálkozás, a személyes higiénia és az orvostudomány fejlődésének köszönhető. Egyes országokban a termékenység tartósan magas szintje áll a lakosság számának hirtelen növekedése mögött. „Ahogy emberi családunk egyre nagyobb lesz, úgy válik egyre megosztottabbá is” – figyelmeztetett António Guterres főtitkár, aki szerint napjainkban milliárdok küszködnek a megélhetéssel, százmilliók éheznek, és rekordszámú ember menekül hazájából az adósság, a nehézségek, a háborúk és az éghajlati katasztrófák elől.

Elérte a 8 milliárdot a föld népességének a száma Fotó: AFP

Ekkorra érjük el a 9 milliárdot

A Föld népességének növekedési üteme a következő években várhatóan lassulni fog. Előreláthatóan csak 15 év múlva, 2037-re lesz a következő mérföldkő: ekkor fogja elérni a világ népessége a 9 milliárdot. A földön élő emberek száma most még 12 év alatt nőtt 7-ről 8 milliárdra. Az ENSZ számításai szerint 2050-re várhatóan 9,7 milliárdan leszünk. Az emelkedés 2080 után állhat meg, amikor nagyjából 10,4 milliárd ember él majd a földön.

Így lettünk 8 milliárdan

A földön élő emberek száma így alakult az elmúlt századokban.

  • 1 milliárd – 1800-ban
  • 2 milliárd – 1930-ban
  • 3 milliárd – 1960-ban
  • 4 milliárd – 1970-ben
  • 5 milliárd – 1990-ben
  • 6 milliárd – 2000-ben
  • 7 milliárd – 2010-ben
  • Nem kell a számok miatt aggódni

    Az ENSZ Népesedési Alapjának vezetője, Natalia Kanem hangsúlyozta: indokolatlan attól tartani, hogy a világ népességének száma túl magas lenne. Túlnépesedés nem okozhat gondot a földön, mert az ENSZ becslései szerint elegendő erőforrás áll rendelkezésre. Minden azon múlik, hogy azokat megfelelően és igazságosan osztják-e azt szét.

    Így hatott a koronavírus a népesség számára

    A pandémia a népességváltozás mindhárom összetevőjét érintette. A születéskor várható élettartam 2021-ben átlagosan 71 évre csökkent. Egyes országokban a járvány egymást követő hullámai a terhességek és születések számának rövid távú csökkenését eredményezhették – igaz, sok országban kevés a konkrét bizonyíték.

    Forgalmi változás több kerületben is

    Ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani az I., a II., az V., a VI. és a XIV. kerületben.

    Lezárásokra kell készülni több kerületben is Fotó: MTI

    Tilos megállni:

  • november 15-én 7–16 óra között az V. kerületben, az Akadémia utca páratlan számozású oldalán a Zoltán utca és a Garibaldi utca között,
  • november 15-én 6–12 óra között a II. kerületben, a Ganz utca páros oldalán a Fő utca és a Bem rakpart között,
  • november 15-én 10–18 óra között a XIV. kerületben, az Izsó utca páratlan oldalán a Thököly utca és az Abonyi utca között,
  • november 15-én 15–22 óra között a VI. kerületben, az Andrássy út páros oldali szervizútján az Andrássy út 118. szám és a Munkácsy Mihály utca között.
  • Ma még lehet keresztféléves képzésekre jelentkezni

    Keddig dönthetnek a diákok, hogy februárban melyik egyetemen vagy főiskolán szeretnék elkezdeni tanulmányaikat. A ponthatárokat várhatóan január 24-én hirdetik ki. Jelentkezni kizárólag online, a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi-rendszerben lehet. A felvételi szabályokról és a meghirdetett képzésekről ugyancsak itt tájékozódhatunk.

    Baba elsősegély-oktatás a III. kerületben

    November 15-én 10.00 és 12.30 között Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata ingyenes csecsemő- és gyermek-elsősegélynyújtás oktatást tart a szülők, leendő szülők számára. Az eseményt az Óbudai Kulturális központban tartják. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges a [email protected] címen.

    Woodstock-hangulat a Városligetben

    Folytatódik a Rock Movie sorozat a Magyar Zene Házában. A Woodstock című filmnek köszönhetően megismerhetjük 60-as évek végének fesztiválhangulatát. A filmben olyan emblematikus sztárok zenélnek a színpadon, mint Jimi Hendrix, Janis Joplin, a Woodstock című Joni Mitchell-dalt éneklő Crosby, Stills, Nash & Young és az ott világsztárrá vált Carlos Santana.

    Woodstock film a Magyar Zene Házában Fotó: Magyar Nemzet

    Már csak 5 nap, és indul a vb!

    November 20-án kezdetét veszi a 2022-es labdarúgó-világbajnokság Katarban. A torna különlegessége, hogy az időjárási viszonyok miatt nem nyáron, hanem télen rendezik az eseményt. A világbajnokság nyitómérkőzését vasárnap 17 órától Katar és Ecuador játssza az Al Bayt Stadionban. A döntő december 18-án lesz.

    Néhány nap és kezdődik a labdarúgó-világbajnokság Katarban Fotó: MTI

     





    Ezeket olvastad már?
    Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

    Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás