RETRO RÁDIÓ

Véget ér az ideiglenes rakpartlezárás, a Halász utca és a Döbrentei tér között hétfőtől indulhat a forgalom





Újabb szakaszához ért a Lánchíd felújítása: befejeződtek az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tevő munkák a Lánchíd budai hídfőjénél.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.17.
I. kerület II. kerület V. kerület VI. kerület IX. kerület XI. kerület XIII. kerület XIV. kerület ez lesz ma

Itt az újabb brutális meleg: akár 38 fok is lehet

Sok napsütésre, egyre forrósodó időjárásra és extrém UV-sugárzásra számíthatunk a hét hátralévő részében. A legmelegebb napokat a hét közepére, szerdára és csütörtökre ígérik. Ma a derült vagy gyengén felhős, csapadékmentes időnek köszönhetően már hőségre számíthatunk. A kánikulában egy kis enyhet az esetleges élénk déli, délnyugati szél adhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul, de a hőmérséklet éjszaka sem megy 18-20 fok alá. Front nem várható, de extrém UV-sugárzás igen. A következő napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hőség és az aszály is tovább fokozódik.

A csütörtöki nap lehet a legmelegebb a héten /Fotó: Shutterstock

Harmadfokú hőségriasztás

Az országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

A Dávid-naptár szerint szeptember közepéig kitart a nyár

Egészen szeptember közepéig jósolja a meleget a kalendárium. Augusztus 20-ra a Dávid-naptár nem ígér csapadékot, azonban a nemzeti ünnep után már igen. Ha kánikula nem is, de marad a meleg is szeptember 15-20-ig, amikor hirtelen lehűl az idő. Októberben azért rövid időre még visszatér az indián nyár 20-25 fok körüli nappali hőmérséklettel.

Különleges akció: kortyolj szűrt vizet Afrikáért (is)

Virtuálisan a saját kulacsunk mellett egy afrikaiét is megtölthetjük annak a 20 kulacsnak köszönhetően, amelyet a fővárosi vízlelőhelyek környékén rejtettek el a BWT b.Water program keretében, és amelyeket egy ingyenes applikáció segítségével lehet megtalálni, és díjmentesen megtölteni szűrt vízzel. Sőt, még pontok is gyűjthetők, amivel támogatjuk a két afrikai országban, Gambiában és Tanzániában kialakításra kerülő fenntartható vízrendszereket, amelyek tiszta ivóvizet biztosítanak a lakosság számára – tájékoztattak az akció szervezői..

Véget ér az ideiglenes rakpartlezárás

Újabb szakaszához ért a Lánchíd felújítása: befejeződtek az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tevő munkák a Lánchíd budai hídfőjénél. A Halász utca és a Döbrentei tér közötti útszakasz még az augusztus 20-i nemzeti ünnep és a tűzijáték miatt lezárva marad, azt augusztus 22-én, hétfőn adják vissza a forgalomnak – tájékoztatott a BKK: A 2021 tavaszán kezdődött Lánchíd-felújítás a tervek szerint 2023-ig tart, de az útpálya már az idei év végére elkészül.

Folytatódik a Lánchíd felújítása, ám a rakpartot visszaadják a forgalomnak a budai hídfőnél /Fotó: Metropol

Ideiglenes forgalomkorlátozások több kerületben

Augusztus 23-ig az állami ünnepi rendezvények miatt ideiglenes forgalomkorlátozások miatt érintett kerületek:

  • I.
  • II.
  • V.
  • VI.
  • IX.
  • XI.
  • XIII.
  • XIV.
  • Részletek a police.hu-n.

    Igazgatási szünet a XVIII. kerületben

    Az augusztus 21-ig tartó igazgatási szünet alatt a a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal zárva tart, és szünetel az ügyfélfogadás. Az első munkanap: 2022. augusztus 22.

    Korábban zár az Üllői úti kormányablak

    Áramszünet miatt ma előreláthatólag 12–16 óra között nem fogad ügyfeleket az Üllői úti kormányablak. Az áramszünet ideje alatt a XVII. és a XIX. kerületi fővárosi kormányablakokban lehet ügyet intézni.

    Tanszergyűjtés a XV. kerületi nagycsaládosoknak

    A Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete tanszereket gyűjt a kerületi nagycsaládosok számára. Elsősorban nagyalakú füzeteket, körzőt, vonalzót, gyurmát, temperát, tolltartót, iskolatáskát várnak felajánlásként. Aki szeretne segíteni, az egyesület Árendás közi központjában adhatja le adományát, egészen szeptember első napjáig.

    Szúnyoggyérítés a IV. kerületben

    Ma napnyugta után földi szúnyoggyérítést tartanak Újpesten. Eső esetén a pótnapok: 2022. augusztus 18–19-e lesz, ugyanebben az időben.

    A IV. kerületben folytatódik az általános szúnyoggyérítés /Fotó: Délmagyarország/Török János

    90 éve villamosították az első hazai vasútvonalat

    Az első világháború utáni szénhiány egyre inkább szükségessé tette a vasútvonalak villamosítását. A nagyfeszültségű villamosítást Kandó Kálmán mérnöknek köszönhetjük, elsőként a Budapest–Hegyeshalom vonalat villamosították 1931 és 1934 között, itt volt először üzemszerű villamos vontatás.





    Ezeket olvastad már?
    Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

    Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás