RETRO RÁDIÓ

Visszavette a VI. kerület a 6 milliót a veronai buszbaleset áldozatainak családjaitól, megszólalt egy hozzátartozó

Nyílt levéllel fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez a veronai busztragédia áldozatainak egyik hozzátartozója. Szendrei Endre a szörnyű balesetben az unokahúgát veszítette el, és azóta szeretne Budapesten felállítani egy emlékművet a tragédia áldozatainak az emlékére. Azonban a terv évek óta újra és újra meghiúsul.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.07.14.
VI. kerület kálvária

Időközben elkészült ugyan a szobor – ami egy sziklatömb az áldozatok neveivel –, végleges emlékhelye azonban továbbra sincs az ország egyik legnagyobb közúti tragédiájának. A Metropol megkeresésére Szendrei Endre elmondta: a tragédia első évfordulóján tervezték felállítani az emlékművet, amelyet az akkori VI. kerületi önkormányzat engedélyezett is a Kodály köröndön, közvetlenül az áldozatok iskolája, a Szinyei Gimnázium közelében. Később azonban kiderült, ez világörökségi terület, ezért az engedélyt visszavonták. Az önkormányzat akkor átutalt 6 millió forintot az elhunytak emlékére létrehozott iskolai alapítványnak. A választásokat követően azonban a kerület új vezetése azonnal visszavette ezt a pénzt az alapítványtól. A szülők márciusban levélben fordultak VI. kerületi önkormányzathoz az emlékműre szánt összeggel kapcsolatban, azonban érdemi választ a mai napig nem kaptak.

Az emlékmű a Műcsarnok mögött Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Nem tudni, mi lesz a sorsa

Ahogy a nyílt levélben a hozzátartozó Karácsonynak írja: „Ekkor fordultam a XIV. kerületi Önkormányzathoz, az Ön akkori munkatársaihoz, hogy tegyék lehetővé ennek az emlékműnek a felállítását.” A városvezetés akkor a Körcsarnokhoz irányította a hozzátartozókat, a Körcsarnok pedig a Liget Projekthez. A Liget Projekt segítőkészebbnek bizonyult, és engedélyezték az emlékmű felállítását a Műcsarnok mögött. A terület akkor még parkoló volt, itt látták utoljára szeretteiket a szülők és hozzátartozók, és ide nem érkezett meg soha többé végzetes útjáról a busz. A szobrot a munkálatok miatt jelenleg körbekerítették, és nem tudni, mi lesz a sorsa. A főpolgármesterhez intézett nyílt levelében Szendrei Endre azt írja, hogy szeretnék elérni, hogy az emlékmű előtt elhaladó rövid útszakaszt, amennyiben megmarad, nevezzék el a tragédia áldozatainak emlékére Veronai Angyalai sétánynak.

– Nagy szívfájdalmunk, hogy mind ez idáig nem tudtunk végleges helyet találni. Nem kérünk mi senkitől egyetlen fillért sem – mondta a Metropolnak Szendrei Endre –, csupán annyit szeretnénk, hogy végre méltó és végleges helye legyen elvesztett szeretteink emlékművének.

17 áldozata volt a balesetnek, főképp gimnazisták Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

A kormány már állított emlékművet Olaszországban

A tragédia első évfordulóján, 2018-ban a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium anyagi támogatásával már felavattak egy emlékművet a Milánóból Velencébe tartó A1-es autósztráda kelet-veronai kapujánál. A helyszínt San Martino Buon Albergo önkormányzata ajánlotta fel a Parco Young nevű ifjúsági parkban. Az 1,2 tonnás betontömbön az áldozatok nevei és János evangéliumának sorai kaptak helyet: „Még egy kevés idő, és a világ nem lát engem többé, de ti megláttok engem: mert én élek, és ti is élni fogtok”.

Emlékmű San Martino Buon Albergóban Fotó: kozterkep mapublic

A veronai busztragédia

2017. január 20-án éjfél körül Verona és Velence között, San Martino Buon Albergo község külterületén, az A4-es autópályán a budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium sítáborából hazafelé tartó iskolabusza letért az útról, és fékezés nélkül az autópályahíd pillérének csapódott, és kigyulladt. Az ütközés következtében többen kirepültek a járműből, a jobb oldalon lévő első hét üléssor összepréselődött. A balesetben és az azt követő tűzben 17-en haltak meg, főként diákok. Két évvel később elhunyt Vígh György is, az a testnevelő tanár, aki a veronai buszbalesetkor több gyereket is megmentett, de a saját gyerekeit már nem tudta kimenteni a lángok közül. A buszvezetőt az olasz bíróság 2020 augusztusában nem jogerősen 12 év szabadságvesztésre ítélte. Az indoklás szerint a katasztrófát a vezető hosszú ideje fennálló alvászavara okozta, illetve az, hogy a busz a számos átalakítás miatt közlekedésre alkalmatlan volt.

A kiégett roncs az A1-es autópálya mellett Fotó: AFP

 

Ezeket olvastad már?
Botrány a temetésen: félmeztelen sztriptíztáncosnő mászott rá a halottra

Botrány a temetésen: félmeztelen sztriptíztáncosnő mászott rá a halottra

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: 18 hónapos kisfiút találtak holtan

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: 18 hónapos kisfiút találtak holtan

Horror a kórházi hullaházban: feléledt az egyik halott

Horror a kórházi hullaházban: feléledt az egyik halott

Megdöbbentő leleplezés: kilenc ufót rejtegetnek

Megdöbbentő leleplezés: kilenc ufót rejtegetnek

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás