Pont az jelenti az előnyét a kínai vakcinának, amit a kritikus hangok a hátrányaként szoktak emlegetni, mégpedig hogy régi technológiával készült. Azzal ugyanis, hogy egy teljes elölt vírust juttat a szervezetbe, az összes mutációval szemben ellenállóvá teszi azt, szemben a többi, ettől eltérő technológiával készült vakcinával – írja a Ripost a mai lapszámában

Míg egy autónál az új nyilván jobb, mint egy korosabb darab, a vakcináknál nem ez a helyzet. Tóth Sándor virológus szerint a kínai vakcinánál a régi technológiának van egy óriási előnye: mégpedig az, hogy megvéd minket az összes mutációval szemben.

Fotó: AFP

Kód aktiválja a szervezetet

Az összes alegységvakcina – az RNS- és DNS-vakcinák – a koronavírus tüskefehérjéjének a kódját hordozza. Ezt juttatják el és „mutatják be” a sejtjeinknek. – Erre van a szervezetünknek egy udvari protokollja, a lényeg, hogy így aktiválják az immunrendszerünket ezek az oltások – emelte ki a Ripost-nak a virológus. De mi történik akkor, ha mutálódik a vírus?

Az RNS- és vektor-vakcináknál ez lehet a probléma

Bár a gyártók szerint az mRNS- és a vektorvakcinák is „megállják a helyüket” a legtöbb mutációval szemben, sajnos mégis történhet olyan eset, amikor hatástalanok.

Ha például a mutáció a koronavírus tüskefehérjéjén következik be, és ezt változtatja meg, akkor ezt már a szervezet nem fogja felismerni, hiszen a sejtjeinknek nem ez lett bemutatva – emelte ki a virológus. – Ellenben mivel a vírus többi fehérjéje nem változik, ha azokkal is találkozott a szervezetünk az oltás során – mint a kínai vakcina esetében –, akkor épp úgy kialakul az immunválasz, ha egy tüskefehérjéje esetleg mutálódott is – hangsúlyozta Tóth Sándor, aki azt is hozzátette: itt nem az a lényeg, hogy a vakcina kínai, a hangsúly a technológián van.

Nagyon sokan használják még

A világ más tájain is készülnek ugyanazzal a technológiával oltások, mint a kínai vakcina.
– Például Indiában, Törökországban és Brazíliában is készítenek ilyen módon vakcinákat. Ezek közül az indiai, a Bharat, már forgalomban is van – tette hozzá Tóth Sándor.

Kínában a Sinopharm-vakcina tömeges oltását december 30-án kezdték el, ekkor regisztrálta ugyanis a helyi egészségügyi hatóság. Azonban, mint a világon sok országban, rendkívüli engedéllyel itt is megkezdték az oltást már ennél korábban. Az engedélyt viszont már a gyerekekre és az idősekre is megkapta.