Hazánkban is elkezdődött a 12–15 éves fiatalok oltása, amihez a Pfizer oltóanyagát használják.

A Ripostnak dr. Rusvai Miklós elárulta, hogy miért csak ezzel a vakcinával oltják a gyerekeket.

Dr. Rusvai Miklós virulógus (Fotó: Metropol)

„Egyelőre a Pfizer az egyetlen vakcina, ami már több országban kipróbálásra került, és a Pfizer az egyetlen gyártó, amelynek az oltóanyaga megkapta az engedélyt a 12–15 éves korosztály beoltására. Ennek az az oka, hogy ők végezték el a hármas fázisú klinikai teszteket a gyermekek oltására vonatkozóan, és ők nyújtották be elsőként a szükséges dokumentumokat az EMA és az FDA (az Európai és Amerikai Gyógyszerügynökség) felé” – árulta el Rusvai Miklós a lapnak.

Miután a két szervezet engedélyezte az oltóanyag használatát a tinédzserek körében, átvették tőlük az országok is.

Iskolakezdésre már immunitást adnak az oltások

A virológus szerint még az őszi iskolakezdés előtt immunitást eredményezhet a tinik körében az oltás.

„A gyermekek, a szülők és a pedagógusok is megnyugodhatnak, mert igaz, hogy a gyerekek nem betegszenek meg olyan súlyosan, mint a felnőttek, de hordozhatják a koronavírust. Így ha elegen beoltatják magukat, akkor most ez a fertőzési lehetőség is csökken. Mindenki nyugodt lehet, hogy a gyerekek sem az iskolából nem viszik haza a vírust, sem fordítva, és nem is adják tovább” – vélekedik a virológus.

Fiatalok oltása, vakcina,16-18 évesek

A fiatalok körében is népszerű az oltás (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Gyerekeknél enyhébbek a mellékhatások és jobb a vakcina hatása

Az Amerikai Egyesült Államokban, Izraelben, valamint az Európai Unió néhány országában már elkezdték a 12–15 évesek oltását. „Mindenhol jó tapasztalatok vannak. A gyerekeknél enyhébbek az oltási reakciók és enyhébbek a mellékhatások is. A vakcina hatása is jobb, mert az ő immunrendszerük jobban reagál, mint a felnőtteké” – mondja Rusvai professzor a lapnak.

Az Európai Gyógyszerügynökség május 28-án közölte, hogy ajánlja az említett oltóanyag alkalmazását Covid–19 ellen az említett korcsoport immunizálására. A két dózist 21 napos eltéréssel kell beadni. Magyarországon június 10-től engedélyezték a 12–15 éves korosztály oltását, amelyhez a szülők vagy gondozóik beleegyezése is szükséges. Az oltás előtt regisztrálni kell a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány döntése értelmében elkezdték oltani a 12–15 év közötti fiatalokat is. A 18 éven aluliak 16 éves korig már hetek óta felvehetik a védőoltásukat.