Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Facebookon üdvözölte, hogy országa képviselője nyerte meg előző nap az Eurovíziós dalfesztivált, és kijelentette: Kijev mindent megtesz azért, hogy a következő dalverseny résztvevőit és vendégeit az „ukrán ellenőrzés alatti” Mariupolban fogadhassák. A Donyeck megyei város jelenleg orosz ellenőrzés alatt van. A kulcsfontosságú Azovi-tengerparti kikötővárosban lévő Azovsztal acélgyár területét tartják még ellenőrzésük alatt az ukrán katonák, de az orosz erők körbezárták és folyamatosan, hetek óta próbálják bevenni a területet.

Eurovíziós Dalfesztivál Kalush Orchestra

Az ukrán Kalush Orchestra tagjai sajtótájákoztatóra érkeznek Torinóban 2022. május 15-én – MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Az idén Torinóban megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét az ukrán Kalush Orchestra nyerte Stefanija című dalával, így jövőre ismét – immár harmadjára – Ukrajna rendezheti meg a versenyt.
„Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát. Jövőre Ukrajna ad otthont az Eurovíziónak. Története során harmadszor, és azt hiszem, nem ez lesz az utolsó alkalom. Mindent megteszünk azért, hogy egyszer az Eurovízió résztvevőit és vendégeit az ukrán Mariupol lássa vendégül. A szabad, békés, újjáépített (Mariupol)” – hangoztatta Zelenszkij a Facebook-bejegyzésében.

Az ukrán csapat produkciója itt nézhető meg: