Poór Péter több mint fél évszázada a magyar zenei világ ismert és szeretett alakja. A Máté Péter-díjas énekes nem csak saját karrierjére koncentrált, számos tehetséget is felfedezett.

„Több fiatal tehetséget magam is felfedeztem”

Poór Péternek saját bevallása szerint mindig is remek érzéke volt a tehetségek felismerésében.

– Több fiatal tehetséget is felfedeztem, mint például Zámbó Jimmyt vagy Tilinger Attilát, aki a Házibulit csinálja a televízióban – büszkélkedett az énekes, aki hozzátette, hogy a mai napig fontos számára az új tehetségek fejlesztése, ezért éneket tanít a szerinte tehetséges fiataloknak. – Mindenkinek az egyénisége szerint mást és mást tanítok, amivel éppen sikeres lehet. Jó barátságban vagyok ezekkel a fiatalokkal, és én magam is sokat tanulok tőlük.

Régóta fiatal

A 77 éves énekes a fiatalabb generációval is tökéletesen szót ért, így az ifjú tehetségek felfedezésében sem szab gátat a korkülönbség.

Ez azért van, mert én magam is fiatal vagyok, csak már régóta. Mindig le szoktam szidni a fiatalokat, hogyha mondják, hogy „tiszteletem”, meg „csókolom Péter bácsi”, és hasonlók. Tegezzenek, „szevasztok”. Én úgy tekintek a fiatal tanítványaimra, mint a kollégákra, mert előbb-utóbb azok lesznek – mondta Poór.

j

Ismerni az embereket

Az énekes elmesélte lapunknak, hogy volt, mikor a metrón utazva felismerte őt egy 8 éves kisfiú, akinek az anyukája elmondta, hogy fia kívülről tudja minden számát. Poór szerint az, hogy minden generációval szót ért, az azért lehet, mert szeret az emberekkel foglalkozni.

– Én alapvetően nagyon közvetlen és egyszerű ember vagyok, soha életemben nem voltak sztárallűrjeim. Szeretek az emberekkel beszélgetni, meghallgatni a problémáikat, ha hoznak egy gyereket, hogy hallgassam meg, szívesen megteszem és megmondom, hogy mit lehet tenni azért, hogy zenész, vagy esetleg énekes legyen belőle – árulta el Poór Péter. – Nem vagyok egy megközelíthetetlen valaki és szeretem ismerni az emberek véleményét.

„Vannak olyan sebek, amik ma is fájnak.”

Poór Péter élete során sorra veszített el számára közelálló, szakmabeli jóbarátokat, mint például Harangozó Teri, Szécsi Pál, Máté Péter, vagy az utóbbi időben a koronavírus áldozatául esett Kóbor János és Balázs Fecó is.

– Megfelelő technika a gyász feldolgozására nincs, vannak olyan sebek, amik ma is fájnak – vallotta be Poór. – Az egész szakmának nagyon nagy érvágás volt a koronavírus alatti veszteség. Én mindig nagyon tiszteltem azokat a kollégákat, akik a szakmában hosszú időn keresztül komoly eredményeket tudtak felmutatni. Hála istennek, megmaradtak azért páran, de sajnos sokat elveszítettünk közülük, ami pótolhatatlan veszteség, mert mindenki egy olyan egyéniség, hogy nem lehet mással helyettesíteni.