Szilágyi István, Humenyánszky Jolán és fiuk, Péter hosszú éveken át éltek mélyszegénységben abban a rákoskeresztúri házban, ami 2020. május 3-án kegyetlen gyilkosság helyszíne lett. A művészházaspár fia egy kalapáccsal esett neki a magatehetetlen édesapjának, és több ütéssel bezúzta a koponyáját. Szilágyi István felesége, Jolika néni ekkor maradt egyedül a végletekig lerobbant házban, amit ráadásul 30 milliós adósság is terhelt. Az asszony csak az adományokban bízhatott, a segítőkön múlott, hogy egyáltalán volt mit ennie. Az ingatlant életveszélyessé, lakhatatlanná nyilvánították nem sokkal azelőtt, hogy Jolika nénin 2020 év végén kórházba került, ahol aztán 2021. február 6-án tüdőrákban elhunyt.

Több az adósság, mint amennyit ér

A Bors ellátogatott a XVII. kerületi házhoz, ahol áldatlan állapotok uralkodnak. A közműveket régen lekapcsolták, és a hiteleket sem törleszti senki, hiszen Péter, a gyilkos fiú börtönben van, és feltehetően életfogytiglan vár rá. A jog szerint ráadásul nem is örökölheti azt, hiszen a szülőgyilkosság kizárja őt az örökségből.

A telket ellepték a rágcsálók, amik megkeserítik a szomszédok életét. A telek melletti kisbolt tulajdonosa a lapnak azt mondta, bejelentést is tett az önkormányzatnál.

Amióta Jolán meghalt, senki sem járt erre. Ha jól tudom, az unokáé a ház, de nem lepne meg, ha lemondott volna az örökségről, több rajta a tartozás, mint a ház értéke. Senki nem gondozza a telket, borzasztó állapotban van. Most már az egerek és a patkányok uralják. Rengeteg van belőlük! – panaszolta a szomszéd a Borsnak, aki tehetetlennek érzi magát.

„Elrágják a vezetékeket a patkányok”

Amellett, hogy súlyos közegészségügyi veszélyt rejt a kialakult helyzet, konkrét károkat is okoznak a patkányok és az egerek. Bemásznak az itt parkoló autókba, és elrágják a vezetékeket. Ez életveszélyes, arról nem beszélve, hogy mibe kerül a kocsik javíttatása. Az én autómban már tucatszor tettek kárt – mondta a szomszéd, aki az önkormányzathoz fordult segítségér.

„Valakinek ezt meg kell szüntetnie!”

Bejelentést tettem, mert valamit tenni kell! Egyelőre még nem jött válasz, de Isten látja lelkem, addig megyek, amíg valaki nem tesz valamit. Valakinek ezt meg kell szüntetnie! Lehet, hogy a telek és a ház már a banké, így szerintem az ő dolguk lenne, hogy megszüntessék az áldatlan állapotokat – jelentette ki a szomszéd, aki bízik abban, hogy hamarosan történnek lépések az ügyben, hiszen neki nincs joga belépni a telekre, hogy rágcsálóirtást végezzen.

Újabb tartozás a házon

Hogy a hagyatéki eljárás lezárult-e, azt nem lehet tudni, de feltehetően időközben rendezték a tulajdonjogviszonyokat, hiszen Jolika néni tíz hónapja elhunyt. A tulajdoni lap szerint ugyanakkor még mindig a festőművész nevén van az ingatlan, ami annyit jelenthet, hogy a külföldön élő unoka lemondott az örökségről, vagyis a romos épület idővel a banké lesz. A tulajdoni lap utolsó bejegyzése 2021 márciusában született, ennek értelmében újabb 95 ezer forint közműtartozást terheltek az ingatlanra.