RETRO RÁDIÓ

Kiderült Nyári Dia gyönyörű alakjának titka





Színésznő, édesanya, több száz kilométeren koptatta már a futócipőjét. Nyári Dia „A mozgás, ami összeköt” elnevezésű kampánya kapcsán elmondta, hogy Európa egyik legnagyobb étrend-kiegészítő gyártójának nagyköveteként arra szeretne minél több embert – elsősorban hölgyeket – inspirálni, hogy kezdjen el mozogni.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.10.21.
Egészséges életmód

Nemcsak azért, hogy csinosnak érezzék magukat, hanem azért is, mert a sport segít mentálisan kikapcsolni és hihetetlen önbizalmat ad. Dia már évek óta a futás szerelmese, ami fogyás céllal indult, ma viszont már sokkal többről van szó, életmódváltás lett belőle. Az aktív sport mellett az étkezésre és a táplálék-kiegészítésre is nagy hangsúlyt fektet.

Elszántságodnak és kitartásodnak köszönhetően irigylésre méltó átalakuláson mentél át az elmúlt években, ami hatalmas eredmény. Változott ez idő alatt a sporthoz való viszonyod?

Nagyon sokat változott. Amikor elkezdtem intenzívebben sportolni, a kezdeti időszakban még heti kétszer vagy háromszor mentem el futni, majd fokozatosan váltam egyre fanatikusabbá. Most sem vagyok élsportoló, de talán annak a határát súrolom, ez abszolút prioritás az életemben és igyekszem úgy alakítani a hétköznapjaimat, hogy a mozgás a része tudjon lenni, és ebben a család is maximálisan támogat”– kezdte a színésznő.

Miért pont a futás mellett tetted le a voksodat?

Nekem az inzulinrezisztencia miatt lett a futás a sportom, mert a fogyás volt az elsődleges célom. Ebből fokozatosan alakult át szenvedéllyé. Most már egyáltalán nem az alakom miatt futok, persze hiú nő vagyok én is, nem akarok elhízni, de nem ez az elsődleges cél már. Édesanyáknak és egyébként minden nőnek azért is nagyon jó mozgás a futás, akár 3–5 km naponta, mert a szabadban vagy, kikapcsolsz mentálisan és kicsit a gondolataidba zárkózhatsz. Ugyanez a véleményem az úszásról, csak az sokkal macerásabb. Futni tényleg elindulhatsz akkor, amikor akarsz, nincs másra szükséged, csak egy jó cipőre és a nők esetében egy jó sportmelltartóra” – válaszolta az édesanya.

A kisfiad már 3 éves, hogy látod, mennyire örökmozgó, le kell-e kötni mozgással majd az energiáit? Rátok ütött?

Zéti igazán eleven, kiemelkedően aktív gyerek. Sajnos most ki kellett hagynom a maratont, mert beteg lettem, de ha feleannyi energiám lenne, mint neki, ilyen állapotban is le tudtam volna futni a távot (nevet). Babakorában egyébként járattuk babaúszásra és babaszertornára is, nagyon élvezte. Fontosnak tartom a közösséget is, most még pici, de ahogy lehet, valamire biztosan be fogjuk íratni”.

Hogyan tudod megoldani, hogy legyen idő a mozgásra egy kisgyerek mellett?

A családom száz százalékig támogat ebben. Igyekszem úgy összefésülni időbeosztás terén a családot és a munkámat, hogy mindig legyen rá idő. Sokszor akkor megyek el futni, mikor Zéti óvodában van, de arra is gyakran van példa, hogy amikor Budatétényben forgatok, odafelé transzferrel megyek, a forgatás után pedig hazafutok. A férjem, Dani nagyon sokat segít, nemcsak vigyáz a kisfiunkra, de frissít is, ha hosszú futásra megyek. Sőt, ha nem versenyen vagyok, de a futótervem szerint éppen 20-30 kilométert kell futnom, akkor van, hogy ő is jön velem és közben adja nekem az energiazselét vagy izotóniás italt és az aminosavakat, ami nagyon fontos egy futó számára”.

Miért tartod fontosnak az étrend-kiegészítőket?

„Kétféleképpen lehet félmaratont futni, de akár egy 10 km-es távról is beszélhetünk. Bárki meg tudja csinálni, csak van, aki a végén lehet, hogy lesérül és nem fog tudni lábra állni két hétig, van, aki pedig hosszas felkészülés után simán lefutja és megy tovább a dolgára. A vitaminfogyasztás és a táplálékkiegészítés célja is pontosan ugyanez, lehet sportolni úgy is, hogy ezeket nem alkalmazzuk, de sokkal hatékonyabb tudsz lenni és sokkal sérülésmentesebb, ha óvod magad. Aki intenzíven sportol, vagy aktív életet él, annak úgy gondolom, a kalcium, magnézium is nagyon fontos. Nyakunkon a náthás időszak, én ilyenkor például a C-vitamint, D-vitamint mindig szedem. Aki sportol, annak nagyon igénybe van véve a szervezete, azt gondoljuk sokszor, hogy bármire képesek vagyunk, de fontos, hogy mellette minden meglegyen, amire szükségünk van. Nálunk otthon bevett rutin, hogy a reggeli után a férjemmel a konyhában mindenki kiosztja magának a napi vitaminadagját”.

A vitaminok mellett milyen étrend-kiegészítőket fogyasztasz, hogyan épülnek be a napjaidba?

Amikor fogyni szerettem volna és az inzulinrezisztenciával még aktívan küzdöttem, mert nagyon nem voltak jók az értékeim, a fehérjének nagyon fontos szerepe volt az étrendemben. Most is szoktam sportolás után fehérjét inni. Sokszor smoothie-ba használom, gyümölcsök, fehérjepor, növényi ital, és már úton is vagyok. A hosszú távú futásnál az izotóniás ital és az aminosavak is nagyon fontosak. Ezenkívül, ha félmaratonról beszélünk, az energiazseléket és shotokat nagyon preferálom. Az ízületvédők használatát is kiemelten fontosnak tartom, a reumatológusok is ajánlják, persze kúraszerűen” – ismertette.

Kimondottan az inzulinrezisztenciával küzdőknek milyen étrend-kiegészítőket javasolsz?

A fehérjét biztosan tudom mondani, de az összetételt fontos megnézni. Olyan gyártó termékét igyekezzünk választani, ahol vannak cukormentes megoldások. Szerencsére van olyan hazai gyártó, akinek számos cukormentes terméke van, amit IR-esek is bátran fogyaszthatnak. Fontos, hogy a termék glikémiás indexe minél alacsonyabb, a szénhidrát felszívódása pedig minél hosszabb legyen” – tette hozzá.

Honnan tudod, hogy melyik étrend-kiegészítőre van szükséged és mikor, milyen dózisban érdemes használnod? Van, aki a segítségedre van ebben?

Ez nagyon sokoldalú, van, amikor dietetikus segít ebben, van, hogy az edzőm, de középiskola után én is edzőit végeztem, így az alapelvekkel tisztában vagyok. Másrészt mindenki érzi, hogy neki mire van szüksége, sőt szakértői segítséget is kérhetünk, akár közvetlenül a gyártótól. A BioTechUSA felületén könnyen rákereshetünk, hogy melyik sporthoz milyen étrend-kiegészítővel érdemes magunkat támogatni, hogy még többet tudjunk kihozni magunkból. Ugyanitt szakértői segítséget is kaphatunk nyolc szakembertől különböző témákban” – fogalmazott Nyári Dia.





Ezeket olvastad már?
Kökény Attila: Megvan mindenem, gyerekeim, unokáim, feleségem

Kökény Attila: Megvan mindenem, gyerekeim, unokáim, feleségem

MC Hawer nem kergeti tovább a szerelmet

MC Hawer nem kergeti tovább a szerelmet

Házasság első látásra: Utolsó esély! Itt dől el minden, együtt marad-e Petra és Andris

Házasság első látásra: Utolsó esély! Itt dől el minden, együtt marad-e Petra és Andris

Betelt a pohár a Házasság első látásra szereplőjénél, az egész ország ellene van

Betelt a pohár a Házasság első látásra szereplőjénél, az egész ország ellene van

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás