Korábban a Metropol is megírta, annak a magyar orvosnak a történetét, akit II. Erzsébet királyné üt majd lovaggá, valamint bekerül a Brit Birodalmi Rend tagjai közé. A professzor egy walesi kórház osztályvezető főorvosa már 5 éve, és az egészségügyben végzett kiemelkedő teljesítményével érdemelte ki az elismerést. A doktor azonban, még feleségének sem árulhatta el, hogy milyen kitüntetésben fog részesülni.

– Nem akartam elhinni, még most sem hiszem el, ez óriási megtiszteltetés! December közepén értesítettek, de még csak el sem mondhattam senkinek, mert szigorúan kikötötték, hogy amíg meg nem jelenik hivatalosan az év utolsó napján a névsor, addig ez bizalmas. Így csak két héttel később, a megjelenés előtti este a feleségemnek árultam el a hírt. – mondta el Szakmány Tamás a Blikknek.

Tamás nagyon izgul, de boldog, hogy felesége is elkísérheti a ceremóniára, amelynek szigorú formai követelményei vannak.

– Még nem láttam élőben a királynőt. Annyit tudok az ismerősöktől, hogy ez egy meglehetősen katonás, protokolláris ünnepség. Egy személyt vihetek magammal, nyilván a feleségemet. Az előírások szerint nekem szmokingot kell viselnem, a nőknek viszont kötelező a kalap. Így rövidesen vásárolunk egyet az eseményre – tette hozzá a professzor.

Szakmány Tamás a koronavírus ellen küzdő orvosok egyike, a dicsőség és szakmai elismertség ellenére sem fog változtatni az életvitelén, ugyanúgy egy hétköznapi ember lesz. Szerencsére eddig még a vírus is elkerülte, és nem rég ő is beoltatta magát.

– A napi munkában ez nem játszik majd akkora szerepet. Újra egyre több a covidos betegünk, heti 80-100 órát dolgozom, épp a napokban kellett átalakítani az ügyeleti rendszert. Eddig megúsztam a fertőzést, s miután a múlt héten az oltást is megkaptam, remélhetően kényszerszünet nélkül tudom végezni a munkámat. – mondta el lapnak az orvos.