Április 18-án helyezték örök nyugalomra Fülöp herceget, aki 74 éven át volt hű társa a királynőnek. Edinburgh hercege 1947. november 20-án vette feleségül II. Erzsébetet.

Most azonban egy újabb fájdalmas nap elé néz a királynő, aki több évtized után először egyedül kénytelen „ünnepelni„ a születésnapját. II. Erzsébet április 21-én tölti be a 95. életévét, amit eddig szinte az egész ország ünnepelt, azonban a 99. életévében elhunyt Fülöp halála miatt ez most elmarad.

A Mirror beszámolója szerint a királynő úgy döntött, magányosan tölti a születésnapját. A királyi család azonban igyekszik tompítani fájdalmát, ezért elhatározták, külön-külön, de meglátogatják Erzsébetet.

Mint attól a Metropol is beszámolt, megható szertartás keretein belül helyezték végső nyugalomra Fülöp herceget, II. Erzsébet királynő elhunyt férjét. Ugyan a királyi család tagjainak nem lett volna szabad kimutatni érzelmeiket, többek arcán is láthatóvá vált az erős megrázkódtatás: Károly herceg és Anna hercegnő kisírt szemekkel és könnyáztatta arccal jelent meg, de a királynő is letörölt néhány könnycseppet.

A temetésre Angliába érkezett Harry herceg is, aki a végső búcsú után testvérével, Vilmos herceggel is tudott beszélni.