Elhunyt Rob Rafelson, az Új Hollywood egyik előfutára





Nyolcvankilenc évesen elhunyt Rob Rafelson amerikai filmrendező és producer, az Új Hollywood néven ismert filmes irányzat egyik előfutára, A postás mindig kétszer csenget és az Oscar-díjra jelölt Öt könnyű darab rendezője, a The Monkees című tévésorozat atyja - jelentette az amerikai filmes média Micky Dolenz zenészre, a sorozatbeli rock- és popegyüttes énekesére és dobosára hivatkozva.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.25.
gyász

Rafelson - aki a The New York Times értesülése szerint tüdőrákban halt meg szombaton otthonában, a Colorado állambeli Aspenben - az 1960-70-es években azon fiatal amerikai filmesek csoportjához tartozott, akik igényes, a hagyományostól eltérő mozifilmjeikkel friss szellemiséget vittek a hollywoodi álomgyárba.

Kritikusok remekműnek tekintik Five Easy Pieces (Öt könnyű darab) című 1970-es avantgárd filmjét, amely két másik művével együtt egy önéletrajzi vonásokat mutató családtrilógiát alkot, és amelyet több kategóriában, köztük a legjobb filmében, Oscarra jelöltek. Legnagyobb kasszasikere azonban A postás mindig kétszer csenget című romantikus thrillere volt, amelyben a két főszereplő, Jack Nicholson és Jessica Lange híres konyhaasztalos szexjelenete kiverte a biztosítékot a prűd Amerikában.

Rafelson és Nicholson hat filmet forgatott együtt. A színész azt mondta egyszer, azért szeret együtt dolgozni a rendezővel, mert „annyira érzelemmentesen dolgozhat, amennyire csak akar”.

Rob Rafelson az 1960-as években találta ki egy barátjával együtt a The Monkees nevű fiktív rock- és popegyüttesről szóló, azonos című tévésorozatot, amely nagy siker lett és kinyitotta előtte Hollywood kapuit. Noha a kritikusok dicsérték Rafelson filmjeit, a rendező valójában mindig kívülálló maradt Hollywoodban, filmtervei megvalósításáért gyakran keményen meg kellett küzdenie. A Bilincs című 1980-as börtöndráma forgatása közben kirúgták, mert tettlegességre vetemedett egy stúdiófőnökkel szemben, a filmet végül Stuart Rosenberg fejezte be.





Ezeket olvastad már?
Házasság első látásra: Bogi és Geri másképp döntöttek

Házasság első látásra: Bogi és Geri másképp döntöttek

Nézd, kivel gyűri a lepedőt szexi ruciban Megyeri Csilla!

Nézd, kivel gyűri a lepedőt szexi ruciban Megyeri Csilla!

Sylvester Stallone szívmelengető fotóval köszöntötte filmbeli feleségét

Sylvester Stallone szívmelengető fotóval köszöntötte filmbeli feleségét

Több száz oldalas menetrend készült Károly király temetésére

Több száz oldalas menetrend készült Károly király temetésére

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás