Ismét a magyar zenéké a főszerep a Duna nagyszabású showműsorában. A zsűri ez alkalommal is a közönséggel együtt keresi az év dalát. Negyven produkció és rengeteg újdonság várja a nézőket. A dalok minden adásban élőben hangoznak el, és a döntősök szimfonikus változatban lesznek hallhatók a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében.

A Dal első válogató adásában az alábbi 10 produkció hangzik el:

Erdős Fruzsi – Azt beszélik

A fiatal énekesnő dalának témája a pletykálkodás, ami minden közösségben jelen van. „A dal alapvetően vidám, lüktető és magával ragadó hangzásvilágú, és szerintem mindenkinek mosolyt csal az arcára” – fogalmazott Fruzsi.

Kies – Nem félek

Nem először indulnak A Dalban, ízig-vérig rockzenét játszanak, és óriási rajongótáborral rendelkeznek. „Nyerni jöttünk” – jelentették ki határozottan a fiúk.

Kijube – Holnap majd elhiszem

A négytagú együttes négy különböző zenei világot gyúrt össze a dalában, amiben egy különleges szerelmi történetet mesélnek el.

Majoros Csenge – Földöntúli szerelem

Az énekesnő egy mély, nagyívű, komolyzenei elemekkel rendelkező dallal próbál szerencsét a Duna Televízió műsorában. Csenge alapvetően szomorú, lírikus alkatnak tartja magát, viszont a jövőben a könnyűzene területén is szívesen kirpóbálná magát.

Pankastic! – Hosszú volt a nyár

A django-popzenekar a boldog békeidők jazzes hangzásvilágát elegyíti a modern pop és világzene egyediségével. A manouche swing és a cimbalom hangjának ötvözése nemzetközileg is eredeti zenei koncepció, mely az énekesnő, Pálmai Panna derűs, energikus kisugárzásával párosulva teszi utánozhatatlanná a Pankasticot. Daluk a férjével szóló megismerkedésükről szól, aki szintén az együttes tagja.

Prove – Karambol

Az öttagú fiúbanda egy szomorú dalszöveget próbáltak vidám köntösbe öltöztetni. Élvezik, hogy A Dal 2022-ben mutathatják meg a tehetségüket, amit tavalyi nagylemezük sikere is hűen bizonyít.

Ruby Harlem & Roy – Még ma este

Az együttes nagy rajongótáborral rendelkezik az interneten, a közönség már most imádja az új dalukat.

Sándor Szofi – 21 Gramm

A fiatal tehetség modern hangzásvilágú, izgalmas produkciója sokakat lázban tart. Könnyen lehet, hogy személyében hamarosan új tehetséggel bővül a magyar könnyűzenei élet.

The Easy Babies – Szerelem

A három gyönyörű hölgyből álló swingeggyütes igazi színfoltja lesz A Dal 2022-nek! Az 1940-es évek hangulatát idézik meg a stílusukkal, feledhetetlen pillanatokat okozva ezzel a nézőknek.

Ya Ou – Zsákutca

Az énekes-dalszerző nem először jelentkezett A Dalba. A Zsákutca című száma a legutóbbi szólódala, ami leginkább tükrözi azt, hogy a magánéletében és a szakmájában lelkileg hol tart. Ya Ou szerint a siker titka az önazonosság és a hitelesség, a műsor is erről szól számára.

Kerete: Nagy a tét

A győztes dal előadója „Az Év Dala 2022”, egyben a Petőfi Zenei Díj „Év dala 2022” elismerésben részesül, emellett tízmillió forintot kap produkciója fejlesztésére, és egy tízdalos nagylemezt, illetve az egyik felvételhez videoklipet is készíthet. A döntőbe jutott nyolc dal minden előadója gazdagodik a zenei pályájára fordítható nyereménnyel. Idén is odaítélik a legjobb dalszövegért járó díjat, valamint az Akusztik Dalverseny fődíját.

Tavaly is fantasztikus produkciók születtek Fotó: MTI/Mónus Márton