Cristina Grosan rendező exkluzív interjúban fedte fel titkát

A nemzet lánya rendezője a munkájába és látásmódjába engedett betekintést.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.12. 18:10
Cristina Grosan A nemzet lánya forgatás

Másfél hete mutatták be az utóbbi évek legnagyobb szabású sorozatát a One Directen. A nemzet lánya rendezője, Cristina Grosan ennek kapcsán elárulta, mit jelent számára Zdeňka Havlíčková története.

Zdeňka Havlíčková A nemzet lánya főhőse életéről szóló sorozat már meghódított a Direct One streamingjét. Egyik rendezője, a magyar-román származású Cristina Grosan, aki exkluzív interjút adott az Origónak. A nemzet lánya egy fiatal lány felnövéstörténete, aki lázad, barátkozik, buliba jár, és megszökik otthonról 1871-ben. Viszont amikor lázad, nem csupán az idősebb generációval száll szembe, hanem azokkal a cseh nemzeti hősökkel is, akik a mai Csehország alapjait megteremtették, és akikről ma utcákat, tereket neveznek el, illetve akiket a tízezres cseh koronán is ábrázolnak. 

Az ötlet Lucie Vaňková forgatókönyvírótól származik, ő talált rá Zdeňka történetére. Amikor először meséltek nekem erről a történetről Matěj Chlupáček és Maja Hamplová cseh producerek, egy fiatal lány nagyon sajátos felnövéstörténete fogott meg. Zdeňka egy olyan fiatal lány, aki korán árva lett, és egy híres apa árnyékában nőtt fel. Karel Havlíček Borovský a csehek számára olyan jelentős személyiség, mint a magyaroknak mondjuk Kossuth Lajos. Egy történelmi alak, akiről minden cseh diák tanul az iskolában. Mégis kevesen tudják, hogy volt egy lánya, aki bár nagyon fiatalon, 24 éves kora előtt meghalt, élete tele volt fordulatokkal. A kor politikusai a Nemzet Lányát akarták faragni belőle, hogy példaképként állítsák a cseh nők elé, miközben ő csak a fiatalságát szerette volna megélni. A nyilvánosság előtt kellett felnőnie úgy, hogy mások diktálták a szabályokat. Ezt a belső feszültséget és kettősséget szerettük volna átadni a nézőknek

- nyilatkozta a történetről Cristina Grosan. Ahogy mondta, Zdeňka élete igen rövid volt és számos tragédia övezte, kezdve az árvaságától, a férfiakhoz fűződő végletes viszonyáig. Zdeňka valódi története kiindulópontként szolgált, de a vásznon egy kicsit másképp mesélnek az időszakról, kortárs szemlélettel, humorral, iróniával és váratlan fordulatokkal. 

Hogy jut el egy magyar-román rendező odáig, hogy egy cseh történelmi sorozatot készítsen? Cristina Grosan erről is beszélt!

Ez számomra is egy igazán váratlan fordulat volt. 2018-ban még "A legjobb dolgokon bőgni kell" című első nagyjátékfilmemen dolgoztam Magyarországon, amikor megkaptam egy cseh forgatókönyv első változatát, mondván, hogy sok a hasonlóság az én filmjeim és a történet között. Azóta szerencsésen alakultak a dolgok: le is forgattuk magyar kisebbségi koprodukcióban, és Velencében mutattuk be "Hétköznapi kudarcok" című filmet, Kerekes Vica is szerepel benne. Mivel a film három különálló történetet mesél el, a casting hosszú időt vett igénybe. Ezalatt elég jól megismertem a casting directort, Maja Hamplovát. Egy évvel később felhívott, hogy producere lesz egy sorozatnak, amely a CANAL+ első saját gyártású produkciója lesz Csehországban. Bár már van egy rendező Matěj Chlupáček személyében, Maja rám is gondolt, mert úgy érezte, a kettőnk munkája jól kiegészítené egymást. Valóban, ez egy nagyon cseh történet, de ha belegondolok, aradi lányként nem kell messzire mennem, hogy  kapcsolódási pontokat találjak – hiszen mi is a Magyar-Osztrák Monarchia részei voltunk 1871-ben

- tette hozzá.

Rendezőtársával, Matěj Chlupáčekkel már a kezdetektől megtalálták a közös hangot, hiszen mindketten nagy filmrajongók. A közös munka nagyon gördülékenyen indult, mert már a kezdetektől együtt építették fel Zdeňka világát. Járták Csehország kastélyait, és inspirációkat gyűjtöttek. A cél közös volt: elmesélni egy erős karakter történetét, ahol az érzelmek és a hitelesség a legfontosabbak, valamint az, hogy a nézők képesek legyenek kapcsolódni hozzá.

Mint kiderült, a munka során referencia volt a "Marie Antoinette", de Sofia Coppola egy másik filmje is, a "Csábítás", valamint Marie Kreutzer "Fűző" című alkotása is. Ezen kívül inspirálta az alkotókat a "Nagy Katalin – A kezdetek", a "Dickinson" és még Steven Soderbergh "A sebész" című sorozata is.

A nemzet lányával egy romantikus vígjáték-drámát szerettek volna létrehozni, amely friss szemlélettel közelít a történelmi témához. A modern zenéért Simon Goff felelt, aki a "Csernobil" sorozatban és a "Joker" filmben is közreműködött, A látványvilág Boráros Henrich munkáját dicséri, aki a legelső nyilvános vetítés alkalmával, a brünói Serial Killer fesztiválon különdíjat (special mention) kapott a legjobb díszletért. 

Jelenleg több projekten is dolgozom párhuzamosan Magyarországon és Csehországban. Itthon a Tiszazugi méregkeverők történetét fejlesztem sorozat formájában "Az angyalcsináló" címen, emellett egy nagyjátékfilmterven is dolgozom, amely a jelenkori Budapesten játszódik, Stalter Judit producer közreműködésével.

- árulta el a rendező a projektjei kapcsán.

A nemzet lánya új epizódjai hétfőként érkezik a Direct One-ra, az első két rész már megtekinthető a streamingfelületen. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás