RETRO RÁDIÓ

„Kukac volt az oltóanyag dobozában” – sokkot kaptam





Két gyermek anyukája vagyok, hétköznapi örömökkel, bánatokkal, megoldásokkal. Van azonban, amire én sem tudom a tutit. Így időnként kiírom magamból a „kérdőjeleket”.



Megosztás
Szerző: Nagy Angéla
Létrehozva: 2021.10.20.
molyok

Anya! Hol tárolta ezt az oltóanyagot? Van benne egy kukac! – tette fel a kérdést a gyermekorvos, amikor felnyitotta a kisfiam agyhártyagyulladás elleni oltóanyagának a dobozát.

Azt éreztem, elsüllyedek szégyenemben, de nyeltem egyet és úgy tettem, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb kérdése, amit valaha is kaptam. Megpróbáltam megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, miközben az a kis smink is megolvadt rajtam.

Anya vagyok, mostanában igencsak nyúzott anya, aki próbál harcolni a rendért és a fegyelemért, de ez lehetetlen. Pár hónapja egy-két molylepkére lettem figyelmes a kamrában, tapasztalat híján viszont nem tulajdonítottam nekik nagy figyelmet. Aztán jött a meglepetés: megjelentek a lisztben, kenyérmorzsában, sőt a kamra falán kukacok kezdtek el gyakorlatozni. Fele sem tréfa, gondoltam. Kitakarítottam a spájzt: kipakoltam mindent, kidobtam pár dolgot, áttörölgettem a tartós élelmiszereket és kárörvendve dörzsöltem a tenyeremet: nektek annyi!

Pár nap múlva azonban újra megjelentek. Szóval, a csatát nem nyertem meg. Sokkal nagyobb elszántsággal indultam neki újra a tisztogatásnak. Mindent elolvastam ezekről a ragaszkodó, új családtagokról, és arról is, hogyan szabaduljak meg tőlük. Most nem volt kegyelem. Szinte mindent kidobtam: a csúcsminőségű, drága, ajándékba kapott, dobozos csokit, a különleges ízű rizst, a teljes kiőrlésű liszteket, a nagy munkával összegyűjtögetett cukrászdás tortásdobozokat. Na, ezekre valóban nagy szükség volt... Legalább tíz kukac indult meg mögülük a falon, amikor kivettem őket. Mint kiderült: ezek a derék rovarok iszonyú gyorsan szaporodnak, hetek alatt több generáció is képes létrejönni. De most nem volt mázlijuk. A könyörtelen tömegmészárlás és a rengeteg, valószínűleg fertőzött élelmiszer kidobása után, most úgy tűnik, vége a közös együttélésnek. Néhány dolgot, ami nem étel, és már valóban nagyon sajnáltam kidobni, de tartottam tőle, hogy nem tudtam elég tüzetesen átnézni, lefagyasztottam két napra, és csak azután raktam vissza a kamra polcára.

A hűtőnk is köszönte szépen a molyok áldásos tevékenységét, mert ugyan egy időre kifosztva, de csillogva-villogva végezhette tovább a munkáját, hiszen a kukac még a hidegre kerülve is életben maradt, és képes volt az oltóanyag dobozába is bemászni, majd bebábozódni.

Beszereztem pár feromonos molylepke csapdát, és kiraktam az eddigi, népszerű útvonalaikra, de lekopogom: már három hét eltelt és tiszták vagyunk. Azt hiszem, rég volt ilyen rend nálunk.





Ezeket olvastad már?
Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás