RETRO RÁDIÓ

Miért kell kupizni a mesében?





Két gyermek anyukája vagyok, hétköznapi örömökkel, bánatokkal, megoldásokkal. Van azonban, amire én sem tudom a tutit. Így időnként kiírom magamból a „kérdőjeleket”.



Megosztás
Szerző: Nagy Angéla
Létrehozva: 2021.12.17.
mese

Anya! Mi az a kupi? - kérdezte egy igencsak népszerű mese nézése közben a kisfiam. Ezt a kifejezést akkor már második alkalommal hallottam ugyanabban a mesében, de más más részben. Első alkalommal is mérgelődtem miatta, de másodszor fogjuk rá, hogy nagyon. Nem állítanám magamról, hogy egy szent vagyok, aki soha nem mondott még egy cifrát sem a gyereke előtt, sőt, sajnos már a megfelelő helyzetben tudja is használni ezeket a szavakat. (Persze, mondtam neki, hogy igen, néha buta vagyok, hogy ilyenek mondok, de attól neki még nem lehet. Mert csak.) De az, hogy egy kisgyerekeknek szóló mesében miért kell a kupi szót a rendetlenség szinonímájaként használni, azt valahogy nem értem, és nem is akarom megérteni és elfogadni sem.

Mi a nyitott, őszinte beszélgetésekben hiszünk a gyerekkel is. Elég sok mindent elmagyarázunk neki teljesen őszintén, természetesen az ő szintjén. Hogy mi micsoda, miért és ilyenek, de ez a kupi dolog valahogy sok nekem. Nem volt kedvem kielemezni, hogy tudod, vannak nénik, akik pénzért szeretgetik meg a bácsikat, és a kupi ez az a hely. Tudom, hogy ez annyi, de annyi okos kérdést vetne fel benne, amibe nem szeretnék egyelőre belemenni. Így inkább csak azt mondtam neki, hogy ezt a szót itt, a rajzfilmben a rendetlenségre használják, de amúgy ez nem igazán odavaló szó, és buták, akik ezt beletették. Ennyivel megelégedett. Még.

Tudom, manapság már nagyon menők és lazák vagyunk, ezért ez is nagyon klassz a „kupizás”, és semmi „para” ezzel. De igen. Nekem igen. Ne legyen már kupi a mesében! Ne legyünk már ennyire érdektelenek mindennel szemben! Kupi legyen ott, ahol annak lennie kell!





Ezeket olvastad már?
Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás