A jövő szerdán már 35 éves Davide Lanzafame korábbi kispesti sikeredzője, Marco Rossi szövetségi kapitány (és állandó segítője, Cosimo Inguscio) mellett szenvedte végig a kilátástalanul futballozó Honvéd hazai égését (0-1) a tartalékos Gyirmót ellen az NB I 18. fordulójában. Egyelőre talány, hogy még labdarúgóként, esetleg már vezetőként vagy edzőként lenne-e korábbi klubja hasznára az olasz másodosztályban utolsó Vicenzával szerződést bontó csatár.

Baráth Botondéknak (jobbra) vezérként ma is nagy szükségük lenne Lanzafaméra

Baráth Botondéknak (jobbra) vezérként ma is nagy szükségük lenne Lanzafaméra
Fotó: MTI

Lanzafame a sérülései miatt szeptember óta nem játszott hazájában, ezért kérdés: még játszani akar vagy más posztra vágyik? Idővel akár Horváth Ferenc edző utódaként is számolhatnak vele.

Rossitól (balra) emberileg és szakmailag is sokat tanult az olasz csatár

Rossitól (balra) emberileg és szakmailag is sokat tanult az olasz csatár
Fotó: m4sport.hu

Az utóbbi évtized legnagyobb hatású NB I-es légiósa – a nevét szombat este is kétségbe esve skandálta a Kispest-tábor – korábban már többször is hangsúlyozta: előbb-utóbb vissza akar költözni Budapestre. Hosszú távon a magyar fővárosban telepedne le a feleségével és kislányaikkal. Itt tervez focisulit nyitni – és a Honvédhoz is szeretne visszatérni az eddigi három kispesti időszaka után egy ráadásra.

„Budapest a második otthonunkká vált. Imádtunk Pesten élni, ezért is vágyunk vissza. (…) Futballistaként már biztosan nem fordulok meg Kispesten, de ki tudja, edzőként talán igen”

– mondta szinte napra pontosan egy éve a Nemzeti Sportnak.

„A Honvéd még akkor is nagyon sokat jelent nekem, ha egyesek ezt nem így gondolják. A szurkolók szeretetéért életem végéig hálás leszek. Amit a családommal megéltünk Budapesten, többet ér minden sikernél. Ezért is vagyok biztos abban, hogy visszatérünk Magyarországra. S ki tudja, egyszer még Kispesten is felbukkanok valamilyen pozícióban, esetleg edzőként. Ha már Marco Rossi olyan jó példával szolgált” – fogalmazott ugyanerről fél évvel korábban.

Pedig a tavalyi vesszőfutás után idén is a kiesőzóna felé csúszó Honvédnak még a pályán is szüksége lenne – akár csak a meccsek hajrájában – Lanzafame rutinjára, vezérszerepére és góljaira.

Lanzafame időszakai és sikerei az NB I-ben:

1. 2013 tavasza (Honvéd): 10 meccs, 5 gól – bronzérmes;

2. 2016–18 (Honvéd): 57 meccs, 29 gól – bajnok, gólkirály;

3. 2018–19 (FTC): 30 meccs, 16 gól – bajnok, gólkirály;

4. 2019–20 (Honvéd): 23 meccs, 11 gól – Magyar Kupa-győztes;

5. ?

A csatárok közül az évek óta csak önmagát kereső 2017-es gólkirály, Eppel Márton a Diósgyőrhöz igazolt, a szélsőként erőltetett Balogh Norbert pedig Dunaszerdahelyre vagy Kazahsztánba menekülne. Közben a kiszemelt támadókról sorban maradnak le a kispestiek.

A Bozsik Aréna lelátóján terjedő legfrissebb pletykák szerint a pozsonyi Slovan szerb szélsője, Dejan Drazsics érkezését rövidesen bejelenthetik ugyan, de Holender Filiptől (Partizan), a korábbi topolyai szerb gólkirály Szilágyi Vladimiren át a Crvena Zvezda-csatár Aleksza Vukanovicsig, egy sor gólerős játékost hiába környékezett meg a Honvéd.