Megkongatta a Notre-Dame harangját, párizsi élményeiről beszélt Ekler Luca

Munkahelyi elfoglaltságai miatt még nem volt ideje kikapcsolódni Ekler Lucának, aki a párizsi paralimpia atlétikai versenyszámaiban egy-egy arany- és ezüstérmet, továbbá ötödik helyezést szerzett.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.09.27. 11:00
Módosítva: 2024.09.27. 11:57
paralimpia 2024 Ekler Luca Testnevelési Egyetem SE

Ekler Luca adjunktusi állása miatt csak később kapcsolódhat ki, tudniillik a Testnevelési Egyetemen paralimpiai atlétikát ad elő. Párizs után rengeteg élménybeszámolóra volt hivatalos, mert még mindig sokan kíváncsiak arra, miként fordulhatott elő, hogy a paralimpián a 100 méteres sprinttávon, illetve 400-on egyaránt helyt állt.

Ekler Luca
Fotó: Szabó Miklós

A két szám valóban eltérő felkészülést igényel, de azért megoldható. A százon szerzett ötödik helyezésem igen kedves emlék, míg 400-on okosan osztottam be az erőmet. A táv első felében azt mértem fel, vajon a vetélytársak mire lesznek képesek, aztán amikor láttam, hogy a záró 100-120 méteren sebességet váltva út nyílik a dobogó felé, gyorsítottam

 – emlékezik Luca, aki edzőjével, Szalma Lászlóval hónapok kemény munkájával építette fel a futószámait.  A távolugrásban aratott diadala senkit sem lepett meg, mivel 2021-ben Tokióban is az élen végzett. Ebben a versenyszámban inkább az időjárási körülmények, semmint a riválisok voltak a legfőbb ellenlábasai.

– Azon a reggelen ébredéskor láttam, csúnya fellegek gyülekeznek. Maga a viadal szakadó esőben, mindössze 16 fokban zajlott, ráadásul különféle okok miatt legalább hétórányira húzódott el, tehát ügyelni kellett arra, nehogy kihűljön az izomzatom. 

Párizsi távolugró győzelmét követően a valamennyi olimpiai aranyérmeshez hasonlóan Luca is megkongathatta a stadionban a Notre-Dame tornyába tervezett új harangot.

Ki is használtam a lehetőséget, derekasan harangoztam, de emlékbe azért nem hozatnám haza. Közben arra gondoltam, hogy az épek hasonló számának győztese, a 710 centit elérő amerikai Tara Davis-Woodhall milyen remekül versenyzett. Számos alkalommal jártam Párizsban, ezért oda már nem kívánkozom. Annál inkább olyan helyekre, ahol még nem vendégeskedtem. Az igazi kikapcsolódás számomra a turizmus, és a természetjárás, télen a lesiklás valamint a snowboardozás – persze a családtagjaimmal együtt.

 

Ekler Luca világversenyes aranyérmei

Paralimpia: 2020 és 2024: távolugrás

vb: 2019: távolugrás, 2023: 200, 400 m, távolugrás, 2024: távolugrás

Eb: 2018 és 2021: távolugrás, 2021: 400 m

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás